Nyheter

Angrepet i Nice: – En eskalering som er utrolig skremmende

Religiøse ledere i Norge fordømmer knivangrepet i Nice. Svensk terrorforsker tror Frankrike kan forvente seg flere angrep i tiden som kommer.

Senaid Kobilica, leder i Muslimsk dialognettverk, kirkerådsleder Kristin Gunnleiksrud Raaum og Bernt Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme. Foto: NTB/Erlend Berge

Torsdag morgen ble tre personer drept i et knivangrep i en kirke i Nice. Myndighetene mistenker terror. Angrepsmannen skal ha ropet «Allahu Akbar», som betyr Gud er størst på arabisk, flere ganger under og etter angrepet. Et av ofrene skal ha fått halsen skåret over inni kirken.

Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), er skremt over at Frankrike opplever et nytt angrep kort tid etter drapet på læreren Samuel Paty i Paris.

– Det er helt skrekkelig. Det spekuleres i om dette er et terrorangrep, noe som gjør det bare enda verre dersom dette er tilfellet. Hvis dette er en ny hendelse som skal settes i sammenheng med drapet på Paty , er det eskalering som er utrolig skremmende, sier Joys til Vårt Land.

Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn i Norge.

Hun påpeker at religion både kan brukes og misbrukes, slik det ble gjort i tilfellet med den franske læreren. Han ble drept og fikk hodet skåret av etter å ha vist fram Muhammed-karikaturer mens han underviste om ytringsfrihet. Terrorangrepet ble betegnet som islamistisk.

LES MER: Tre drept i knivangrep i Notre-Dame-kirken i Nice

– Ikke typisk for muslimer

En rekke religiøse ledere i Norge fordømmer nå angrepet. Bernt Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme (OKB), er rystet.

– Dette er ikke det første angrepet i sitt slag, men det er ikke mindre rystende av den grunn. Den moralske bedømmelsen av dette angrepet er ikke vanskelig. Alle grenser for sivilisasjon og anstendighet er overtrådt med når man skjærer over halsen av gamle kvinner, sier Eidsvig til Vårt Land.

Han understreker at man ikke må tildele kollektiv skyld når angrep som dette skjer.

– Et viktig poeng er at man ikke sier at dette typisk for muslimer, for det er det ikke. Dette er like skrekkelig for en hver muslim av god vilje som det er for oss, kanskje enda verre, for de vet ikke hvordan de skal ta nok avstand fra dette, sier Eidsvig.

– Er det grunn til å frykte angrep også i norske kirker?

– Det har vært angrep i en norsk moské og synagoge, så at vi skulle bli latt i fred er ikke gitt. Jeg håper selvfølgelig at denne type angrep er over, men det har vi ingen garanti for. Samtidig er slike angrep utypisk både for muslimer og andre grupper, så jeg er egentlig ikke bekymret. Men vi må være forsiktige. Det finnes mange fanatikere rundt om i verden.

Angrep på hellige og trygge steder

Muslimsk dialognettverk fordømmer angrepet i Frankrike, og kaller det en bestialsk handling.

– Jeg fordømmer på det sterkeste angrepet og drapet av uskyldige mennesker i Notre-Dame-kirken i Nice. En slik bestialsk handling er vanskelig å forstå for enhver menneske og jeg er helt lamslått etter å ha lest det som kommer frem. Kirker, moskeer, synagoger og templer skal være trygge steder. Mine tanker og bønnene går til de drepte og deres pårørende, sier Senaid Kobilica, leder i Muslimsk dialognettverk og sjefsimam i Det Islamske fellesskap Bosnia, til Vårt Land.

Islamsk Råd Norge også utviklingen er skremmende, og sender tanker til pårørende.

– Angrep mot sivile og uskyldige mennesker inne i et gudshus er avskyelig, sier Mustafa Mahmood, informasjonsansvarlig i Islamsk Råd.

Kirkerådsleder i Den norske kirke, Kristin Gunleiksrud Raaum, kaller angrepet usselt.

– Dette er drap i et kirkerom, et hellig rom og det er veldig brutalt. Dette ser ut til å være et usselt angrep på troende i en kirke. Våre tanker og bønner er med alle som berøres av volden, sier hun.

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, påpeker at det ligger en dobbel dramatikk i dette angrepet, og kaller utviklingen forferdelig.

– At det skjer i kirken er både et angrep på menneskene som blir rammet og et angrep som er egnet til å skape frykt hos dem som søker til gudshus. Det gjør det svært alvorlig. Mine tanker går til de berørte. Vi må tenke på dem og be for dem. Det er viktig at alle, uansett tro og religion, står sammen i solidaritet i denne situasjonen, sier preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit.

Olav Fykse Tveit vigsles til biskop 10. mai.

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit. Foto: Erlend Berge

Tror det blir flere angrep

Terrorforskeren Magnus Ranstorp sier til NTB at han tror faren for nye angrep øker etter torsdagens terrorangrep i Nice. Han mener den nye karikaturstriden øker spenningen.

Den svenske terrorforskeren tror ikke situasjonen kommer til å roe seg, men at Frankrike vil stå overfor trusselen om flere angrep i tiden som kommer.

– Det skjer innenfor rammene av en konfrontasjon som bare trappes opp. I tillegg har du karikaturstriden. Den er ikke ny, men den kan utløse ekstrem vold, sier Ranstorp til NTB.

Han er terrorforsker ved den svenske forsvarshøyskolen.

– To halshogginger på kort tid, det skaper en radikalisering og en polarisering i samfunnet. Målet er å skape reaksjoner og krig mellom ulike grupper i samfunnet, sier han videre.

Forskeren omtaler Frankrike som stormens øye i konfrontasjonen mellom de sekulære samfunnene og islamistisk terrorisme.

– De kommer bare til å stålsette seg, noe som innebærer at vi sikkert kommer til å se flere slike angrep i Frankrike, sier Ranstorp.

Caroline Teinum Gilje

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug er nyhetsjournalist i Vårt Land og jobber særlig med klima, natur og miljø.

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen er journalist i Vårt Land, og jobber med et bredt stoffområde innen religion, etikk og politikk.

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter