02 December 2020Nyheter

Han ble dømt for å svindle menigheten sin – nå slår de ring om ham

Mannen (32) bedro kirken, arbeidsgiveren og ansatte for over en million kroner. – Han må ta sin straff, men vår jobb nå er å ta vare på en familie i krise, sier lederen i menigheten.

En 32-åring ble forrige uke dømt for å ha bedratt sin egen arbeidsgiver, sine ansatte og sin menighet – en kristen frikirke – økonomisk, skriver avisa Nordlys.

Nå må han to år og tre måneder i fengsel. Dommen fra Nord-Troms Tingrett lyder: grovt bedrageri, dokumentforfalskning og id-tyveri. Mannen må betale erstatning på drøye 1,3 millioner kroner.

Menigheten: – Ingen planer om å ekskludere ham

I flere år har den nå straffedømte og familien vært aktive i arbeid i en frikirke. Mannen satt også i styret, hvor han blant annet var involvert i menighetens økonomistyring.

I februar 2019 overførte den bedrageridømte 74.900 kroner av menighetens penger til arbeidsgiveren sin, ISS, for å dekke over svindel. Likevel vil ikke frikirken slå hånden av ham:

– Vi fortsetter med en tett og god relasjon med ham og hans familie, og skal jobbe oss gjennom dette - som vi gjør med andre som møter kriser i livet. Han er fremdeles medlem av menigheten. Han vil være det framover, vi har ingen planer om å ekskludere ham, sier lederen i menigheten til Nordlys.

32-åringen har siden betalt tilbake pengene han tok fra frikirkens konto. Lederen bekrefter overfor avisa at 32-åringen fremdeles er aktiv medlem.

LES OGSÅ: Presten Ingrid forelska seg i en drapsmann. Nå er de gift

Slår ring om den domfelte og familien

Lederen sier han forstår og respekterer domstolens rolle, men:

– Som menighet har en annen rolle å spille i denne situasjonen, forteller lederen for frikirken til Nordlys.

– Vi møter nå mennesker som er i en vanskelig situasjon. Det er dette vi først og fremst må ha fokus på nå, sier han videre.

Utnyttet sårbare innvandrere

«Bedrageriene er nøye planlagt og må ha vært ressurskrevende å gjennomføre», står det i dommen. Det største offeret var renholdsselskapet ISS, hvor 32-åringen etterhvert fikk en lederstilling.

I to år fikk han flere av de ansattes lønn direkte til sine egne kontoer. Nord-Troms Tingrett trekker fram at det er ekstra alvorlig at disse ansatte har vært fra krigsherjede områder, med dårlige språkferdigheter og lite nettverk.

ISS-lederen kom selv til Norge for ti år siden. 32-åringen har utvist et «vedvarende og fast forbrytersk forsett», og har misbrukt tilliten i selskapet og blant sine ansatte, lyder det i dommen.

– Jeg tar dette med meg i framtiden. Men jeg har ikke hatt til hensikt å skade noen, skal mannen ha sagt i retten, ifølge Nordlys.

Mannens forsvarer, advokat Ken Olav Warth, vil ikke kommentere dommen overfor avisa.

LES MER:

Slik mener Smiths venner at de ble svertet av tidligere Mossad-agenter

Kari Veiteberg ble dratt inn i Bertheussen-saken: – Tøft å bli utsatt for

Filadelfia Kristiansand AS med underskudd på 83 millioner – sås tvil om videre drift

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter