Nyheter

Heggelund tar feil om Extinction Rebellion

Vi er ikke ute i gatene fordi vi syns det er gøy å forstyrre hverdagen til folk. Vi er ute i gatene fordi sivil ulydighet fungerer.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Anders Stai Fougner

Aktivist i Extinction Rebellion Norge

Martin Tvedten

Aktivist i Extinction Rebellion Norge

Etter aksjonene våre på mandag kalte Høyres miljøpolitiske talsmann Stefan Heggelund oss i Extinction Rebellion (XR) for «bortskjemte pøbler» og «yrkesdemonstranter» som «ødelegger for klimasaken». Han bommet på alle punkter.

Vi er helt vanlige folk

To av de 53 som ble arrestert mandag var studenten Jenny (20) og den tidligere lektoren Unni (71). Begge lot seg arrestere for første gang, begge satt over tolv timer på glattcelle, og de fikk begge 20.400 kroner i bot - en bot de risikerer å måtte betale størsteparten av selv. Hva er bortskjemt med det? Vi har en bøtekasse i XR, der vi tar imot donasjoner for å hjelpe aktivistene med å betale sine bøter, men vi har for øyeblikket ikke i nærheten av nok til å dekke de cirka en million kronene aktivistene totalt fikk i bøter mandag.

Og hva mener Heggelund med at vi er yrkesdemonstranter? Det minner om påstandene Donald Trump og hans folk retter mot demonstranter de ikke liker, nemlig at de i hemmelighet er betalt av den progressive, jødiske milliardæren George Soros. Det er farlig retorikk.

Vi i Extinction Rebellion er helt vanlige folk - sykepleiere, lærere og tidligere oljearbeidere - som brenner for å redde en brennende verden.

LES OGSÅ: Klimaaksjonister sperrer trafikkert gate i Oslo

Oljen dreper uskyldige mennesker

Kanskje kaller Heggelund oss bortskjemte for å skape et inntrykk av at vi ikke setter pris på det oljeeventyret har gitt oss. Det stemmer ikke. Men det som skulle sikre framtiden er nå på vei mot å ødelegge den. For dessverre er det slik: Oljen dreper. Den dreper uskyldige mennesker i fattige deler av verden i dag, og den dreper uskyldige mennesker i fremtiden.

Heggelund påstår at vi «ødelegger for klimasaken» og at vi bør «lære av de streikende skoleungdommene». For et selvmål. Da skoleungdommen la frem sine krav for Stortinget, var Høyre med på å stemme dem ned. Det viser hvorfor vi må bruke metoder som ikke kan ignoreres.

LES OGSÅ: KFUK-KFUM Global-leder fikk 17.000 i bot etter klimademonstrasjon. Tok med seg Bibelen på glattcelle

Sivil ulydighet fungerer

Våre medlemmer motiveres av sorg, redsel, frustrasjon - men også av håp. Vi ønsker en fremtid for våre barn og barnebarn, og sivil ulydighet gir oss håp om at det fortsatt er mulig. Forskning gjort av statsviter Erica Chenoweth på Harvard viser nemlig at bevegelser som bruker ikke-voldelig sivil ulydighet, og som klarer å rekruttere 3,5 prosent av befolkningen eller mer, alltid har lykkes med å få gjennom radikal forandring. Forskningen til Chenoweth er av grunnsteinene XR bygger på.

Vi er ikke ute i gatene fordi vi syns det er gøy å forstyrre hverdagen til folk. Vi er ute i gatene fordi sivil ulydighet fungerer. Vi er ute i gatene fordi politikere som Stefan Heggelund har sviktet det viktigste punktet i kontrakten politikerne skriver under på når vi vanlige borgere gir fra oss makten til dem: at de skal holde oss trygge. Når politikere som Stefan Heggelund ikke lytter til hva klimaforskerne sier - at verdenssamfunnet etter hvert kommer til å kollapse dersom vi ikke handler radikalt, nå - da er den kontrakten brutt. Det gjør sivil ulydighet til et 100 prosent legitimt virkemiddel.

LES MER:

Eks-oljearbeider: – Jeg vil be om unnskyldning til alle ungdommer

Miljøaktivist: «Sivil ulydighet straffes for hardt i Norge»

Klimaforskere: Grønland har passert «point of no return»

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter