Nyheter

– Prioriter barna

Da regjeringen stengte Norge i mars, gikk det utover barn som føler seg utrygge hjemme. Nå når regjeringen skjerper koronatiltakene på ny, ber Redd Barna om to ting: Ikke steng skolene og prioriter sosialarbeidere som jobber med barn.

– Barn som trenger det mest må ikke miste den kjempeviktige støtten de trenger i den krevende tiden, sier Monica Sydgård, leder for Redd Barnas Norgesprogram.

Da regjeringen stengte ned landet i mars, var Sydgård tidlig ute med å sette fokus på barn som fra før har det utrygt hjemme, og som nettopp da hadde mistet fritidsarenaer, skole og barnehage som fristeder i hverdagen fordi de ble stengt.

På grunn av en pågående økning av koronasmitte nasjonalt, gikk regjeringen på torsdag ut med skjerpede tiltak. De har ikke valgt å stenge landets skoler, men de anbefaler strengere koronatiltak på videregående skoler i områder med høy smitte. Anbefalingen er mindre elevgrupper og alternative oppmøtetider.

– Det er positivt at regjeringen ikke på automatikk har stengt ned skolene, men prioritert å holde dem åpne, sier Sydgård.

Viken har på fylkesnivå bestemt å stenge sine videregående skoler fra mandag, og sier undervisningen i all hovedsak vil gjennomføres digitalt.

Ber nordmenn holde seg hjemme

Statsminister Erna Solberg understreket alvoret i smittesituasjonen fra Stortingets talerstol torsdag. Regjeringen ber nordmenn holde seg hjemme og begrense kontakt med andre i størst mulig grad framover. De nye tiltakene vil gripe rett inn i hverdagen til de unge.

– Nå må det være slutt på festene for en periode, sa Solberg.

Sydgård vil at regjeringen er ekstra tydelige på én ting:

– Det som blir ekstremt viktig nå med å be alle voksne holde seg hjemme, er at det blir gitt en tydelig beskjed at det ikke gjelder de som jobber med barn i vanskelige situasjoner.

Hun sikter til barnevernet, helsestasjoner og liknende tjenester.

– Finn ut konsekvensene før dere stenger skoler

Etter koronapandemien kom til Norge, har det blitt innført en forskrift som sier man ikke kan stenge ned skoler som et forebyggende tiltak.

– Selv om smitten øker, skal nedstenging av skoler være det absolutt siste tiltaket man setter inn. Dette fordi vi vet hvor utrolig vanskelig det er for barn som ikke har det trygt hjemme når alle tilbud stenger, sier Sydgård.

Hun mener at regjeringen må gjøre nøye konsekvensutredninger før de eventuelt bestemmer seg for å stenge ned skoler. I møte med den pågående smitteøkningen, er beskjeden fra Sydgård klar:

– Det er veldig viktig at vi nå igjen ikke overreagerer for barn og unge, og at de blir skjermet. Så får vi som voksne ta en større del av støyten denne gangen, sier hun.

LES MER:

* Familier i «førstelinjen» kan ha blitt pandemi-taperne

* Flere organisasjoner ber om mer penger til pandemi-barna

---

Koronatiltakene – skoler

  • En ny risikovurdering fra FHI viser at koronasituasjonen i Norge er ustabil, og at det er behov for betydelig innsats for å begrense spredningen.
  • Erna Solberg sier det er blitt mer enn 6.000 flere smittetilfeller i Norge de siste ukene og advarer om at vi kan få en situasjon som den man ser flere steder i Europa.
  • Blant regjeringens nye tiltak er en anbefaling om at videregående skoler i områder med høy smitterisiko setter inn tiltak på «rødt nivå».
  • For videregående skoler betyr dette nivået at man skal dele elever i mindre grupper og vurdere alternerende oppmøtetider.
  • Statsminister Erna Solberg (H) anbefaler også at ungdomsskoler forbereder seg på rødt nivå i trafikklysmodellen for skolene.
  • Barneskoler og ungdomsskoler er fremdeles på gult nivå, men også ungdomsskoler må forberede seg på at det kan bli rødt nivå.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter