Nyheter

Innsamlingskontrollen gransket Visjon Norge – fant «ingenting å reagere på»

Visjon Norge lånte i fjor 3,6 millioner kroner fra innsamlede nødhjelpsmidler, ifølge NRK. Innsamlingskontrollen mener givernes interesse er ivaretatt.

– Ut fra våre tidligere granskninger ser vi ikke grunnlag for en ny kontroll med Visjon Norge. Så vidt vi ser er givers interesse ivaretatt, sier daglig leder Per Kristian Haugen i Innsamlingskontrollen.

NRK kunne forrige uke melde at driften av TV Visjon Norge gikk med nesten 12 millioner kroner i minus i 2019. Pastor Jan Hanvold økte samtidig lønna med 120.000 kroner mer enn året før, og fikk et honorar på til sammen 862.709 kroner i fjor.

I artikkelen påpekes det at det er særlig én transaksjon som utmerker seg i fjorårets regnskap for kanalen:

«Hvert år samler tv-kanalen inn betydelige summer til nødhjelp, særlig i Moldova. Disse pengene plasseres i et eget selskap, Visjon Bibel Center. Regnskapene for 2019 viser at TV Visjon Norge har lånt 3,6 millioner av disse øremerkede midlene.»

Fant ingenting å reagere på

Innsamlingskontrollen tolker imidlertid regnskapstallene annerledes. Posten på 3,6 millioner kroner fremstår som innsamlede midler som ennå ikke er overført til Visjon Bible Center, mener de.

– Dette stemmer overens med at hovedinnsamlingen til nettopp Moldova faller i desember. I tillegg vet vi at mange organisasjoner opplever forsinkelser i sine betalinger grunnet nye løsninger som Vipps. Regnskapsteknisk fremstår dette som gjeld, men det er ikke et lån slik man vanligvis forstår det, sier Haugen, som fredag fikk sin tolkning bekreftet i samtale med Visjon Norges økonomiansvarlig Lewi Hansen.

Til Vårt Land legger Hansen til:

– Tilsvarende tall var året før på 2,6 millioner kroner. Dermed samlet vi inn enda mer til Moldova i fjor enn vi gjorde i 2018.

Hansen påpeker at det er riktig at Visjon Norge gikk med et driftsunderskudd på nærmere 12 millioner kroner i fjor. Samtidig viser årsresultatet et overskudd på 15,5 millioner kroner.

Jan Hanvolds lønnsøkning skyldes at han siste halvåret i 2019 gikk fra en 50 prosent stilling til full stilling i Visjon Norge, ifølge Hansen.

Viktigste er at formålet pengene skal gå til er lovlig

På bakgrunn av fjorårets regnskap ser Innsamlingskontrollen ingen grunn til bekymring: Innsamlede midler går til tiltenkte formål, mener de. Det ble også konklusjonen da de i 2018 foretok en granskning av Visjon Norges ideelle virksomhet. På bakgrunn av et konkret tips, kontrollerte de selskapenes regnskap helt tilbake til 2009.

– Den gang fant vi ingenting å reagere på. Granskningen gjaldt i hovedsak om hvorvidt øremerkede midler gikk til formålet giver var forespeilet. Så langt vi kunne se så stemte dette, og granskingen ble avsluttet samme år, sier Haugen.

Han medgir at enkelte organisasjoner har til enhver tid mer støy rundt seg, og skaper flere meninger og følelser enn andre.

– Det er ingen hemmelighet at Visjon Norge og deres konsern er en slik organisasjon. I slike tilfeller hender det at kritiske stemmer ønsker at Innsamlingskontrollen skal ta noen de enten ideologisk, teologisk eller moralsk mener bør stoppes, sier han.

Men Innsamlingskontrollen har hverken tid eller spisskompetanse til å legge seg opp i teologi, filosofi eller politikk, påpeker Haugen.

– Det viktigste for oss er at formålet pengene skal gå til er lovlig. Vårt utgangspunkt er at om en organisasjon er åpen om hvordan pengene benyttes, må vi anta at giverne som støtter dem vet hva de gir til, sier han.

Ville melde seg inn i Innsamlingskontrollen

I kjølvannet av NRK- dokumentaren «Pengepredikanten» i 2016 uttalte Hanvold til Vårt Land at TV Visjon Norge ville melde seg inn i Innsamlingskontrollen. Samme år hadde Innsamlingskontrollen møter med dem, bekrefter Haugen.

– Ingen av de nåværende i Innsamlingskontrollens administrasjon var involvert i denne prosessen. Slik det fremstår fra vårt arkiv endte aldri disse møtene opp med en formell søknad, sier han.

– Kvalifiserer Visjon Norge for å komme på listen deres over godkjente organisasjoner i dag?

– Visjon Norge er et AS med regulær forretningsdrift, og kan i nåværende form ikke godkjennes av Innsamlingskontrollen. Visjon Bibel Center er en stiftelse og vil teoretisk kunne godkjennes med den organisasjonsformen. Før en faktisk søknad foreligger kan vi ikke være mer konkrete enn dette, sier han.

Etter at Vårt Land hadde saken på trykk på tirsdag, valgte Innsamlingskontrollen å komme med en spesifisering på Facebook-siden sin. De skriver at de under kontrollen i 2018 «så spesifikt på øremerkede midler samlet inn gjennom Visjon Norge, som så ble kanalisert gjennom Visjon Bibel Center til formålet».

Innsamlingskontrollen har «ikke tatt stilling til annen innsamling i TV Visjon Norge AS eller øvrig drift i organisasjonen». 

LES MER:

Visjon Norge vil anmelde Dagens journalist

Jan Hanvold: «Vi får ta hverandre i handa, vi da, vi som ikke tror på koronavirus»

Forbrukertilsynet gir Visjon Norge bot på 250.000 kroner

---

Innsamlingskontrollen

  • Det finnes ingen lovbestemmelser i Norge som direkte regulerer hvordan en pengeinnsamling skal foregå.
  • Innsamlingskontrollen (IK) er en ideell stiftelse som gir trygghet for at innsamlingsvirksomhet drives forsvarlig og at pengene går til det formålet som er oppgitt.
  • Dette gjøres i praksis gjennom Innsamlingskontrollens liste over godkjente organisasjoner. Gjennom Godkjent-listen kan alle som ønsker få innsyn i organisasjonen.
  • Kilde: Innsamlingskontrollen

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter