Nyheter

Macron etter Nice-drapene: Frankrike er under angrep

President Emmanuel Macron lover at Frankrike ikke skal vike fra sine verdier. Før allehelgensdagen søndag styrkes vaktholdet ved kirkene i hele landet.

French President Emmanuel Macron, second left, and Nice mayor Christian Estrosi , third left, meet police officers after a knife attack at Notre Dame church in Nice, southern France, Thursday, Oct. 29, 2020. An attacker armed with a knife killed at least three people at a church in the Mediterranean city of Nice, prompting the prime minister to announce that France was raising its security alert status to the highest level. It was the third attack in two months in France amid a growing furor in the Muslim world over caricatures of the Prophet Muhammad that were re-published by the satirical newspaper Charlie Hebdo. (Eric Gaillard/Pool via AP)

Macron fordømte det han omtaler som et islamistisk terroristangrep da han ankom Nice torsdag ettermiddag. To kvinner og en mann ble knivdrept i Notre-Dame-kirken i middelhavsbyen. Den ene kvinnen skal ha fått halsen skåret over inne i kirken. De andre to døde av andre knivskader.

Den antatte gjerningsmannen er en 21 år gammel tunisisk migrant, ifølge nyhetsbyrået AFPs kilder. Han ble såret og pågrepet av politiet på stedet og skal være under intensivbehandling.

Nyhetsbyråets kilder, som ikke er navngitte, forteller at han kom til den italienske øya Lampedusa i slutten av september. Der ble han plassert i koronakarantene, før myndighetene slapp ham ut og ga ham ordre om å forlate italiensk territorium. Tidlig i oktober skal han ha ankommet Frankrike.

– Frankrike under angrep

President Macron kondolerte overfor katolikker i Frankrike og resten av verden, mens han innstendig oppfordret folk fra alle religioner til å stå sammen og å ikke «gi etter for splittelsens ånd».

– Frankrike kommer ikke til å gå bort fra sine verdier, sa Macron.

– Enda en gang har et terrorangrep rammet landet vårt. Tre av våre landsmenn har falt i Nice. Det er helt tydelig at det er Frankrike som er under angrep, sa presidenten.

– Nice har nasjonens støtte

Han viste også til flere pågripelser gjennom dagen, samt et angrep der en vakt ble såret ved et fransk konsulat i Saudi-Arabia.

Macron henvendte seg dessuten direkte til innbyggerne i Nice og trakk fram prøvelsene de har vært utsatt for, også gjennom tidligere terrorangrep. Han sa byen har hele Frankrikes støtte, og han takket spesielt politi og andre nødetater som bidro etter angrepet.

French President Emmanuel Macron, center, arrives at Notre Dame church in Nice, southern France, Thursday, Oct. 29, 2020. An attacker armed with a knife killed at least three people at a church in the Mediterranean city of Nice, prompting the prime minister to announce that France was raising its security alert status to the highest level. It was the third attack in two months in France amid a growing furor in the Muslim world over caricatures of the Prophet Muhammad that were re-published by the satirical newspaper Charlie Hebdo. (Eric Gaillard/Pool via AP)

Frankrikes president Emmanuel Macron ankommer Notre-Dame i Nice i Sør-Frankrike, der en mann væpnet med kniv drepte tre mennesker torsdag morgen. Foto: AP / NTB.

Skoler og kirker beskyttes

Drapene har fått Frankrike til å heve beredskapen til høyeste nivå. Fra før er spenningsnivået høyt i kjølvannet av den pågående karikaturstriden, der regjeringen i sterke ordelag har forsvart retten til å trykke karikaturer av den muslimske profeten Muhammed.

Presidenten opplyste i talen, som ble kringkastet fra Nice, at landet nå setter inn 4.000 nye soldater for å hindre nye terrorangrep. Fra før deltar 3.000 soldater i antiterrorvirksomhet i Frankrike.

De til sammen 7.000 soldatene skal beskytte spesielt skoler og religiøse steder, særlig i forbindelse med allehelgensdag, som i Frankrike feires den 1. november.

I 2016 ble 86 mennesker drept og 458 såret i et terrorangrep i Nice der en islamist kjørte en lastebil inn i en folkemengde på byens strandpromenade.

LES OGSÅ:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter