Nyheter

Macron: – En av våre landsmenn ble drept i dag fordi han underviste om friheten til å tro

Frankrike har mange forutsetninger for å lykkes med å samle befolkningen, men også store utfordringer, mener Linda Noor, leder i Minotenk og selv muslim.

– Min umiddelbare reaksjon er at dette er helt grusomt. Dette angrepet, som er så bestialsk i utførelsen, er ekstra rystende, spesielt når det er gjort på en lærer som ikke har gjort noe annet enn å gjøre jobben sin. Dessverre er dette nok et angrep i en lang rekke terrorhandlinger som har funnet sted i Frankrike, sier Linda Noor, leder i Minotenk og som selv er muslim.

Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte fredag kveld åstedet der en lærer på ungdomsskolenivå ble halshogget av en angriper tidligere dagen. Presidenten sier at drapet var et «islamistisk terrorangrep». Læreren hadde undervist om ytringsfrihet og vist fram Muhammed-karikaturer. Fransk politi har satt i gang en terroretterforskning etter drapet.

– En av våre landsmenn ble drept i dag fordi han underviste om ytringsfrihet, friheten til å tro eller ikke tro, sa Macron.

French President Emmanuel Macron, flanked by French Interior Minister Gerald Darmanin, second left, speaks in front of a high school Friday Oct.16, 2020 in Conflans Sainte-Honorine, northwest of Paris, after a history teacher who opened a discussion with high school students on caricatures of Islam's Prophet Muhammad was beheaded. French President Emmanuel Macron denounced what he called an "Islamist terrorist attack" against a history teacher decapitated in a Paris suburb Friday, urging the nation to stand united against extremism. (Abdulmonam Eassa, Pool via AP)

Frankrikes president reagerer sterkt på drapet på en lærer fredag, og ber befolkningen stå sammen. Foto: NTB

Stor og økende skepsis mot muslimer

– Hvilke konsekvenser kan dette angrepet få for muslimer i Frankrike, Linda Noor?

– Det er allerede en stor og økende skepsis mot muslimer i Frankrike, noe som både henger sammen med den sterke sekularismen i landet og terrorangrepene de siste årene fra islamistisk hold de siste årene. Det har bidratt til en økning i hatkriminalitet mot muslimer, sier hun.

At den franske presidenten oppfordrer befolkningen til ikke å la seg splitte av drapet, synes Noor er positivt.

– Men det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort. Dette er en utvikling som har pågått over mange år, sier hun.

Sammensatte årsaker til at Frankrike er utsatt for mange angrep

At landet gang på gang rammes av islamistiske terrorangrep, er det flere årsaker til, tror Minotenk-lederen. Hun påpeker at historisk sett har den muslimske befolkningen i Frankrike vært den største i Vest-Europa, hvor mange har bakgrunn fra Nord-Afrika der Frankrike var koloniherre.

– Det er en historikk som fikk et særlig blodig utslag med landets erobringskrig i Algerie på 1800-tallet og ikke minst den vanvittig blodige frigjøringskrigen mellom 1954 og 1962 med over 1, 5 millioner døde, sier Noor.

Opp gjennom årene har det dessuten foregått en ghettofisering i deler av forstadene til Frankrike, hvor det bor mange med muslimsk bakgrunn. Manglende jobbmuligheter, rus og kriminalitet preger oppveksten til mange unge muslimske menn i Frankrike, påpeker hun.

– Frankrike har mange forutsetninger for å lykkes med å samle befolkningen, men den historiske bakgrunnen og ghettofiseringen som har foregått, gjør det også utfordrende.

– Hvilke ringvirkninger får angrepet blant norske muslimer?

– Dessverre fyrer slike angrep også opp muslimfiendtligheten blant dem som allerede har sterke fiendebilder av muslimer. Da må vi jo bare prøve å gjøre som vi har gjort tidligere: Prøve å vise at muslimer står sammen om de gode verdiene, som ytringsfrihet og religionsfrihet, og at vi står sammen mot all form for ekstremistisk vold.

Fikk trusler

Politikilder opplyser til AP at læreren hadde blitt truet etter at han hadde oppmuntret til en debatt om karikaturene for ti dager siden, skriver NTB.

En 18 år gammel tsjetsjener skal ha stått bak knivdrapet, opplyser kilder hos den franske påtalemyndigheten. Under angrepet skal han ha ropt «Allahu akbar», som er arabisk og betyr «Gud er størst».

Til sammen ni personer er tatt inn til avhør etter drapet, blant dem foreldrene til et av barna der den drepte læreren underviste. De skal ha uttrykt misnøye med at læreren viste fram en karikaturtegning av Muhammed.

Meldingen om drapet kommer samtidig som det pågår en rettssak i kjølvannet av terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i 2015, der tolv personer ble drept.

Årsaken til at Charlie Hebdo ble mål for angrepet, var at satiremagasinet flere ganger hadde trykket tegninger av profeten Muhammed.

Fredagens angrep skjedde rundt klokka 17 ved en skole i Conflans-Sainte-Honorine, en forstad vest for den franske hovedstaden.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter