Nyheter

Trump ut mot kritikere i eget parti

President Donald Trump langet på et velgermøte i Nevada ut mot «dumme» kritikere innad i Det republikanske partiet og oppfordret til samhold i partiet.

– Vi har noen dumme personer, sa president Donald Trump på arrangementet i Carson City søndag lokal tid.

Den siste tiden har flere republikanske politikere advart om dårlige meningsmålinger og om et potensielt «blodbad» i president- og kongressvalget 3. november.

Blant dem er senatorene Ted Cruz og Ben Sasse fra Nebraska. Sistnevnte har sagt at Trump smisker med diktatorer, behandler kvinner dårlig og bruker Det hvite hus som et selskap.

– Vi har denne fyren Sasse. Du vet, han ville komme med en uttalelse … Republikanerne må holde sammen, sa Trump.

LES OGSÅ: Vårt Lands besøk (3) til kristne velgergrupper: Svarte protestanter

Besøker vippestater

Trump kom med oppfordringen i det som er regnet som en avgjørende stat i det kommende valget. Nevada har ikke stemt for en republikansk presidentkandidat siden 2004.

Både Trump og Demokratenes Joe Biden har lagt opp å besøke flere vippestater i innspurten på valgkampen. Biden leder markert i nasjonale målinger, men har et mindre forsprang på Trump i målinger i vippestatene.

I et intenst forsøk på å ta igjen Biden på meningsmålingene dro Trump fra Nevada til California og tilbake igjen søndag for en dag pakket med valgarrangementer og pengeinnsamlinger. Mandag går turen videre til Arizona.

Trump brukte velgermøtet til å angripe Biden, skryte av sin økonomiske politikk og oppfordre velgerne om å stemme.

LES OGSÅ: Vårt Lands besøk (2) til kristne velgergrupper: Katolikker

Drive-in-velgermøte

Den samme oppfordringen kom Biden med da han besøkte Durham i North Carolina, en annen nøkkeldelstat i valget. I alt har 20 prosent av velgerne i delstaten allerede stemt i delstaten, som Trump vant med 3,66 prosentpoeng i 2016, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Vi må holde på den enorme fremdriften, vi kan ikke slippe opp, oppfordret Biden på drive-in-velgermøtet.

Biden kritiserte også Trump for uttalelsen om at USA er over kneika med tanke på koronapandemien og sa at smittenivået i landet har steget til det høyeste nivået på flere måneder.

– Ting blir verre, og han fortsetter å lyve til oss om tingenes tilstand, sa Biden.

LES OGSÅ: Vårt Lands besøk (1) til kristne velgergrupper: Evangelikale

Hør de tre første episodene av vår podkast God Bless America

---

Valget i USA

  • * USA holder presidentvalg om 15 dager, tirsdag 3. november.
  • * President Donald Trump (74) stiller til gjenvalg for fire nye år for Republikanerne, med Mike Pence (61) som visepresidentkandidat.
  • * Joe Biden (77) stiller for Demokratene med Kamala Harris (55) som sin visepresidentkandidat.
  • * USAs president velges ikke direkte av folket, men av 538 valgmenn utpekt av de 50 delstatene og hovedstaden Washington.
  • * Valgmennene må i utgangspunktet stemme for den kandidaten som får størst oppslutning blant velgerne i delstaten valgmennene tilhører.
  • * Antall valgmenn er ujevnt fordelt mellom delstatene etter størrelse, og noen stater er derfor mer avgjørende enn andre.
  • * Vippestatene er delstater der Republikanerne og Demokratene ligger forholdsvis jevnt og der de har byttet på å trekke det lengste strået. Hvilke stater som er vippestater, kan endre seg over tid i takt med demografiske og andre endringer.
  • * Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona regnes i år som de viktigste vippestatene.
  • * Valgordningen gjør det mulig å vinne presidentvalget uten å ha flest stemmer på landsbasis, forutsatt at man vinner i de riktige delstatene.
  • * Rundt hver fjerde velger avgir vanligvis stemme via posten, men som følge av koronapandemien ventes det i år at opptil tre av fire velgere kommer til å gjøre dette.
  • * Samtidig med valget av president er alle de 435 setene i Representantenes hus og 35 av de 100 plassene i Senatet på valg.
  • Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter