Nyheter

Skal forske på Knutby

Forskere skal undersøke om andre kristne sammenhenger kan ha noe å lære fra tragediene i Knutby.

Det var mye som gikk galt i Knutby Filadelfia på begynnelsen av 2000-tallet. Hvordan kunne det skje? Og hvilke lærdommer går det an å hente fra historien til den nå nedlagte menigheten? Det er blant spørsmålene forskere ved Institutt for pentekostale studier i Sverige nå skal forske på.

Prorektor ved Akademi for ledarskap och teologi Ulrik Josefsson er leder for forskningsprosjektet. Til Dagen.se sier han at de har mye materiale å ta for seg, blant annet opptak av prekener.

Beryktet menighet

I 2004 ble det såkalte Knutby-dramaet skrevet om i både svenske og norske medier, da flere drap og intriger i menigheten ble avdekket. I 2016 kom det frem at miljøet i Knutby fremdeles fantes, men i 2018 ble menigheten lagt ned. Våren 2020 ble tre av de tidligere menighetslederne dømt blant annet for mishandling og tvang.

– Det var i forbindelse med dommene at jeg innså at det fantes et forskningspotensiale som instituttet burde ta, sier Josefsson til Dagen.se.

Forskningsprosjektet er i gang, og skal etter planen munne ut i ni forskningsartikler.

– En av artiklene skal, for eksempel, handle om bibelsyn og bibelbruk, sier Josefsson.

Han forteller at en spesiell måte å bruke Bibelen på utviklet seg i Knutby-menigheten:

– I prekestilen finnes det i blant en instrumentell bibelanvending, hvor Bibelen anvendes ganske fritt og bibelvers kan bli brukt som belegg for predikantens poeng, sier han til svenske Dagen.

Josefsson sier at det ikke bare er i Knutby denne stilen ble brukt, men også i andre miljø. Det er en av grunnene til at de kan tror de kan innhente generelle lærdommer i forskningen.

– Ingen havarikommisjon

I forbindelse med rettssakene som gikk i våres, oppstod det en diskusjon i Sverige om det burde opprettes en havarikommisjon for å finne ut alt om menigheten i Knutby. Et argument mot dette, var at det ville være vanskelig uten å bryte taushetsplikt og konfidensielle saker.

Josefsson avviser at forskningsprosjektet i realiteten skal være en havarikommisjon.

– Jeg kjente på at det var behov for at noen satt seg ned og tenkte på hva vi kunne lære av Knutby.

Han sier at prosjektet ikke skal ha et så spesifikt og smalt mål som en havarikommisjon, men nettopp dra lærdommer som er anvendelige utenom det spesifikke miljøet i menigheten i Knutby.

Overfor svenske Dagen innrømmer forskeren likevel at det er et sært å skulle hente generelle lærdommer fra en så spesiell situasjon.

– Det er tross alt ganske uvanlig med mord og mytomaner (tvangsløgnere jour.anm) i ledende stillinger i svenske pinsemenigheter.

LES MER OM KNUTBY-DRAMAET HER:

---

Forsker på Knutby

  • Etter planen skal forskningsprosjektet være ferdigstilt i mai 2021
  • Målet er at de ni artiklene som produseres kan brukes i menigheter
  • Eksempler på hva artiklene skal hete er Bibelsyn og bibelbruk, Lederskap, legitimering og makt og Frikirken i omstilling

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter