Nyheter

Solberg varsler nye nasjonale koronainnstramminger

En bekymret statsminister Erna Solberg (H) varsler at det i neste uke vil bli innført nye nasjonale koronatiltak som følge av smitteøkningen i Norge.

Antall nye koronatilfeller har økt kraftig både i Norge og Europa den siste tiden.

Flere europeiske land skjerper i disse tider inn koronatiltakene, og mange land er i ferd med å stenge ned. Statsministeren sier at hun er bekymret for smittesituasjonen her hjemme i Norge.

– Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å anbefale nye tiltak slik at vi beholder kontrollen. Tiltakene vil være målrettet mot de områdene hvor vi nå ser at smitten øker, sa Solberg under fredagens pressekonferanse.

Strengere lokalt enn nasjonalt

Det er ennå ikke klart hva de nye tiltakene vil bestå i, men statsministeren hinter til at det trolig er snakk om tiltak som i all hovedsak vil ha som mål å hindre lokale smitteutbrudd.

– Vi vil gå systematisk inn på hvilke områder det er vi ser spredning, for nå har vi mer kunnskap. Dermed er det lettere å se at vi ikke trenger å ta de store brede tiltakene, men kanskje de litt mer målrettede tiltakene, sier hun.

Helseminister Bent Høie (H) sier at de vil basere seg på tiltak som er tilstrekkelige nasjonalt, men at man også må være forberedt på strengere tiltak på lokalt nivå.

– Derfor har jeg nå god dialog med byrådslederen i Oslo, der man nå vurderer ytterligere innstramminger i Oslo på bakgrunn av situasjonen der, sier Høie.

Torsdag ble det registrert 79 nye smittetilfeller i Oslo, og dermed er det registrert 662 nye smittetilfeller i Oslo de siste 14 dagene. Fredag morgen var 44 koronasmittede pasienter innlagt på norske sykehus.

Ikke gitt at alle blir anbefalt vaksine

Solberg sier også at hun håper at en koronavaksine vil være godkjent før året er omme.

– Flere vaksinekandidater er i siste fase av utprøving. Vi håper at en vaksine vil kunne godkjennes rundt juletider. Dersom alt går som vi håper, vil Norge få tildelt vaksinedoser første halvdel av 2021, sier hun.

Når vaksinen først har kommet til Norge, er det imidlertid ikke sikkert at hele befolkningen vil bli anbefalt å ta den, sier Folkehelseinstituttet (FHI).

– De vaksinekandidatene som har kommet lengst, er ennå ikke blitt testet på barn under 16 år. Barn har også lavere sykdomsbyrde av koronaviruset enn resten av befolkningen, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Derfor vil trolig ikke barn bli anbefalt å ta vaksinen, i alle fall ikke i første omgang, sier hun.

– Vaksinasjon er frivillig. Vårt mål er å gi befolkningen så god informasjon at alle kan ta egne selvstendige valg, sier hun.

LES OGSÅ: 

 Ti land betaler nesten all nødhjelp - Norge er ett av dem

• Slik skaper Frp nytt press mot KrF - frir til kristne velgere

• SV får ikke støtte til våpengranskning i Jemen

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter