Nyheter

Kunnskapsministeren: Norske lærere står fritt til å vise Muhammed-karikaturer

Norske lærere kan vise fram Muhammed-karikaturer i undervisningen dersom de mener det er relevant, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

I Frankrike fredag ble den 47 år gamle historielæreren Samuel Paty drept etter å ha gjort nettopp det i undervisningen på skolen der han jobbet.

Paty skal ha brukt tegningene når han underviste om ytringsfrihet, som ble en del av timeplanen etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i 2015.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) mener det er skremmende at en lærer kan bli drept for å vise fram en karikatur i undervisningen.

VÅRT LAND MENER: Lærerdrapet i Paris aktualiserer debatten om Frankrikes håndtering av terror

Melby: – Ytringsfrihet er en verdi

– Denne læreren gjorde en viktig jobb med å ruste elevene til å ta del i demokratiet og bruke ytringsfriheten. Det at han blir drept fordi han gjør akkurat det, er skremmende og forferdelig, sa Melby på Dagsnytt 18 på NRK mandag kveld.

– Ytringsfrihet og menneskerettigheter er overordnede verdier i den norske læreplanen. Det er opp til lærerne å avgjøre i hvilket fag og hvordan de vil lære elevene om dette, sier hun.

Læreren står fritt til å for eksempel vise Muhammed-karikaturer, dersom han eller hun mener det er relevant, fortsetter Melby.

– Hva som er viktig å få vist fram, og hvilke debatter som er viktige og relevante, kommer an på situasjonen. På ett tidspunkt er dette relevant, i en annen sammenheng er det ikke like relevant. Jeg har stor tillit det faglige skjønnet lærerne viser her, sier kunnskaps- og integreringsministeren.

LES MER:

• Amnesty-lederen: «Den franske læreren utførte i mine øyne skolens viktigste oppdrag»

– Angrepet i Frankrike er så bestialsk. Dessverre fyrer det også opp muslimfiendtlighet

Kilde: Fire elever pågrepet etter lærerdrapet i Frankrike

---

Fakta:

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter