Nyheter

Bondevik ser ny mulighet for sentrumsregjering – med Vedum i spissen

Eks-statsminister Kjell Magne Bondevik mener dagens politiske bilde ikke utelukker en ny sentrumsregjering etter neste valg.

Bondevik, som ledet to regjeringer etter 1997, har i senere tid ikke hatt noe tro på at en ny, sentrumsledet regjering skulle stige frem på nytt. Men i en panelsamtale ved lanseringen av boken «Valg og politikk siden 1945» nylig, spådde han nylig nye sjanser.

– Hadde du spurt meg for en måned siden, så hadde jeg utelukket muligheten. Jeg utelukker den ikke helt nå. Det blir et veldig spennende valg neste høst, sa Bondevik i en samtale under boklanseringen.

«..så blir det vel en Vedum-regjering»

KrF-veteranen ville da ikke gå i detalj om hva slags sentrumsregjering han da så for seg. Men Bondevik vektla at Sp vokser – og Ap har store problemer. Dessuten er Sps vilje til å styre sammen med SV er lav. Overfor Vårt Land utdyper Bondevik tankene sine.

– Hvilken sentrumsregjering kan i så fall være aktuell – en Vedum-regjering?

– Skulle det bli en sentrumsregjering igjen i overskuelig fremtid, så blir det vel en Vedum-regjering. For Sp er jo desidert størst av sentrumspartiene. Men jeg holder det jo som mest sannsynlig at det blir en Solberg-regjering eller Støre-regjering, la det være klart. Men man kan ikke helt utelukke andre alternativer, sier han til Vårt Land.

KrF-veteran Kjell-Magne Bondevik, her fra KrFs landsmøte i 2017. Foto: Ole Martin Wold

Bondevik: Det kan floke seg til for Ap og Høyre

Om et sentrumsalternativ ikke oppstår rett etter valget, er ikke muligheten er urealistisk i løpet av kommende stortingsperiode.

– Det kan floke seg til for en Støre-regjering eller Solberg-regjering uti perioden. Hva vil da være alternativet, spør Bondevik.

Den tidligere statsministeren påpeker at det ikke er gitt hva slags regjering landet får om Erna Solberg får flertall til å fortsette. Den jobben kan bli krevende: Hun kan stå foran et valg mellom sentrum og Frp, dersom KrF og Venstre kommer seg over sperregrensen.

På linje med Siv Jensen

Bondevik tror de to partiene og Frp vil utelukke hverandre fra å sitte i regjering.

– Da Siv Jensen gikk ut av regjering, brukte hun en formulering som til forveksling minner mye om den jeg brukte i mange år: Hun var kommet til at den politiske avstanden til KrF og Venstre var for stor til å regjere med Frp.

Og de som da ikke blir med i en Solberg-regjering, vil jo ikke nødvendigvis støtte den regjeringen de ikke er med i.

– Det er jo et slagord som Siv Jensen bruker. Da er det klart at en slik regjering kan leve ganske usikkert. Hva som blir resultatet av dette etter en tid, er ikke godt å si.

Kjell Magne Bondevik var statsminister i sentrumsregjeringen av KrF, Sp og Venstre fra 1997 til 2000. Den samarbeidet til begge sider – her med partilederne (fra venstre) Lars Sponheim (V), Valgerd Svarstad Haugland (KrF) og Anne Enger (Sp). Foto:  Terje Bendiksby/NTB

Kan ikke utelukke et tredje alternativ

Regjeringsdannelse kan også bli krevende på motsatt kant: Hvis Ap og Jonas Gahr Støre tallmessig blir avhengig av MDG og Rødt, og dersom Trygve Slagsvold Vedum står fast ved at det skal dannes en «Ap/Sp-basert regjering». Ordbruken signaliserer at SV ikke skal være med.

– I slike situasjoner, om Ap eller Høyre ikke klarer å danne regjering eller å styre lenge, kan det dukke opp et tredje alternativ. Det kan bli en sentrumsregjering. I samtalen sa jeg at jeg ikke kunne utelukke det. Det kunne jeg nok gjort en måned tidligere, sier Bondevik.

25 år mellom sentrumsregjeringer – akkurat nå er det 23

– Sentrumspartienes oppslutning er i sum ikke sterk. Må Ap da inn i et slags sentrumsalternativ?

– Ap vil neppe gå inn i en Vedum-regjering. Jeg tror nok Ap tenker at er de i regjering, så skal de ha statsministeren. Heller enn å gå inn, vil de velge å stå utenfor og inngå forlik med en sentrumsregjering, spår Bondevik.

Da han under boklanseringen delte tanker om den politiske situasjonen, trakk Bondevik noen linjer: Det gikk nøyaktig 25 år fra KrFs Lars Korvald dannet den første sentrumsregjeringen til Bondeviks egen sentrumsregjering entret Slottsplassen i 1997.

– Nå har det gått nøyaktig 23 år siden forrige sentrumsregjering, så det er to år igjen, sa han spøkefullt.

Kjell Magne Bondevik var også statsminister i samarbeidsregjeringen fra 2001 til 2005. Her spiser profilene i samarbeidet kake for å feire 100 dager. Fra venstre Bondevik selv, Høyre-leder Jan Petersen, KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland og Venstre-leder Lars Sponheim.

Styrte fra sentrum – uten avtaler

Bondeviks sentrumsregjering med KrF, Sp og Venstre styrte i to og et halvt år til Ap og Høyre sammen bidro til å felle den på gasskraftsaken. Den hadde ingen samarbeidsavtale med andre og styrte i følge Bondevik bra likevel. Fordelen var nettopp at regjeringen hans var blokkuavhengig. Det siste kan også være en styrke for et fremtidig sentrumsalternativ:

– Selv om Støre skulle danne en regjering uten Rødt eller MDG – som han gjerne vil unngå – kan den la seg binde opp mot dem. Det samme gjelder Solberg: Skulle hun danne en regjering som ikke blir en flertallsregjering, vil hun prøve å legge seg opp til de som ikke måtte bli med i den regjeringen, enten Frp eller KrF/Venstre.

Om Ap eller Høyre står i spissen for en regjering etter neste valg kan det etter hvert floke seg til og skape en ny situasjon. En sentrumsregjering kan da bryte opp blokktenkningen.

– Den kan reelt være blokkuavhengig – noe de andre to alternativene neppe vil være, sier Bondevik.

LES OGSÅ:

---

EKS-STATSMINISTER

  • Kjell Magne Bondevik (73) er tidligere KrF-leder og statsminister.
  • Han ledet Sentrumsregjeringen fra 1997 til Ap og Høyre felte den i 2000. Deltakere var KrF, Sp og Venstre.
  • Etter valget i 2001 ledet han Samarbeidsregjeringen, der partnerne var KrF, Høyre og Venstre. Den regjeringen satt fireårsperioden til ende.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter