Nyheter

Profiler fra KrF og Venstre stiller seg bak Sentrum

Profiler med bakgrunn fra rikspolitikk i KrF og flere med fartstid i Venstre er blant de 40 som har signert opprop for det nye partiet Sentrum.

To uker etter at eks-Ap-byråd Geir Lippestad og tidligere KrF-rådgiver Kristin Walstad lanserte den nye, politiske utfordreren, flagger nå en sammensatt gruppe politikere med fartstid i sentrumslandskapet støtte til initiativet. Ønsket om at Sentrum stiller til valg, kommer i en kronikk Vårt Land trykker i dag.

– Vi opplever at entusiasmen og trua på de partiene vi oftest har støttet, dessverre har forvitret, skriver de og uttaler at de ønsker å «bidra til at Sentrum får sjansen til å stille opp og vise hva partiet er og duger til».

Flere har langt KrF-virke – også fra Stortinget

Blant dem er tidligere statssekretær for Jon Lilletun, Svein Helgesen, og Venstres tidligere ordfører på Finnøy, Gro Skartveit. Tidligere stortingsrepresentant for KrF i Vest-Agder, Anne Brit Stråtveit, er også blant undertegnerne. Et klart flertall av dem er profiler som over tid har hatt langt virke for Kristelig Folkeparti.

– Vi representerer et bredt politisk fargespekter med bakgrunn fra mange parti, men kjenner oss alle hjemme i et bredt definert og blokkuavhengig sentrumslandskap.

Første store opprop – 40 signaturer

Partiet Sentrum er i helt tidlig oppstartsfase. Enkelte steder har partiet hatt stand i gata for å tegne medlemmer og samle underskrifter til partidannelsen. Kronikken i dag er imidlertid den første større støttemarkeringen der ansikter med ulik politisk bakgrunn stiller seg bak Sentrum.

– Hva om valget var allerede i morgen? Hvis partiet Sentrum da stilte til valg, ville mange av oss sannsynligvis ta sjansen på å gi det våre stemmer – med hjertet, skriver de 40.

De «applauderer KrFs og Venstres innsats for å dra regjeringens politikk noen små skritt mot sentrum», men de konstaterer at «for å sikre også Frp blanke seire» er det i dag «et politisk tyngdepunkt flere grader til høyre for sentrum».

Fra KrF-apparat og Drivkraft

For etter at nyheten om den nye konkurrenten til KrF og andre rødgrønne partier ble sluppet, har et knippe profiler fra rød side i KrF meldt overgang. Blant dem er tidligere nestleder og statssekretær Odd Anders With og Tore Christiansen, som har frontet nettverket Drivkraft. Begge er blant de 37 som støtter budskapet i kronikken.

Også flere med KrF-poster i tiden med Bondevik-regjeringer er å finne blant Sentrums nye støttespillere – som tidligere statssekretær Randi Gran Tørring og eks-sekretariatsleder Torbjørg Aalborg. Den avdøde KrF-profilen Jon Lilletuns kone, Anne-Berit Lilletun, og næringslivsmannen Terje Rott har også signert.

Hun var profil i Distrikts-Venstre – nå inn i Sentrum

Fra Venstres rekker har hittil bare tidligere sekretariatsleder Atle Hagtun gitt støtte til Sentrum. Men nå blir også Gro Skartveit blant støttespillerne. Den tidligere Finnøy-ordføreren meldte seg ut av Venstre vinteren 2018, etter at partiet hadde gått inn i regjering sammen med Frp.

– Jeg føler jeg har lurt folk. Venstre er etter mitt syn medansvarlig for å flytte norsk politikk flere steg fra sentrum til høyre, sa Skartveit til Vårt Land den gang.

Hun var sentral i programarbeid og stemme i distriktspolitikken i Venstre. Utmeldelsen ble beklaget fra flere av partiets sentrumsorienterte distriktspolitikere. Også Parissa Hamedan-Nejad, tidligere Venstre-politiker i Sandnes, gir støtte til Sentrum.

Overfor Vårt Land bekrefter Skartveit at hun har meldt seg inn i det nye partiet.

Eks-fylkesleder ga opp KrF – velger Sentrum

Mandag forlot også Knut Duesund KrF til fordel for Sentrum. Duesund var inntil 2018 fylkesleder i Telemark KrF og opplyste om overgangen på Facebook. Han er tidligere varaordfører på Notodden og inntil nå lokallagsleder for KrF i kommunen. Også kona Grethe Trovi Duesund, fylkesstyremedlem, trekker seg ut av KrF.

– Utmeldingene våre er basert på en helhetsvurdering av utviklingen i partiet etter retningsvalget i 2018. Vi har vanskelig for å identifisere oss med den profilen KrF nå fremstår med, skriver han.

LES OGSÅ:

Provosert av KrF: – Har politikerne glemt hva de kjemper for?

Slik vil Sentrum skape det nye partiet - bryr seg ikke om andre senkes under sperregrensen

Valgforsker med brutal analyse: Partiet Sentrum har liten sjanse

---

PARTIDANNELSE

  • To uker er gått siden tidligere Ap-byråd i Oslo, Geir Lippestad, og tidligere KrF-rådgiver Kristin Walstad presenterte det nye partiprosjektet Sentrum.
  • Med seg i styret har de blant annet John Harald Bondevik, tidligere MDG-politiker Tom Sverre Tomren og eks-KrF-politikerne Irene Solli og Dag Sele.
  • Målet er å samle 5.000 underskrifter som trengs til en nasjonal partidannelse før 1. mars.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter