Nyheter

Rødgrønne med krasse budsjettangrep – Frp varsler ryddesjau i forhandlingsdrama

Kort etter budsjettlanseringen dunker de rødgrønne til mot manglende sosial profil og skatteletter til de rike. Forhandlingspartner Frp varsler ryddesjau i budsjettet.

– Som vanlig, selv om vi er i krisesituasjon, blir det flere kvoteflyktninger og bistanden skjermes. Dette er feil. Nå må vi prioritere eget land, sa Frp-talskvinne Sylvi Listhaug i stortingsrunden etter fremleggelsen.

I ukevis har Frps finanstalskvinne og partitopper varmet opp med krav om kutt og endringer det budsjettforslaget finansminister Jan Tore Sanner presenterte i Stortinget klokken 10.00.

– Venstre og KrF har fått enda mer spillerom etter at Frp forlot regjeringen, sa Listhaug.

Nøkkelpartiet Frp varsler tøffe tak

Frp er nøkkelparti for å få vedtatt regjeringens budsjettopplegg. En avklaring på det som blir harde forhandlinger må på plass innen sluttuken av november.

– Dette kommer til å bli tøffe forhandlinger. Jammen er det mye å ta tak i, rette opp i og ikke minst legge til, sa Listhaug.

Alt før finansminister Jan Tore Sanner gikk på talerstolen varslet han i media at oljepengebruken må strammes inn etter krisetilstanden i år. Men neste år bruker han 313,4 milliarder kroner for å få statens utgiftsbudsjett i hop.
Alt før finansminister Jan Tore Sanner gikk på talerstolen varslet han i media at oljepengebruken må strammes inn etter krisetilstanden i år. Men neste år bruker han 313,4 milliarder kroner for å få statens utgiftsbudsjett i hop. Foto: Erlend Berge

Ap: Økningen i barnetrygden «alt spist opp»

Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett ble også fra første stund ristet i fra Ap, Sp og SV:

– Budsjettet svekker spleiselaget vårt og evnen vår til å håndtere store kriser, sa Aps finanstalskvinne Hadia Tajik, som reagerer på «skattekutt for dem med store aksjeformuer».

I kommentarrunden etter statsråd Jan Tore Sanners finanstale forsøkte hun å avkle økningen i barnetrygden:

– Den er allerede spist opp i økte utgiftene for de samme barnefamiliene. Det er blitt billigere å være milliardær, mens regjeringen øker egenandelene midt i en koronatid. Over år ser vi at de rikeste er blitt stadig rikere, sa hun.

Sp-Vedum: Det er Frps politikk vi ser i budsjettet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum refset også Frp, samtidig som han angriper forslaget:

– Det er Frps politikk vi ser videre også.

Han kritiserte skatteopplegget. Sp-toppen mener det tilgodeser direktører som er lønnsvinnere, mens «vaskekoner får null». Vedum mener forslaget ikke er noen hjelp til reiselivsnæring, som sliter i distriktene.

– Hva slags politikk er dette? Dette er målrettede angrep på norske arbeidsplasser, sa han.

SV: Skattekutt «skreddersydd» for landets rike

SVs finanstalskvinne Kari Elisabeth Kaski la an kjent kritikk:

– Regjeringen viser større omsorg for landets milliardærer enn folk som ser syke. Dette budsjettet tar landets milliardærer på alvor, sa hun i stortingssalen.

Hun anså skattekuttene som «skreddersydd» for landets rike.

– Gjennom budsjett etter budsjett blir velferden svekket. Her får vi nye kutt i kommunene, som allerede står i en vanskelig situasjon, sa Kaski.

MDG og Rødt talte i skuffelse

– Jeg hadde høye forventninger til det første budsjettet etter at Frp ikke satt i Finansdepartementet. Det er lyspunkter om klima, men sett under ett er det bekmørkt, sa Miljøpartiet De Grønnes Une Aina Bastholm.

Hun reagerte blant annet på at det blir dyrere å eie elbil.

– Det regjeringen har levert i dag er mer en avskjedssøknad enn et troverdig budsjett. For milliardærer flest har Erna Solberg og Jan Tore Sanner vært riktig gode «curlingforeldre», sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Venstre og KrF: Vi leverer

– At dette er et budsjett som ikke holder trykket på at klimautslipp skal ned, er feil. Vi forsterker innsatsen i 2021, sa Venstres finanstalsmann, Ola Elvestuen.

– Budsjettet er preget av at KrF er en del av regjeringen. Om vi ikke var det, ville det ikke blitt store økninger i barnetrygden og engangsstøtten. Dette er viktig i den situasjonen landet står i, sa hans kollega i KrF, Tore Storehaug.

Sanner: Vi må unngå at folk støtes ut

I finanstalen var Sanner tydelig på at det viktigste nå er å bevare et samfunn med små forskjeller og gode velferdsordninger, er at flest mulig er i jobb.

– Derfor må vi unngå at ledigheten nå biter seg fast på et høyt nivå. Vi må være spesielt oppmerksomme på ungdom på vei ut i arbeidslivet. Og vi må unngå at de som i utgangspunktet hadde svak tilknytning, nå støtes varig ut, sa Sanner i budsjettalen.

Totalt sett reduseres skatter og avgifter i regjeringens budsjettforslag med 2,6 milliarder kroner.

– En vanlig familie vil betale 14.000 kroner mindre i skatt neste år enn da de rødgrønne styrte, sa Sanner.

Saken oppdateres.

LES OGSÅ: 

• Barskt budsjettvarsel fra Frp-Jensen - press for full bistandsgjennomgang

• KrF-profil med hardt oppgjør med venstresiden. Frykter kamp mot kristne verdier

Slik vil Sentrum skape det nye partiet - bryr seg ikke om andre senkes under sperregrensen

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter