ARNE VISTE:

Arne Viste melder seg inn i Sentrum

Det nystartede partiet Sentrum sier de vil ha et program basert på kristne verdier, men vil de kunne tiltrekke seg kristne velgere? Imi-kirke-profilen Arne Viste har troa. Nå har han meldt seg inn i partiet.

Det nyetablerte partiet Sentrum, med Geir Lippestad som leder og tidligere KrF-profiler med på laget, vekker entusiasme hos asylforkjemper og Imi-kirke-profil Arne Viste. Han tror norske velgere er lei «egoismen som ligger i særinteressepartier».

– Alle norske partier sier «jeg er partiet for deg» – Høyre er for de velstående næringsdrivende, Ap for arbeiderne, KrF for de kristne og Sp for bøndene. Men det er jo diskriminering å kjempe for kun deler av befolkningen. Vi må ha et parti som er for det norske fellesskapet, sier Viste til Vårt Land.

På sin Facebook-profil har han nå kunngjort at han melder seg inn i partiet.

«Partiet Sentrum er ikke partiet for meg. Derfor vil jeg melde meg inn», skriver han.

Viste ble i fjor dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt ureturnerbare flyktninger som vikarer gjennom firmaet Plog AS. Han er også medlem av IMI-kirken i Stavanger. IMIs medlemmer og andre lavkirkelige engasjerte ses som en viktig velgermark for KrF. Viste sier han ikke har noen formening om det er flere av dens medlemmer som vurderer å stemme på Sentrum.

LES OGSÅ: Slik vil Sentrum skape partiet

– Et parti for varmere hjerter

Sentrum sier de ønsker å bygge et program basert på kristne verdier. Viste er spent på hva de kommer fram til. Som kristen velger, ønsker han partiet velkommen.

– Hva har du savnet fra et politisk parti som du ser i Sentrum?

– En varmere asyl- og innvandringspolitikk. Ap, Høyre og Sp har det jeg kaller egoistiske og iskalde hjerter. Jeg tror nordmenn med andre hjerter vil si at et nytt sentrum vil være mer ansvarlige, sier Viste.

– KrF har jo lenge stått i sentrum, i bresjen for en mer liberal asyl- og innvandringspolitikk. Hvorfor skal Sentrum lykkes bedre enn dem?

– Fordi KrF fremstår som et særinteresseparti for kristenfolket. Hvorvidt de er det i realiteten er en ting, men de fremstår som et parti som sørger for at kristen-Norge har det godt, sier Viste, som tror Sentrum kan bli et stort sentrumsparti på kort tid.

KrF-topp: Sentrum er et venstreside-parti

Tror ikke Sentrum er attraktivt for mange kristne velgere

Vistes entusiasme for Sentrum deles ikke av KrF-medlem Øyvind Håbrekke. Han er faglig leder i den kristne tankesmien Skaperkraft. For Håbrekke er det ikke aktuelt å melde overgang til Sentrum, og han tror partiet skal slite med å etablere seg som et stort sentrumsparti. Han tror heller ikke Sentrum vil være attraktivt for så mange kristne velgere.

– Erfaringen viser at det er veldig krevende å lykkes med å skape nye partier i Norge. Det skal mye til. I ukene fremover får Lippestad og folkene rundt ham vist hva de har å tilby. Det blir interessant å følge med på, sier Håbrekke til Vårt Land.

Han deler ikke Vistes analyse om at Stortinget består av særinteressepartier.

– Jeg tror flere av de ni partiene på Stortinget vil bestride at de representerer særinteresser. Den analysen blir litt for enkel.

Valgforsker: – Mest å hente fra de som tapte veivalget

Håbrekke synes det er vanskelig å spekulere i hva slags kristne velgere Sentrum har størst potensial for å nå.

– Jeg tror man er litt for opptatt av å kategorisere ulike deler av kirkesamfunnet i denne sammenhengen. En del av de gamle kartene over det kristne Norge er utdatert. Det finnes velgere både på høyresiden, venstresiden og i sentrum i de fleste delene av kirkesamfunnet i dag, fortsetter Håbrekke.

Valgforsker Johannes Bergh sier det gjenstår å se om Sentrum får noen velgere i det hele tatt, men peker på KrF som det mest sannsynlige partiet å hente velgere fra.

– Men KrF har i ikke noen voldsom oppslutning på målingene i dag, og det er begrenset hvor mange velgere man kan hente derfra. Sentrum peker litt mot de rødgrønne, men der finnes det fem partier med hver sin profil som allerede fyller det meste av velgernes behov, sier Bergh.

Blant de kristne velgerne, tror valgforskeren Sentrum har mest å hente fra venstresiden i KrF som tapte veivalget.

LES OGSÅ: Dette mener Hareide om det nye partiet

Viste om Sentrums kristne profil

Viste fremholder at KrF fremstår som et parti som er opptatt av å blidgjøre kristen-Norge.

– KrFs dilemma er at mange har sympati for hjertesakene deres, men ønsker seg et sentrumsparti som tenker bredere. Dette blir litt satt på spissen - jeg skjønner at Krf har ønsker om annet enn hva de får til nå - men i praksis blir hensynet til kjernevelgerne satt aller høyest, forklarer Viste.

– Vil ikke Sentrum også framstå som et kristent parti når det rommer flere tidligere KrF-profiler?

– Med Geir Lippestad som leder, vil det neppe framstå som et parti som kjemper for kristenfolket særlig. Men de har likevel mye av det samme verdigrunnlag som KrF. Som et blokkuavhengig parti håper jeg de lykkes med å rekruttere ledere, medlemmer og velgere fra både sosialistisk og borgerlig side, sier Viste, som er skeptisk til at Sentrum nå har sagt de vil støtte Jonas Gahr Støre som statsminister:

– Jeg vil gjerne stemme på partiet uten å vite om det går til høyre eller venstre. Jeg tenker noe av KrFs problem etter veivalget, var at det var forhandlingsstrategisk håpløst å gå inn i regjering med Høyre og Frp når de vet at du er forplikta av landsmøtet til å gjøre det. Det er viktig å ha sentrumspartier som også er i opposisjon og som kan samarbeide begge veier, sier Viste.

LES MER: 

---

Partiet Sentrum

  • Nystiftet politisk parti som skal være blokkuavhengig.
  • Ønsker å bygge et program basert på kristne og religiøse verdier og FNs bærekraftsmål.
  • Tidligere Ap-byråd i Oslo, Geir Lippestad, blir leder for partiet.
  • Han har fått med seg en rekke tidligere KrF-politikere.
  • Det er ni år siden forrige gang det ble etablert en tydelig konkurrent til KrF. Da var det partiet De Kristne som så dagens lys. Tidligere har også Kristelig Samlingsparti og Partiet Ny Fremtid definert seg som kristne, liberalistiske partier. Alle disse partiene lå klart til høyre for KrF politisk.

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter