Nyheter

Hareide ut mot Grandes nye bok – avfeier at han snakket om KrF-ferd til Frp

Knut Arild Hareide avviser kontant påstander om at han planla å følge Venstre og Trine Skei Grande inn i regjering med Frp.

I biografien Oppreist tegner Grande et hittil oppsiktsvekkende bilde av eks-KrF-leder Hareides planer både etter borgerlig valgseier i 2013 og høsten før KrFs egen retningsstrid.

Grande skriver at Hareide flere ganger snakket med henne om at KrF kunne komme til å følge Venstres ferd – også mens Hareide skrev boken om det stikk motsatte. Den innledet KrFs opprivende strid.

– Det tidspunktet hun relaterer dette til, hadde jeg nettopp lagt bak meg en valgkamp der jeg hadde garantert for én ting: At jeg ikke skulle gå i regjering med Frp, sier Hareide til Vårt Land.

• LES OGSÅ: Grande avslører toppstrid om Solbergs abortfrieri til KrF – og Hareide-åpning for å samarbeide med Frp

Grande skriver om en Hareide-plan

I følge Grande sa Hareide dette til henne: «Bare dere går inn først, så blir det mye lettere for oss å følge etter».

Det skal ha skjedd på gata utenfor statsministerboligen noen dager etter at Venstre hadde vedtatt å innlede forhandlinger med Høyre og Frp. Hareide sier han ikke har noen forklaring på hvorfor Grande kan ha opplevd ham slik.

Få siste nytt om presidentvalget i Vårt Lands direktesenter

Hva sa egentlig Hareide om Frp til Grande?

– Men har du sagt dette til Grande?

– Det jeg kan ha sagt den høsten, er at KrF skulle ta debatten i 2018. Vi ville trenge tid, uansett hva vi skulle gjøre videre. Vi ville ha erfaring med den vipperollen KrF fikk alene etter valget i 2017, forklarer Hareide og fortsetter:

– Jeg visste at det var ulike meninger i KrF og jeg kan ha sagt at de som ville gå inn i regjering med Frp, ville se det som en fordel om Venstre gikk inn først. Men min oppfatning har vært krystallklar hele veien.

Ikke «åpnet en millimeter» for KrF med Frp

Hareides plan for partiet etter forrige valg, var at KrF skulle bli værende i vipperollen partiet fikk. Han poengterer at det var sent på våren 2018 og sommeren som fulgte at han bestemte seg for å utfordre partiet om å ta et retningsvalg. Da var nemlig vipperollen mellom blokkene blitt uholdbar for partiet.

– Jeg tror ingen i KrF har opplevd at jeg har åpnet en millimeter for at KrF skulle gå inn i regjering med Frp, sier Hareide.

Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande på Arendalsuka.

Så skrev Hareide bok – lite snakk med Grande da

Han avviser også Grandes versjon om at han skal ha snakket med henne om å følge Venstre også da han alt var i gang med å skrive sin egen bok om å velge sentrum/venstre-samarbeid.

– På det tidspunktet jeg skrev på boken, var jo Grande gått inn i regjeringen. Da hadde de tatt sitt valg. Og satt KrF i en mer krevende situasjon.

Hareide forklarer at de hadde få samtaler seg imellom på den tiden.

Nei til Frp – ikke like sikkert for syv år siden

Den tidligere Venstre-lederen skildrer også Hareide som tydelig pådriver for borgerlig samarbeid etter at Høyre, Frp, Venstre og KrF hadde veltet den rødgrønne regjeringen i 2013. Grande skriver at Hareide var «helt klar på at dersom Venstre ville gå i regjering, så skulle KrF bli med».

– Den situasjonen var mer krevende. Det har jeg vært ærlig om tidligere: Jeg vet ikke hva jeg da ville gjort om Venstre da gikk inn i regjering. Men da hadde jeg ikke gitt noe ultimatum om ikke å styre med Frp, som jeg gjorde i 2017. Da var dessuten valgresultatet sånn at det var et borgerlig flertall, også uten KrF.

Hareide: Paradoks at Grande ikke ville åpne for Ap

I biografien peker Grande på at nettopp Hareide – og hans røde kampfeller – var dem som verdipolitisk sto Venstre nærmest under KrFs retningsstrid.

– I samarbeidet om saker og statsbudsjettet har jeg opplevd henne som en alliert og en god støtte. Derfor er det kanskje et paradoks den største forskjellen var at hun sa ja til et samarbeid med Frp – og at jeg garanterte at jeg skulle si nei. Og siden vi var så enige, er det også et paradoks at hun ikke ville åpne døren til Ap, sier Hareide.

LES OGSÅ:

• Christin sa nei til tidsklemma: – Jeg tror mange har en drøm om det

Hør Vårt Lands podcast «God Bless America»: Hva ville Jesus stemt?

• Grandes oppgjør med KrF: Ikke slik at noen har moral og andre ikke

---

BOK-OPPGJØR

  • Tidligere Venstre-leder Trine Skei Grandes ferske bok lanseres torsdag kveld. Grande har skrevet Oppreist sammen med rådgiver Karl Arthur Giverholt.
  • Grande og Knut Arild Hareide var ledere for hvert sitt parti og samarbeidet tett da Erna Solberg dannet sin regjering med Frp i 2013. Etter en ny, ikke-sosialistisk seier i 2017, søkte partiene ulike strategier.
  • Venstre gikk inn i Solberg-regjeringen januar 2018. KrF gjorde det samme året etter. Da hadde Hareide tapt KrFs retningsstrid og gikk den våren av som partileder.
  • Grandes biografi strekker seg fra tidlig ungdom frem til hun overraskende trakk seg som Venstre-leder i mars i år.
  • Kapitler som pressen har fått tilgang til før utgivelsen, varsler en bok med flere oppgjør.

---

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter