Nyheter

Kirkerådsleder ut mot Frp-budsjett: – En rasering av folkekirken

Fremskrittspartiet ønsker å kutte finansieringen av Den norske kirke med 220 millioner kroner i sitt alternative statsbudsjett. – Vil gjøre det umulig å være en landsdekkende folkekirke, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Dette er et kutt i Den norske kirke på 10 prosent. Det vil gjøre det umulig for oss å være en landsdekkende og tilgjengelig folkekirke for 3,7 millioner medlemmer, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Hun reagerer kraftig på nyheten Vårt Land meldte i går: Frp ønsker å kutte finansieringen av Den norske kirke (DNK) med 220 millioner kroner. Det går fram av partiets alternative statsbudsjett for 2021 som ble lagt fram på mandag.

– Jeg synes det var vanskelig å tro det jeg leste om dette kuttet. Dette vil ramme kirken i hele landet og på alle fronter. Dette vil gå utover vår bemanning, våre kjerneoppgaver, kirkebygg, diakoni, barnekor, eldretreff, kulturarbeid, trosopplæring og kirkelige handlinger, sier Raaum, og legger til:

– Dette er en rasering av en landsdekkende folkekirke. Dette er å slå beina under Granavolden-erklæringen.

Rammer også andre trossamfunn

Et kutt i rammebevilgningen til kirken vil også gå utover de øvrige trossamfunnene, som får offentlig støtte per medlem basert på hvor mye DNK får i tilskudd per medlem.

– Hvis det blir 220 millioner kroner mindre til Den norske kirke, utgjør det omlag 60 kroner mindre per hode for minoritetene, sier Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).

For de minste trossamfunnene er ikke statsstøtten avgjørende for aktiviteten, påpeker Joys. Langt større beløp er i omløp for livsynssamfunn som Human-Etisk Forbund, som nylig rundet 100.000 medlemmer. For dem betyr det foreslåtte kuttet 6 millioner kroner mindre å rutte med. Katolikkene risikerer et kutt i støtten på 10 millioner kroner, har Joys regnet på.

Vil fjerne midler fra pilegrimssentre

– Frp har tidligere snakket om at tros- og livssynsfeltet bør finansiere seg selv. Sånn sett er det ikke overraskende at de foreslår et kutt i livssynsstøtten. Samtidig stemte Frp for den nye tros- og livssynsloven som trer i kraft 1. januar. Det er en lov som bekrefter det livssynsåpne samfunnet og som har en aktiv og understøttende politikk i bunn. Med det bakteppet er forslaget deres litt underlig, sier hun.

– Mens det globalt går feil vei når det gleder tros- og livssynsfrihet, har vi i Norge valgt å la majoritet og minoritet få være synlig i samfunnet og understøttet i lov og politikk. Finansieringen av tros- og livssynssamfunnene bidrar til at disse kan spille en viktig rolle for medlemmene og være med å bygge storsamfunnet, det er en viktig investering for oss alle, sier Joys.

Frp vil i tillegg fjerne 720.000 kroner til pilegrimssentre og 94 millioner til andre livssynstiltak. Som i partiets programforslag tilgodeses imidlertid vedlikehold av kirkebygg, skrev Vårt Land mandag.

KrF vil opprettholde støtten

– Jeg er overrasket over kuttforslaget fra Frp, som i utgangspunktet har vært tydelige på viktigheten av å hegne om Den norske kirke, sier tidligere Høyre-politiker i Sandnes, Thor Magne Seland.

– Det er dessuten et spesielt tidspunkt å komme med en sånn melding. Vi er midt i en krevende situasjon med korona, hvor mange søker til kirken for håp og trøst i en tid hvor mange kjenner på ensomhet og savn, og hvor kirken har vært gode på å omstille seg, sier Seland, som også er nestleder i Stavanger bispedømmeråd og nyvalgt medlem av Kirkemøtet.

I et kost-nytteperspektiv mener han samfunnet får mye igjen for å støtte kirken økonomisk, og påpeker at kirken er en leverandør av mange tilbud som kommunene nyter godt av.

– Er det noe vi ikke trenger nå, så er det kutt i tilbud som sørger for at vi har fellesskap i tider hvor mange føler seg mer alene, sier Seland, som ikke håper regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF vil gå med på kuttforslagene.

For KrF er det viktig å opprettholde støtten til både DNK og andre trossamfunn, påpeker KrFs finanstalsmann Tore Storehaug.

– Dette har KrF jobbet for, og fått tilsutning til i regjeringens budsjettforslag. Den kampen kommer vi til å fortsette i forhandlingene vi skal inn i nå, sier han.

I regjeringens statsbudsjett for 2021 mottar Den norske kirke 2,3 milliarder kroner i rammetilskudd, som utgjør en økning på 59 millioner kroner.

LES MER:

Nå er det alvor: Frp serverer tøffe budsjettkutt – rett i hjertesakene til KrF

Kirkerådet fornøyd med statsbudsjettet

Tidligere KrF-nestleder Dagrun Eriksen går til partiet Sentrum

---

Budsjettkamp

  • I to uker fremover vil det pågå forhandlinger mellom Frp og de tre regjeringspartiene for å lande en avtale om neste års statsbudsjett.
  • Stortinget behandler den såkalte finansinnstillingen siste torsdagen i november. Men en enighet må i praksis være landet innen helgen i forveien.
  • Den kommende uken vil også opposisjonspartiene legge frem sine budsjettalternativ..

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter