Nyheter

215,7 millioner til årets TV-aksjon

– Dette har vært et annerledes-år på alle måter. Jeg er utrolig takknemlig for alle som har bidratt i kampen for å ta vare på havet og menneskene som er avhengige av det, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF til NTB.

Nesten en firedel av pengene kommer fra regjeringen, som søndag kveld opplyste at de bevilger 50 millioner kroner til TV-aksjonen.

Litt mindre enn i fjor

– Dette er en viktig sak som vi har jobbet mye med de siste årene, sa statsminister Erna Solberg da hun deltok i NRKs sending søndag kveld.

Solberg pekte på at engasjementet for saken er stort blant den yngre generasjonen i Norge.

– De fleste brevene jeg får fra barn, dreier seg om plast i havet, røpet hun.

Ved 6-tiden mandag morgen var det samlet inn 215,7 millioner kroner. Ifølge landsstatistikken ga hver innbygger i Norge i gjennomsnitt 40,34 kroner.

Det er noe mindre fra i fjorårets TV-aksjon der det ble samlet inn 240,5 millioner kroner til Cares arbeid for kvinners rettigheter.

Bøssebærerne holdt seg hjemme

På grunn av koronapandemien var årets aksjon av det heldigitale slaget, noe som er første gang. Dermed var det i år digitale bøssebærere, og ingen som banket på dører.

Leder for TV-aksjonen Vibecke Østby mener aksjonen likevel har klart å mobilisere det norske folk og å samle nasjonen.

– På tross av at vi ikke har kunnet møtes fysisk på døra til hverandre, har TV-aksjonen også i år samlet nasjonen til en dugnad for fellesskap og solidaritet med mennesker i sårbare livssituasjoner, sier hun.

Fuglefjell i plast

Aksjonen har vært omstridt, og ifølge WWF har 32 kommuner sagt at de ikke stiller opp. Det er flere ulike grunner til at kommunene ikke vil delta, men mange oppgir at de er uenige med WWF i flere standpunkt.

Ifølge NRK har 23 av disse kommunene mye ulv. I disse kommunene var også den totale givergleden mer enn halvert sammenlignet med i 2019, ifølge kanalen.

Det er flere dager siden de første kronene begynte å rulle inn, og allerede fredag hadde WWF fått inn mer enn 39 millioner kroner til saken.

Barn - ikke brud

Neste års TV-aksjon skal gå til Plan International Norge og deres arbeid for å hindre at jenter giftes bort som mindreårige i fem land der barneekteskap er utbredt. De fem landene er Nepal, Bangladesh, Niger, Malawi og Mali.

– Vi er utrolig glade og takknemlige for at Norges største dugnad skal handle om kampen mot barneekteskap. Dette er en av vår tids viktigste jentesaker, sier generalsekretær i Plan Kari Helen Partapuoli til NRK.

Det var totalt 12 søknader for TV-aksjonen for 2021.

LES OGSÅ:

• Ungdom i oppdrag-grunnlegger venter ny misjonsbølge

• – Misjon oppfattes som arrogant

• Vil nekte statsstøtte til trossamfunn som truer med helvete

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter