Nyheter

Kritisk til NLM-utredning: – Tjenestedelingsprinsippet tynnes ut

Forkynner Ove Sandvik er skeptisk til ny utredning som åpner for kvinner i toppledelsen til Norsk Luthersk Misjonssamband: – Det merkes et svært sterkt press om å få endret tjenestedelingsprinsippet.

– Istedenfor å endre prinsippet, tynnes det nå ut så mye, at jeg oppfatter at vi sitter igjen med et prinsipp, nesten uten konsekvenser, skriver forkynner i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM)s region Sørvest, Ove Sandvik, på bloggen sin.

Han er svært skeptisk til den ferske utredningen «Menighetstenkning og organisasjonskultur i NLM», som ble offentliggjort forrige uke. Dokumentet er utarbeidet av en arbeidsgruppe på vegne av Hovedstyret i NLM. De foreslår endringer som får betydning for organisasjonens struktur både lokalt, regionalt og nasjonalt.

En av de største endringene ble omtalt av Vårt Land på mandag. NLMs hovedstyre, som er organisasjonens øverste organ, er i dag forbeholdt menn. Det er også rådsmøtet. Disse foreslås avviklet. I stedet opprettes det et sentralstyre der begge kjønn er representert. «Slik vil også kvinner bli involvert i behandlingen av de viktigste sakene av strategisk og administrativ karakter», heter det i utredningen.

Samtidig tydeliggjøres det åndelige tilsynsansvaret på alle nivåer i organisasjonen, og det foreslås at det opprettes et nasjonalt tilsynsorgan med kun menn representert. Utredningen skal i november behandles av rådsmøtet. Sandvik er blant 60-70 valgte medlemmer fra hele landet som er representert i rådsmøtet.

Åndelig vurdering

Med forslaget om å avvikle dagens struktur mener Sandvik å merke «et svært sterkt press om å få endret tjenestedelingsprinsippet» i NLM, skriver han (se faktaboks). Han synes det er uheldig at det foreslås at kvinner skal få behandle saker av strategisk og administrativ karakter.

– Når du skal prioritere budsjett, skal du også prioritere hvilke stillinger det skal være. Det innebærer også en åndelig vurdering: Skal man satse på forkynnere eller ha andre stillinger? Også strategi innebærer teologisk, åndelige spørsmål. Derfor mener jeg at det øverste organet ikke må deles opp slik det legges opp til her, sier Sandvik til Vårt Land.

Svakere argumentasjon

At rådsmøtet nå skal avvikles til fordel for en tilsynssynode, liker Sandvik dårlig. Da det legges mer «makt» på færre hender, mener han.

«Tilsynssynoden får nå myndigheten rådsmøtet til nå har hatt. Det vil si at hvis det fremmes et forsalg om at tjenestedelingsprinsippet skal oppheves, eller at NLM skal åpne for homofilt praktiserende, er det ei lita gruppe på 25 personer som skal avgjøre dette», skriver han på bloggen sin.

– Er det krefter i NLM som tyder på at man vil gå i denne retning?

– Det tror jeg ikke er så mange ennå, heldigvis, men at mange vil ha bort tjenestedelingsprinsippet tror jeg. Jeg tror at det neste som kommer er at det blir lov for kvinner å sitte i tilsynssynoden. Det er som en snøball som vikler på seg, sier Sandvik

Han mener også at den teologiske argumentasjonen for tjenestedeling er svakere enn tidlig i utredningen.

– I dokumentet siteres et par bibeltekster. Om noen bibeltekster sies det at det «gir seg ikke selv» at konklusjonen blir tjenestedeling. Om andre bibeltekster sies det at tekstene har «ført til konklusjonen om at bare menn ha et særskilt hyrde- og læreansvar». Det synes jeg er svake formuleringer. Før har vi sagt at Bibelen taler klart om tjenestedeling mellom menn og kvinner, sier han.

LES MER OM NLM OG KVINNER:

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) er en av få misjonsorganisasjoner der kvinner ikke kan sitte i hovedstyret. Men enkelte tar til orde for endring.

Norges største misjonseventyr startet med en gruppe yngre kvinner i Bergen som brant for Jesus og Kina. Men det gikk 106 år før kvinner fikk stemmerett i Missjonssambandet.

Ny utredning: Åpner for kvinner i nytt sentralstyre i NLM

---

Tjenestedelingsprinsippet

  • Det såkalte tjenestedelingsprinsippet har vært diskutert i NLM siden organisasjonen ble startet i 1891, og innebærer en teologisk forståelse av at menn og kvinner tillegges ulike oppgaver i menigheten fordi de har fått forskjellige evner av Gud.
  • I NLM betyr dette at kun menn kan ha særskilt åndelig ansvar – i NLM kalt hyrde- eller læreansvar – og at det derfor kun er menn som kan inneha stillingen som generalsekretær, leder for NLM Utland og NLM Norge.
  • I tillegg er det kun menn som kan sitte i hovedstyret, samt være stemmeberettigede medlemmer av NLMs rådsmøte. Kvinner kan heller ikke være pastor, forsamlingsleder eller regionleder.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter