Nyheter

Dette er Kriks nye generalsekretær

Sjømannskirkens prest i Los Angeles, Vegard Husby, blir den nye toppsjefen i Kristen Idrettskontakt (Krik). – Jeg ønsker at Krik skal peke på Jesus i alt vi foretar oss.

Bilde 1 av 2

– Kombinasjonen idrett og tydelig tro engasjerer meg og tiltaler meg veldig. Det er en fantastisk inngangsport for å nå unge mennesker, sier Vegard Husby.

1. november tar 39-åringen over sjefsstolen i den kristne ungdomsorganisasjonen Krik. Det skjer etter to år som prest i Sjømannskirken i Los Angeles. Egentlig hadde han sett for seg flere år i stillingen i USA, der også kona og deres fem barn har stortrivdes. Men så kom koronaviruset. Familien klarte å komme seg hjem til Oslo på sommerferie, men returen ble det verre med.

– Vi var plutselig koronafast i Norge. Dermed måtte vi kaste oss rundt. Barna måtte vi få på skole og leieboerne våre måtte vi si opp. Avslutningen og løpet i LA ble annerledes enn vi hadde sett for oss. Det har vært en tøff omstilling, medgir Husby.

En ny jobb trengte han ikke å lete lenge etter. I august ble det kjent at Silje Kvamme Bjørndal slutter som generalsekretær i Krik og blir Areopagos' nye toppleder.

At Husby sendte inn en søknad er Kriks styreleder Erlend Haus godt fornøyd med.

– Vegard er prest og forkynner med solid lederfaring, som også har vokst opp som Kriker og fått oppleve Krik-fellesskapet tidlig formet ham som leder og kristen, sier Haus.

Utdannet prest

Den påtroppende generalsekretæren bekrefter at Krik lenge har stått ham nær. Som tenåring i Krik møtte han «en tydelig forkynnelse i rammen av idrett, glede og fellesskap», forteller han.

– Tidlig fikk jeg også ansvar som frivillig leder i organisasjonen, noe som ble viktig for at jeg er prest i dag. Mange av mine venner ville trolig ikke vært kristne i dag om det ikke hadde vært for Krik. Det er et sted hvor det er lett å invitere med seg venner som ikke er vant til et kristent fellesskap, sier Husby.

Teologisk ballast har han fra MF vitenskapelig høyskole der han fikk sin presteutdannelse. I Norsk Luthersk Misjonssamband har han hatt deler av sin oppvekst, der hans bestefar, Birger Breivik, var generalsekretær på 70- og tidlig 80-tallet. KFUM Oslo var stedet for fotball og ungdomsarbeid i mange år. Men det er Normisjon som har vært Husbys base fra studietiden. Som 29-åring ble han ansatt som prest i Storsalen, en av Oslo største menigheter. Der jobbet han i ti år, flere av dem som hovedprest.

Evne til å bygge lag

– Hvilken retning vil du lede Krik i?

– Krik skal ikke gå i en umiddelbart ny retning, men vi skal være spisse i det vi ønsker å få til. Vi skal fortsette å arrangere leir, drive lokallag og ledertrening av unge mennesker, og det skal vi gjøre veldig bra, sier Husby, som beskriver seg selv som en «tydelig og nær leder».

– Jeg tror også at jeg har fått evne til å bygge lag som fungerer sammen, og jeg ønsker å sette mye krefter inn på frivillighetskultur og forkynnelse.

– Apropos lag. Nå har jeg gravd litt i avisarkivene. Der kommer det fram at du har spilt på fotballaget Skinstadveien United?

– Nå har du gjort research, altså, sier Husby og humrer.

Kort fortalt: Skinstadveien United var et venne- og familielag der treneren deres var Husbys ikke helt ukjente svigerfar, biskop emeritus Per Arne Dahl.

– Fotball har vært en stor del av livet mitt. Hver jul stilte vi lokallag i julecupen i Åmot i Modum, og vi beit ganske bra fra oss, sier han.

I de fire årene laget har deltatt i julecupen, har de vært i finalen hvert år, kunne Bygdeposten melde i 2009. Dette året sto for øvrig svigerfar på lagoppstillingen «fordi laget var angrepet av magesyke 3. juledag». Husby ble kåret til turneringens beste spiller.

Tydelige og romslige

– Hvilke utfordringer ser du for deg når du tar over Krik?

– Det er opplagt en utfordring at vi i er midt i en pandemi som slår hardt inn i arbeidet som vi baserer på å samle unge mennesker på leir og i lokallag. Det er også alltid en utfordring å trekke en stor organisasjon i samme retning. Jeg ønsker at Krik skal peke på Jesus i alt vi foretar oss.

De siste årene har også samlivsspørsmålet vært en verkebyll i organisasjonen. I november i fjor fattet generalforsamlingen et omstridt vedtak som i praksis åpner for at homofile og samboere kan være frivillige ledere på KRIK-leir. De kan også være ansatte i organisasjonen, utdypet landsstyret i mai, men samlivsform kan vektlegges ved stillinger som har et lære- og undervisningsansvar.

To av Kriks konservative samarbeidspartnere har uttrykt skuffelse over vedtakene. Norsk Luthersk Misjonssamband og Indremisjonsforbundet vil likevel ikke bryte organisasjonen, men på sikt kan vedtaket få konsekvenser, varslet de i juni.

Husby vil ta opp tråden med dem, og sier han ønsker en tett dialog med organisasjoner og kirkesamfunn som Krik ønsker å samarbeide med.

– Vedtaket i 2019 ser jeg på som et ønske om å være en tydelig på hva som er rett og sant, samtidig skal vi være romslige. Denne tosidigheten er en kunst som kun Jesus behersket til det fulle. Jeg mener Krik ikke skal ha som hovedoppgave å lede teologiske debatter på tvers av kirkesamfunn, men finne vår vei i å være en viktig og bred misjonsorganisasjon for unge mennesker, sier han.

LES MER:

Gir seg i KRIK blir ny generalsekretær i Areopagos

Reagerer på Amnesty-kampanje mot kristen folkehøgskole

Kristne organisasjoner når unge gjennom gaming

---

Krik

  • Kristen Idrettskontakt (Krik) er en kristen ungdomsorganisasjon som har som formål å bevare, inspirere og vinne idrettsfolk til kristent liv i idrettslag og menighet.
  • Krik har ca. 15 600 medlemmer, 350 aktive lokallag og ca. 7 000 ungdommer på leir hvert år.
  • Krik har også et stort familiearbeid med tolv nasjonale leirer for barnefamilier, med nærmere 3000 deltakere totalt.
  • Krik-administrasjonen holder til på Ullevaal Stadion i Oslo med ca 20 årsverk. Krik i Norden er i dag etablert i Danmark, Finland, Sverige og Island.
  • Kilde: Krik

---

---

Vegard Husby

  • 39 år, gift med Mari og har fem barn
  • Bor på Ekeberg i Oslo
  • Utdannet cand.tehol. ved MF vitenskapelig høyskole (2002 – 2009).
  • Sjømannsprest i Los Angeles fra 2018 til 2020.
  • Prest / hovedprest i Storsalen menighet i perioden 2009 til 2018 .
  • Mye brukt forkynner og formidler i kirker og organisasjoner de 15 år siste årene.

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter