Nyheter

Armenerne må vike i konflikten om Nagorno-Karabakh

Et militært svekket Armenia har inngått en våpenhvile med Aserbajdsjan som kan føre til fred i Nagorno-Karabakh. Men på sikt kan avtalen koste landet dyrt.

Ethnic Armenian soldiers examine a house destroyed by shelling by Azerbaijan's artillery in Stepanakert, the separatist region of Nagorno-Karabakh, Friday, Nov. 6, 2020. Nagorno-Karabakh authorities said that three civilians were killed by Azerbaijani shelling of the regional capital, Stepanakert on Friday. (AP Photo)

Russiske styrker er tirsdag på vei til utbryterrepublikken etter at Moskva bidro i forhandlingsprosessen som ledet til avtalen om en full våpenhvile. Men armenerne raser mot sin statsminister Nikol Pasjinian.

Avtalen er ment å gjøre slutt på flere uker med kamper, der minst 1.200 er blitt drept – trolig mange flere.

Armenias statsminister, Aserbajdsjans president Ilham Alijev og Russlands president Vladimir Putin kunngjorde at avtalen var underskrevet natt til tirsdag. Det skjedde etter flere militære gjennombrudd for Aserbajdsjan i konflikten om enklaven.

Fordelaktig for Aserbajdsjan

«Kjære landsmenn, brødre og søstre. Jeg tok en veldig vanskelig avgjørelse for meg og oss alle. Jeg har undertegnet en avtale med presidentene i Russland og Aserbajdsjan om å avslutte konflikten i Nagorno-Karabakh, », skrev Pasjinian om avtalen.

President Alijev sier den i realiteten er en kapitulasjon og viser til at Aserbajdsjan får holde på kontrollen over områder de har tilegnet seg de siste ukene, inkludert den strategisk viktige byen Sjusja.

Byen har utsikt til Nagorno-Karabakhs hovedsete Stepanakert og ligger langs den viktigste veien til Armenia. Den armenske presidenten sa seg også enig i en tidsramme for tilbaketrekking fra store deler av Nagorno-Karabakh.

Helomvending

Pasjinian har gjentatte ganger i løpet av konflikten talt oppildnet til nasjonen. Han oppfordret armenere til å «forene seg og knekke fiendens ryggrad», og sa at det ikke kan bli noen diplomatisk løsning.

Men etter flere nederlag, blant dem tapet av Sjusja, gikk en resignert Pasjinian med på avtalen om våpenhvile.

Kunngjøringen førte til jubelscener i Aserbajdsjan og raseri i Armenia, der folk flokket ut i gatene. Illsinte armenere tok seg inn i nasjonalforsamlingen og regjeringskontorene. De fordømmer landets ledelse for tap av territorium i konflikten, og mange ber Pasjinian gå av.

Den armenske analytikeren Artjom Tonojan tvitrer at han ikke ser hvordan Pasjinian kan bli sittende.

Tyrkisk glede

Aserbajdsjan har forsøkt å involvere Tyrkia i arbeidet med en våpenhvile, og avtalen kom til etter at Putin snakket med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på lørdag.

– Vårt kjære Aserbajdsjan gjorde store framskritt på slagmarken og ved forhandlingsbordet. Jeg gratulerer dem helhjertet med suksessen, tvitret Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu tirsdag.

Det er imidlertid uklart om Tyrkia skal bidra i det fredsbevarende arbeidet i Nagorno-Karabakh.

Aserbajdsjans president Ilham Alijev sa tidligere tirsdag at det i regionen vil være både «russiske og tyrkiske soldater på vakt». Alijev sa også at Tyrkia vil være involvert i å holde oppsyn med våpenhvilen.

– Utplasseringen av tyrkiske soldater i Nagorno-Karabakh er det ikke enighet om, opplyser den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov til det statlige nyhetsbyrået TASS.

---

Fakta:

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter