Nyheter

Sensur(r): Nettgiganter i USA ble kritisert for lite kontroll, nå for overdreven kontroll

Siden 2016 har Facebook og Twitter levd med beskyldninger om at de hjalp Donald Trump til Det hvite hus. I årets valgkamp har de forsøkt å ta et større «demokratisk ansvar». Republikanerne har et annet navn for det: «Sensur».

FILE - This April 3, 2017, file photo shows U.S. President Donald Trump's Twitter feed on a computer screen in Washington. President Donald Trump is claiming that Twitter has removed ?Äúmany people?Äù from his account. But he appears to have actually gained followers since the beginning of October.
According to the Internet Archive?Äôs Wayback Machine, which collects snapshots of web pages over time, Trump had 54.8 million followers on Oct. 1. He had 55.3 million as of Friday, Oct. 26, 2018. (AP Photo/J. David Ake, File)

«Du kan ikke fullføre denne handlingen».

Denne meldingen er Twitter siste grep i det de kaller en skjerpet kamp mot feilinformasjon. Mange republikanere ble møtt av denne meldingen da de nylig forsøkte å tvitre en nyhetssak fra New York Post som skal vise korrupsjon begått av Joe Biden og hans sønn Hunter i forbindelse med Hunters arbeid i Ukraina. Ikke bare får man ikke delt artikkelen på ens egen Twitter-profil, selskapet har gjort det umulig å sende nettartikkelen som en privat melding. De har også blokkert New York Posts konto.

Facebook har ikke gått like langt, men de har minsket spredningen av artikkelen og utstyrt den med informasjon om at innholdet i artikkelen må faktasjekkes av en nøytral tredjepart.

I en pågående presidentvalgkamp er det utvilsomt av offentlig interesse å få vite om den ene presidentkandidaten er korrupt, så hvorfor forsøker Twitter og Facebook å stoppe spredningen av denne nyhetsartikkelen?

Her har republikanernes deling av Biden-artikkelen blitt utstyrt med en advarsel fra Twitter

DENNE ER MYE LEST I VÅRT LAND:

Stevnet nettgigantene til Senatshøring

Sentrale republikanske senatorer som Lindsey Graham mener å ha et svar på nettgigantenes siste restriksjoner: De er partiske ovenfor liberale demokrater, og ønsker å se Donald Trump tape det nært forestående presidentvalget.

På fredag stevnet Graham og resten av de republikanske senatorene i justiskomiteen inn Twitter-sjef Jack Dorsey og Facebook-sjef Mark Zuckerberg for å vitne om sosiale mediers håndtering av politisk innhold. Alle de demokratiske senatorene boikottet avstemmingen.

Komitéleder Graham sier det tross avholdenheten fra Demokratene, var en «stor interesse på den andre siden for å få folk fra sosiale medier hit for å svare på spørsmål».

Slik har det altså blitt til at Facebook og Twitter, som ble kalt inn på teppet etter valget i 2016 for å svare på beskyldninger om å ikke ha nok kontroll på spredningen av feilinformasjon, nå har blitt kalt inn på nytt på grunn av grepene de har tatt.

CNBC-journalist Lauren Feiner oppsummerer nettgigantenes modereringsproblem slik: – I mange tilfeller er Facebook og Twitter 'damned if they do, damned if they don't'.

De vil få kritikk uansett hva de velger å foreta seg eller ikke å foreta seg.

Senatorene Lindsey Graham og Ted Cruz kritiserer nettgigantene

DENNE ER MYE LEST I VÅRT LAND:

Arven etter 2016-valget: – Nå handler det om to kamper

Før 2016-valget mellom Trump og Hillary Clinton var nettgigantene interesserte i å bli kvitt et inntrykk av at de var partiske ovenfor liberale, skriver Politico. På den andre siden av valget, med Trump som seierherre, ble Facebook og Twitter, og Google, beskyldt for å ha tillatt spredning av feilinformasjon som særlig svertet demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton.

Amerikansk etterretning avdekket også at Russland hadde påvirket USA-valget. Siden da har presset på nettgigantene om å ta opp kampen mot feilinformasjon vært massivt.

Men BBC-journalist Marianna Spring skriver at det nyeste kapittelet i nettgigantenes sensur ikke bare handler om én, men to kamper: «Sosiale mediers kamp mot feilinformasjon – særlig i forkant av det amerikanske valget» og kampen «mellom selskapene - særlig Twitter - og president Trump».

Tidligere har Twitter faktasjekket og skjult flere av Trumps tvitringer fordi de mener innholdet er skadelig eller falskt, noe som har gjort «Twitter-presidenten» rasende. Trump har i respons truet med å legge ned Twitter.

Spring skriver at nettgigantenes nye tiltak vekker en rekke store spørsmål om hvor mye de skal gjøre. Å sensurere en stor avis som New York Post har tross alt aldri blitt gjort før.

Dette var den første Tweeten Twitter modererte av Trump

Hvorfor sensurer Twitter Biden-artikkelen

Republikanerne antyder at nettgigantene sensurerer New York Post-artikkelen om Biden fordi de vil hjelpe han å slå Trump i det nært forestående presidentvalget. Men hvilke andre grunner har de for å sensurere artikkelen?

For det første er ingen av påstandene om korrupsjon blitt verifisert. Joe Biden har avfeid ryktene om uetisk praksis i Ukraina, og han har også fått støtte fra uvant sted: av Vladimir Putin selv.

Twitter selv sier diskusjoner om artikkelen i seg selv, ikke bryter deres retningslinjer, men at artikkelens hackete innhold gjør det. New York Post-artikkelens innhold stammer nemlig fra det som skal være Hunter Bidens gamle harddisk, levert til avisa av Trumps personlige advokat Rudy Giuliani. Artikkelen inneholder flere private bilder og e-poster tatt fra harddisken. Dette mener Twitter bryter deres retningslinjer for hacking og deling av private opplysninger.

Les om hvordan Twitter og Facebooks grep ser ut til å ha ironisk gitt Biden-artikkelen mer oppmerksomhet enn den ellers ville fått her.

DENNE ER MYE LEST I VÅRT LAND:

Facebook og kampen mot russisk innblanding

Facebook viser til deres retningslinjer knyttet til presidentvalget – at de skal bekjempe utenlandsk påvirkning, øke transparens og redusere feilinformasjon. Det er ikke redegjort nøye for opphavet til Bidens harddisk, og det stilles fortsatt spørsmål til hvordan den har havnet i hendene til Trumps personlige advokat. Giuliani er en mann som amerikanske etterretningstjenester har advart Trump om at blir brukt av russiske etterretningsagenter for å spre feilinformasjon ment til å ødelegge Joe Bidens sjanser til å bli president.

Facebooks talsperson Andy Stone forklarer hva de har gjort

Motivasjonen til Facebook-sjef Zuckerberg for å ta knekken på russere som utnytter plattformen hans er stor. I senatshøringen i 2018, sa han at selskapets innsats for å finne og stoppe russisk innblanding i 2016 gikk for sakte og han kalte det for «en av mine største angrer».

– Det er mennesker i Russland hvis jobb det er å utnytte våre systemer. Det er et våpenkappløp, sa Zuckerberg.

Mark Zuckerberg om Facebook og russisk påvirkning

Nylig gikk flere enn femti tidligere amerikanske etterretningsagenter ut og sa at Hunter Biden-historien har «alle de klassiske kjennetegnene av en russisk informasjonsoperasjon». I tillegg har USAs øverste etterretningssjef John Ratcliffe nå sagt at Russland på ny har hentet inn informasjon om amerikanske velgere med mål om å påvirke valget.

Dette snakker ikke republikanerne mye om. De mistenker det er amerikanere selv som bedriver feilinformasjon.

De vil stå klare med spørsmål til Zuckerberg og Dorsey om deres nye grep i den kommende senatshøringen, som er satt til 17. november – to uker etter valget.

Hør Vårt Lands podkast om kristne velgergrupper i USA

LES MER

USAs svarte mobiliserer mot Trump

Den norske senatoren som velsignet Trump

Katolikker på vippen kan avgjøre

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter