Nyheter

Oslo innfører «sosiale bobler»

– Vi må få ned antall nærkontakter, sa byrådsleder Raymond Johansen da han mandag orienterte om koronasituasjonen i hovedstaden.

Oslo kommune innfører nye tiltak mot smitte og spredning av koronaviruset og ber befolkningen begrense sosial kontakt til et minimum.

Oslo kommune anbefaler at innbyggerne i hovedstaden ikke har kontakt med flere enn ti personer i løpet av en uke. Dette tiltaket er ofte omtalt som «sosiale bobler» og er blant annet kjent fra Belgia.

– Vi må få ned antall nærkontakter, sa byrådsleder Raymond Johansen da han mandag orienterte om koronasituasjonen i hovedstaden.

Kommunen viderefører alle tiltak som er innført til nå, og innfører også nye tiltak for å hindre at Oslo havner i samme situasjon som andre europeiske storbyer.

Nye tiltak

Hovedbudskapet i tiltakene er å begrense sosiale kontakt til et minimum, og dermed også vise solidaritet for dem som potensielt sett kan rammes hardest av viruset.

Byrådet innfører følgende Oslo-tiltak fra torsdag 29. oktober klokken 12:

• Påbud om munnbind inne på offentlig sted, blant annet butikker og kjøpesentre, der man ikke kan opprettholde minst 1 meter avstand.

• Påbud om munnbind inne på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.

• Stans i innslipp til utesteder klokken 22.

• Begrensning av deltakere på alle innendørs arrangementer uten fast seteplassering settes ned fra 50 til 20 personer.

• Påbud om hjemmekontor og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor så langt praktisk mulig.

• Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter.

Viderefører tiltak

I tillegg til de nasjonale smitteverntiltakene, viderefører byrådet følgende Oslo-tiltak:

• Forbud mot private sammenkomster med flere enn 10 personer.

• Påbud om munnbind i kollektivtransporten når man ikke kan holde én meters avstand.

• Skjenkestopp fra klokken 24.00.

• Begrensninger i breddeidrett for voksne.

• Maks 200 personer kan være til stede på utendørs arrangementer.

Byrådsleder Raymond Johansen understreker at åpenbare og grove brudd på kommunens smittevernforskrift vil bli fulgt opp og anmeldt.

– Dette knytter seg spesielt til arrangementer der hvor man ikke følger smittevernreglene, sier Johansen.

Gjelder ikke kollegaer

Byrådsleder Raymond Johansen ber Oslos innbyggere begrense seg til ti nærkontakter per uke, men sier kollegaer ikke skal telles med i kvoten.

– Regelen gjelder sosiale kontakter og sosiale sammenkomster. Man skal ikke telle med kollegaene, sier Johansen til NTB.

Barns fritidsaktiviteter skal heller ikke pålegges maksgrensen på ti nærkontakter, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

– Det er fordi barn er mindre smittet, og det er vanskelig å overholde, sier han til NTB.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter