Nyheter

Ut mot NLM-forslag: – Risikerer å gå glipp av den best kvalifiserte lederen

At kun menn skal lede toppstyret til Norsk Luthersk Misjonssamband, er ikke et godt forslag, mener NLM-rektor Anette Sørensen Rege.

– Med forslaget risikerer NLM å gå glipp av den best kvalifiserte lederen til organisasjonens toppstyre, sier Anette Sørensen Rege, rektor på Nordborg skoler på Finnsnes, som er eid av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM)

Som Vårt Land har omtalt åpner en fersk utredning for at begge kjønn skal få være representert i toppstyret til Norges største misjonsorganisasjon. Men kun menn kan lede styret, foreslås det i utredningen, som er utarbeidet av en arbeidsgruppe på vegne Hovedstyret, NLMs øverste organ (se fakta).

Sender ut viktig signal

Sørensen Rege synes det er positivt at NLM-ledelsen ønsker å tenke nytt om strukturen i organisasjonen. Å finne en løsning der både menn og kvinner kan sitte i organisasjonens øverste organ, mener hun sender ut et viktig signal.

– Med begge kjønn representert i sentralstyret, gjenspeiler de alle de leder.

Samtidig synes hun det er underlig å foreslå at sentralstyreleder må ha «et særskilt åndelig tilsynsansvar», noe som i praksis betyr at vedkommende må være mann. Poenget med å opprette et nytt topporgan er å skille ut nettopp dette ansvaret, påpeker hun. Forslaget mener hun gir uheldige konsekvenser. Ikke bare risikerer organisasjonen å sile bort kvalifiserte kvinner til ledervervet, men også menn.

– Heller ikke alle menn kjenner seg komfortable med å inneha et verv hvor man har et hyrde- og læreansvar. Dermed diskvalifiseres dyktige kandidater til et verv som først og fremst handler om strategisk og administrativ ledelse, sier rektoren.

'Kjønn er underordnet'

Begrunnelsen for at styreleder skal ha et særskilt åndelig tilsynsansvar, er at noen saker både må behandles i sentralstyret og tilsynsrådet, uttalte arbeidsgruppens leder og daglig leder i NLM Norge, Kåre Johan Lid, til Vårt Land på torsdag.

– Ved ansettelse av personer i stillinger med forkynnelse i sin instruks, skal ansettelsen også behandles av noen som har et særlig åndelig tilsynsansvar. Forslaget utelukker ikke at en slik ansettelse kan skje i sentralstyret, men det skal godkjennes i tilsynsrådet. Dermed foreslås det at leder i sentralstyret skal være med i begge organer, sa Lid.

Det synes Sørensen Rege er en tynn begrunnelse.

– Her gir man styreleder et særskilt åndelig tilsynsansvar bare for at en liten del av arbeidsoppgavene skal omhandle ansettelse av forkynnere. Styreleder har ikke en gang siste ord i saken. Det har tilsynsorganet. Det viktigste må vel være å la de store og viktige sakene til sentralstyret være bestemmende for hvem som skal være sentralstyrets leder. Og da bør det være underordnet om vedkommende er mann eller kvinne, sier hun.

Fikk smekk fra Likestilllings- og diskrimineringsombudet

Sørensen Rege mener den foreslåtte organiseringen har paralleller til en sak fra 2011. Da lyste NLM ut stillingen som økonomileder og presiserte at kun menn kunne søke. At stillingen var forbeholdt menn skyldtes en tilleggsfunksjon. Økonomileder skulle nemlig ha fast plass i Hovedstyret, som altså har et lære- og hyrdeansvar. Men å forbeholde stillingen for menn er i strid med norsk lov, konkluderte Likestillings- og diskrimineringsombudet samme år.

– Selv tenkte jeg den gang at det må jo være kompetanse på økonomi, samt forståelse og innsikt i organisasjonens mål og arbeid, som må være det første kriteriet for å få den beste til å fylle rollen, sier rektoren, som understreker at uttalelsen hennes ikke er en kritikk av dagens økonomileder.

– I ettertid har NLM-ledelsen sagt at neste gang stillingen lyses ut vil rollen være uavhengig kjønn. Jeg tenker det samme om vervet som sentralstyreleder: Vi må ikke begrense stillingen av et bittelite nåløye ved å tillegge det et særskilt tilsynsansvar.

LES MER OM NLM OG KVINNER:

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) er en av få misjonsorganisasjoner der kvinner ikke kan sitte i hovedstyret. Men enkelte tar til orde for endring.

Norges største misjonseventyr startet med en gruppe yngre kvinner i Bergen som brant for Jesus og Kina. Men det gikk 106 år før kvinner fikk stemmerett i Missjonssambandet.

Ny utredning: Åpner for kvinner i nytt sentralstyre i NLM

---

Dette er saken

  • Til nå har kun menn fått sitte i Hovedstyret og rådsmøtet i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Årsaken er at de to organene har har et særlig læreansvar for hele organisasjonen, og et slikt ansvar kan kun menn ha, begrunner NLM ut fra Bibelen.
  • Men Hovedstyret og rådsmøtet behandler mer enn saker av åndelig karakter, er det blitt innvendt. Dermed utestenges kvinner fra å ta del i behandlingen av de viktigste sakene av strategisk og administrativ karakter.
  • I utredningen, som skal behandles av rådsmøtet i november, foreslås de to organene avviklet. I stedet opprettes et sentralstyre der både menn og kvinner er representert. Det åndelige tilsynsansvaret vil bli ivaretatt av et nasjonalt tilsynsråd og en tilsynssynode. Likevel skal leder av sentralstyret skal ha «et særskilt åndelig tilsynsansvar». I praksis betyr det at toppstyrevervet kun er forbeholdt menn.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter