Nyheter

Medvind for Lossius blant KrF-lag i Agder

Jorunn Lossius ligger an til å vinne kampen om andreplassen etter Kjell Ingolf Ropstad på stortingslista i Agder, etter at 16 av 23 lokallag har vedtatt sine listeforslag.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– For meg er det hyggelig med hvert eneste lag som foreslår meg. Jeg er veldig motivert til å fortsette og klar til å gi jernet i en valgkamp som blir viktig. Vi trenger et sterkt KrF, sier Jorunn Gleditsch Lossius.

Vårt Land har fått forslagene fra 16 lokallag som har konkludert, og 11 har Lossius som nummer to. Fem har Hans Fredrik Grøvan.

Det kan tyde på at Grøvan taper kampen om andreplassen. Etter at nominasjonskomiteen har laget sin innstilling, skal delegatene stemme på nominasjonsmøtet 26. november.

Noen lokallag, som Vennesla og Kristiansand, har et større antall delegater, og dermed mer de skulle ha sagt. Både Vennesla og Kristiansand har Lossius som nummer to. Fylkespartiet har bestemt at Ropstad skal stå på førsteplass i begge valgdistrikt, Aust-Agder og Vest-Agder, for å sikre at partilederen kommer inn på Stortinget.

Sa nei, så ja

Hans Fredrik Grøvan er parlamentarisk leder og har sittet på Stortinget siden 2013. Han er 66 år og sa til Fædrelandsvennen i mars at han ikke ville ønsket en ny periode. Mange lokale KrF-ere så for seg at Ropstad kunne toppe stortinglistene for begge valgdistriktene i Agder, med Lossius som nummer to.

Men i august varslet Grøvan at han hadde tenkt seg om, og likevel vil stille dersom lokallag og nominasjonsmøtet ønsker det. Han sa til Vårt Land at det var særlig to grunner til dette: Han hadde fått mange henvendelser om å stille, og fortsatt lyst til å drive med politikk.

– Da jeg kjente etter, var motivasjonen, gløden og engasjementet der. Kombinasjonen gjorde at jeg valgte å si ja, sa Grøvan.

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk langt i å snakke opp alvoret i justisminister Sylvi Listhaugs opptreden i sin tale til KrFs landsstyre. hans fredrik grøvan

Hos fem av 15 lokallag som har konkludert på hvem de ønsker nominert til Stortinget for KrF fra Agder, er Hans Fredrik Grøvan ønsket på plassen etter partileder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Erlend Berge

– Mye ugjort

Lossius synes tiden på Stortinget siden januar 2019 har vært givende, og håper hun får tillit til å fortsette.

– Det kjennes som at jeg så vidt har begynt å komme opp i fart, og at jeg har mye ugjort, sier hun.

Lossius er 40 år og sitter på Stortinget som vara for partileder Kjell Ingolf Ropstad mens han er barne- og familieminister.

11 lokallag ønsker Lossius

Innen utgangen av kommende uke skal alle 23 lokallag ha levert sine listeforslag til nominasjonskomiteen. Vårt Land har vært i kontakt med 19 av dem. Av de 16 som har konkludert, har 11 Lossius på plassen etter Ropstad.

Hos to av lokallagene som har Lossius som nummer to, er Grøvan helt ute av lista. Lagene som ønsker Grøvan på andreplass, har alle Lossius som nummer tre.

Tre lag skal ha møter denne uken, og ett lag kommer ikke til å vedta eget listeforslag, men velge delegater på et møte i oktober.

Ønsker å unngå kampvotering

Leder for nominasjonskomiteen, Andreas Brovig, ønsker å sette sammen en liste som ikke fører til kampvotering om topplassene. 10. oktober møtes nominasjonskomiteen.

– Det kommende stortingsvalget vil ha stor betydning for KrF. Vårt oppdrag er å lage en liste som ivaretar flest mulig interesser, som kan bidra til at vi får et godt valgresultat neste år og en god behandling under nominasjonsmøtet i november, sier Brovig.

Han understreker at partiet har mange gode kandidater som har stor tillit ute i organisasjonen og er kjente profiler.

– Vi er et viktig fylke for KrF. Derfor er det ekstra viktig at vi får en ryddig prosess og en sterk liste, sier Brovig.

Vest-Agder og Aust-Agder var de valgdistriktene der KrF fikk størst oppslutning ved stortingsvalg, med en oppslutning på 12,6 prosent i Vest-Agder og 9,8 prosent i Aust-Agder. I Vest-Agder fikk KrF et utjevningsmandat og til sammen to mandater. I Aust-Agder fikk partiet ett mandat. Tre av KrFs åtte stortingsrepresentanter i dag er valgt inn for de to valgkretsene i Agder fylke.

Gallupene gir gjerne KrF direktemandat fra Vest-Agder, selv om partiet noteres under sperregrensen.

LES MER:

Hans Fredrik Grøvan (KrF) snudde og tar likevel gjenvalg. Nå forteller han hvorfor

Kampen om KrFs stortingsplasser kan gi drama. Her er oversikten

Tre til fem på topp til stortingsvalget fra 16 av 23 lokallag i Agder:

• Arendal: Ropstad, Lossius, Grøvan, Thea Eikin, Jørgen Kristiansen

• Birkenes: Ropstad, Lossius, Grøvan

• Evje og Hornnes: Ropstad, Lossius, Per Sverre Kvinlaug, Jona Lie, Grøvan

• Flekkefjord: Ropstad, Grøvan, Lossius, Tove Helle Haugland, Per Sverre Kvinlaug

• Grimstad: Ropstad, Lossius, Grøvan

• Hægebostad og Eiken: Ropstad, Grøvan, Lossius

• Lindesnes: Ropstad, Grøvan, Lossius, Sara Mathea Helmersen, Per Sverre Kvinlaug

• Lyngdal: Ropstad, Grøvan, Lossius, Tove Welle Haugland, Per Sverre Kvinlaug

• Kristiansand: Ropstad, Lossius, Jørgen Kristiansen, Jona Lie (topp fire de samme på begge lister, Øystein Krogstad nr 5 fra Aust-Agder, Per Sverre Kvinlaug nr 5 fra Vest-Agder. Dersom to like lister: Karin Lilletun Langeland nr 5).

• Kvinesdal: Ropstad, Lossius, Per Sverre Kvinlaug

• Lillesand: Ropstad, Lossius, Kvinlaug (Grøvan ikke på listen)

• Risør: Ropstad, Grøvan, Lossius, Per Sverre Kvinlaug, Kari Lilletun Langeland (ved egen Aust-Agder-liste: Ropstad, Erik Lunde, Lossius, Jona Lie, Øystein Krogstad)

• Sirdal: Ropstad, Lossius, Per Sverre Kvinlaug, Jona Lie, Tove Welle Haugland (Hans Fredrik Grøvan på plass nr 6)

• Tvedestrand: Ropstad, Lossius, Jona Lie, Jon Olav Strand (egen liste for Aust-Agder)

• Vegårshei: Ropstad, Lossius, Grøvan

• Vennesla: Ropstad, Lossius, Per Sverre Kvinlaug, Tove Welle Haugland, Raymond Holberg Bærø

Disse fire lokallagene konkluderer kommende uke: Gjerstad, Åmli og Åseral.

Farsund KrF kommer ikke til å lage et eget listeforslag, men velger på et møte i oktober delegater til nominasjonsmøtet.

Lokallagene i Froland, Iveland og Bykle har Vårt Land ikke lyktes å få kontakt med.

---

Vest, Aust og Agder

  • Selv om Agder nå er et samlet fylke, blir Vest-Agder og Aust-Agder fortsatt separate valgkretser ved neste stortingsvalg.
  • KrF Agder har felles valgkomité. Ved fylkesårsmøtet i vår ble det avklart at partileder Kjell Ingolf Ropstad er listetopp på begge Agder-listene.
  • Gallupene gir gjerne KrF direktemandat fra Vest-Agder, selv om partiet noteres under sperregrensen. Ved stortingsvalget i 2017 havnet også et utjevningsmandat i dette fylket.
  • I denne perioden har Hans Fredrik Grøvan og Torhild Bransdal representert KrF fra Vest-Agder – og Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder.

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter