Nyheter

– Provokasjonene blir bevisst ignorert av muslimer

Selv om opphengingen av Muhammed-karikaturene i Norge kan virke støtende, har det ikke vært offentlige protester fra norske muslimer. Det er bevisst, mener Linda Noor.

– Jeg tror det henger sammen med at man er blitt mer bevisst på å ikke la provokatører sette agendaen. SIAN har holdt på med sterke provokasjoner over lang tid, og både Islamsk Råd Norge og Muslimsk Dialognettverk oppfordret til å ignorere, og ikke delta på uorganiserte motdemonstrasjoner, sier Linda Noor, daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk.

De to siste ukene er det blitt hengt opp Muhammed-karikaturer i en rekke byer i Norge. Den som trolig har viet aksjonene mest oppmerksomhet er Human Rights Service (HRS). HRS har de to siste ukene publisert nesten 20 artikler om karikaturaksjoner i en rekke norske byer.

Offentlige protester fra norske muslimer har imidlertid uteblitt.

Noor tror at det også kan ha en sammenheng med at det skjer mye internasjonalt nå, som nok oppleves mer interessant for norske muslimer enn hva HRS og deres støttespillere måtte gjøre her hjemme.

– Det er både valget i USA, den grusomme terroren med de påfølgende politiske reaksjonene i Frankrike, og det som ser ut som en ny bølge med «karikaturstrid», hvor flere muslimske statsledere har markert seg, sier hun.

– Hva oppnår aksjonister med å henge opp Muhammed-karikaturer i det offentlige rom i Norge?

– Jeg tror ikke aksjonistene oppnår noe som helst. Det er i slike tider man ser frukten av det langvarige og kontinuerlige dialogarbeidet i Norge. Fra muslimsk hold har det vært aksjoner hvor det slås ring rundt blant annet Nidarosdomen og Grorud kirke. Symbolske aksjoner som maner til samhold og fred har mye større verdi i storsamfunnet, tror jeg.

Natt til fredag forrige uke ble to karikaturtegninger av profeten Muhammed hengt opp på vinduer i Bergen Moské. Tegningene ble oppdaget like før klokken 6 fredag morgen, skriver Bergens Tidende. Styreleder og forstander Badreddine Maizi i Bergen moské har anmeldt forholdet til politiet. De har vært på stedet for å sikre spor, og har fjernet tegningene.

– Dette er en direkte invitasjon til muslimer i Bergen om å bli provosert. Men vi skal ikke la oss provosere. Vi ønsker dialog, uttalte Maizi til avisen.

LES MER:

Berit Aalborg: Ord som «snikislamisering» må adresseres tydeligere

Norsk Redaktørforening med støtte til omstridte Human Rights Service

Innvandringskritiker bestemte at han ikke får asyl i Norge

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter