Nyheter

Ungdom i Oppdrag risikerer refusjonsnekt på grunn av homofilisyn, men ikke Normisjon

– Det virker som om Skien kommune har valgt en krevende vei å gå inn på dersom de skal ha til oppgave å vurdere tilskudd eller refusjon av VAR-avgifter ut fra ideologi eller teologi, sier Normisjon-general Kjetil Vestel Haga.

– Generelt i saker som dette er det viktig med forutsigbarhet og likebehandling, sier Normisjons generalsekretær, Kjetil Vestel Haga. Han reagerer på et avslag som nylig ble gitt den kristne misjonsbevegelsen Ungdom i Oppdrag.

Som Vårt Land og Telemarksavisa omtalte forrige uke, har Skien kommune lenge hatt en ordning der foreninger innen idrett og kultur har sluppet å betale avgift for vann, avløp og renovasjon (VAR-avgifter). Nå vil kommunedirektøren avslå Ungdom i Oppdrag Skien sin søknad om å få refundert 124.000 kroner.

Begrunnelse: Misjonsbevegelsen ikke har medlemmer i ordinær forstand. Dessuten aksepterer de ikke homofilt ekteskap. «Administrasjonen har vurdert dette som at stiftelsen ikke er åpen for homofile», heter det i kommunedirektørens vurdering og konklusjon.

UIO har kommet med et tilsvar på administrasjonens innstilling. De er «helt uenige» i premisset for at de ikke skal få støtte. Fredag forrige uke ble saken behandlet i utvalget for kultur, idrett, friluftsliv og frivillighet. Politikerne besluttet da å utsette den.

Samtidig har kommunen godkjent søknaden om refusjon til tre Normisjons-foreninger – og de deler UIOs syn på homofili.

Har tidligere avslått støtte til Acta

– Det virker som om Skien kommune har valgt en krevende vei å gå inn på dersom de skal ha til oppgave å vurdere tilskudd eller refusjon av VAR-avgifter ut fra ideologi eller teologi, sier Normisjon-general Vestel Haga.

Han understreker samtidig at selv om Normisjon mener at ekteskapet er for én mann og én kvinne, så er organisasjonens virksomhet åpen for alle typer mennesker.

– I våre fellesskap finnes det et mangfold av mennesker med ulik legning og meninger. Det går faktisk an, selv om Normisjon er tydelig på sitt verdigrunnlag, sier han, og legger til:

– I denne forbindelse tror jeg det er meget viktig å tenke gjennom hva slags demokrati og samfunn vi ønsker oss. Vil vi ha det sånn at dersom en ikke deler flertallets mening, så mister en støtteordninger som andre får? Ønsker vi et samfunn der vi forskjellsbehandler på grunnlag av religiøs eller politisk oppfatning?

'Et forsøk på å begrense trosfriheten'

Britt Solveig Spildre, leder for UIO Skien, har uttalt til Vårt Land at hun er uenig i premisset for at organisasjonen ikke skal få refusjonsavslag fra kommunen, og sier at det er ingenting som hindrer homofile i å delta i virksomheten deres. Kommunens vurdering opplever hun derfor som et forsøk på å begrense trosfriheten. «Hvis dette gjennomføres, blir rommet trossamfunn får operere i veldig smakt her i Norge», sier hun.

Det støtter Sam Tore Bamle henne i. Han er leder i Normisjons region Telemark.

– Jeg synes det er en merkelig praksis at administrasjonen i Skien kommune skal vurdere organisasjonene på et bestemt teologisk spørsmål og utelukke noen som ikke godkjenner likekjønnet ekteskap, når så og si alle lavkirkelige organisasjoner og frikirker har samme syn. Selv Den norske kirke sier at den må leve med to syn i dette spørsmålet, sier Bamle.

– Frykter du UIO-saken kan få konsekvenser også for dere, dersom klagen deres blir avvist?

– Det er vanskelig å si. Skien kommune har tidligere avslått støtte til Acta (Normisjons barne- og ungdomsorganisasjon, journ. anm.) fordi vi driver med forkynnelse, så en kan vel vente seg det meste fra den kanten. Den gang var det en politiker fra KrF som sørget for at Acta likevel fikk støtte til sitt arrangement på siden av den ordningen man egentlig hadde søkt på, sier regionlederen.

Vil ikke kommentere saken ytterligere

Bamle opplyser at dette er første året Skien kommune dekker kostnadene til VAR-utgifter etter søknad. Tidligere ble denne kostnadsdekningen gitt automatisk til bedehus og lokaler tilhørende frivillige organisasjoner.

– Dette er med andre ord første året kommunen har hatt anledning til å vurdere hvem som skal få og ikke få dekket utgiftene, sier han.

Hvorfor risikerer den ene virksomheten avgiftsrefusjon og den andre ikke, når begge har det samme homofilisynet og dette punktet er en del av grunnlaget for kommunens vurdering?

Kultursjef Guro Honningdal i Skien skriver følgende i en tekstmelding til Vårt Land: «Administrasjonens vurderinger i saken som var til behandling i Utvalget for kultur, idrett, friluftsliv og frivillighet (UKIFF) på fredag baserer seg på våre vurderinger av bystyrets vedtak på hvem som har mulighet til å få tilskudd fra denne konkrete ordningen. De som kan få støtte, skal være åpne og medlemsbaserte. Som dere sikkert kjenner til, ble saken utsatt til ny behandling. Utover det har vi ikke flere kommentarer.»

LES OGSÅ:

Ungdom i oppdrag-grunnlegger venter ny misjonsbølge

– Misjon oppfattes som arrogant

Vil nekte statsstøtte til trossamfunn som truer med helvete

---

Normisjon

  • Normisjon ble grunnlagt i 2001, etter en fusjon ­mellom Det Norske Lutherske ­Indremisjonsselskap, Langesundsfjordens ­indremisjonsselskap og Den ­norske santalmisjon.
  • Har kontakt med over 70.000 personer over hele Norge.
  • Normisjon, sentralt eller regionalt, eier og driver 27 skoler på ulike nivå.
  • Generalsekretær er Kjetil Vestel Haga.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter