Nyheter

Ungarn krever EU-kommisærens avgang og starter tankesmie med Polen for å motarbeide EU

Ungarn og Polen kunngjorde mandag at de vil starte en tankesmie for å stå imot de liberale ideene de sier dominerer i Brussel. Ungarn vil også fjerne EU-kommissæren.

Ursula von der Leyen, left, designated European Commission President and Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki, right, shake hands for the media during a news conference in Warsaw, Poland, Thursday, July 25, 2019.(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Ungarn og Polen, som lenge har vært i konflikt med EU om spørsmål knyttet til demokrati og innvandring, og starter nå en tankesmie som skal motarbeide EU.

Den nye tankesmia skal undersøke om Ungarn og Polen utsettes for dobbeltmoral, sa Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó på en pressekonferanse mandag sammen med sin polske kollega Zbigniew Rau.

De to landene har truet med å blokkere EUs nye tiltaksplan mot koronaviruset om krav om en fungerende rettsstat knyttes til planen, slik EU-parlamentet har krevd.

Szijjarto sier at den nye tankesmia skal motarbeide «den liberale ideologiske undertrykkingen av synspunkter», og at Ungarns og Polens «patriotiske politikk som plasserer nasjonale interesser i fremste linje og hviler på et kristent grunnlag» er uspiselig for den internasjonale liberale hovedtanken.

Szijjarto gjorde det også klart at de to avviser EUs nye migrasjons- og asylreform, som ble presentert i forrige uke av presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen.

Krever at EU-kommissær går av

I tillegg til oppstarten av en EU-kritisk tankesmie, varsler Ungarn også at de vil fjerne EU-kommissær Vera Jourová.

Statsministeren Orbán krever at hun trekker seg etter det han mener er «upassende og uakseptable» kommentarer om landet.

Kravet kommer i et brev til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Orban viser til uttalelser fra Jourová om at Ungarn er i ferd med å bli et «sykt demokrati», og at det ungarske folket ikke er i en stilling der de kan danne sine egne meninger.

– Uttalelsene er ikke bare et personlig angrep Ungarns demokratisk valgte regjering, men også nedverdigende overfor Ungarn og det ungarske folket. Det første er upassende, det siste er uakseptabelt, skriver Orban.

Jourová er visepresident i EU-kommisjonen med ansvar for blant annet europeiske verdier og rettsstatens vilkår, områder der forholdet til Ungarn er svært anstrengt.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter