Nyheter

Solberg spiser seg inn på Støre

Frps kraftige hopp gjør at Jonas Gahr Støres regjeringsblokk krymper i august. Kampen om regjeringsmakt neste høst kan bli en thriller.

I august viste Vårt Lands stortingsmåling fra Norstat at de rødgrønne hadde et solid overtak på de borgelige. Mens de tre regjeringspartiene og Frp til sammen hadde kun 69 mandater, hadde de rødgrønne, inkludert MDG hele 100 mandater. I løpet av kun én måned er dette bildet dramatisk endret. Selv om de rødgrønne fortsatt har flertall, er forspranget krympet fra 29 mandater til kun 10. Skal vi tro Vårt Lands måling ligger borgelig side an til 81 mandater, mens de rødgrønne får 91.

Frp fram de stor tilbake

Høyre har de siste månedene ligget stabilt høyt på de fleste meningsmålinger. Denne gangen går de ned med 1,5 prosentpoeng, men havner likevel på solide 25,3. Likevel øker altså den borgelige blokken. Grunnen er at Frp gjør et kraftig hopp med 3,6 prosentpoeng til 13,3. KrFs oppgang med 0,4 prosentpoeng gjør dessuten at de karer seg over sperregrensen og havner på 4,1. KrF har den siste tiden hatt bedre tall enn på vårparten. Venstre står stille i denne målingen og ligger dermed stabilt under sperregrensen med 3,2 prosent.

Ap har en nesten like stor nedgang som Høyre, med 1,4 prosentpoeng. Bortsett fra Sp går samtlige rødgrønne partier tilbake. Sps fremgang er også marginal med 0,3 prosentpoeng til 14,3. For de små rødgrønne er nedgangen beskjeden, men samlet sett utgjør det flere prosent.

Kraftige Frp-markeringer

Det er ikke overraskende at Frp går så kraftig fram på denne målingen. Partiet har markert seg på to klassiske Frp-saker som trolig gir dem vind i seilene. For det første er Frp det eneste partiet som sier tydelig nei til å ta imot barn fra Moria-leiren og Hellas. Fra andre målinger vet vi at en gruppe på mellom 10 og 15 prosent er svært kritiske til å imot flyktninger eller asylsøkere til Norge. Moria-saken mobiliserer denne gruppen velgere i Frps favør. Dessuten har partiet gått knallhardt ut med krav til forhandlingene om neste års budsjett på både vei, kutt i bistand og mer til eldre. På denne måten får de minnet sine sympatisører om hvor Frp står.

 

Ap sliter på flere fronter

Siden Høyre har fått styringstillegg gjennom koronatiden, har de klart seg godt på målingene. For Ap er situasjonen en annen. Støre har ikke fått koronatillegg, slik som Høyre. Han kan heller ikke gå så spisst ut som det Siv Jensen kan. Ap ønsker å ha rollen som et mulig «styringsparti» og må derfor vise frem sin overordnede politikk. Når mye av den overordnede politikken handler om korona, blir det vanskelig å fronte Aps politikk. Dessuten har Giske-saken nok en gang minnet velgerne på at det er indre strid i partiet. Trolig har bråket fått minst to grupper til å forlate partiet. Den ene gruppen er Giske-tilhengere. De opplever at han er «presset ut» og er skuffet over det. Den andre gruppen inneholder mange kvinner. De har liten sans for Giske, og mener partiledelsen burde sagt tydeligere at Giske ikke har tillit. En del av dem er også skuffet over alle metoo-sakene som har piplet frem og som vil straffe partiet. En del av dem mener Ap som likestillingsparti burde hatt en annen kultur.

Stabilt høyt for Sp

Selv om Sp har ligget stabilt høyt på rundt 14 prosent, er det ikke nok til å gi det rødgrønne prosjektet framgang. Særlig fordi hverken SV, MDG eller Rødt henter nye stemmer.

Til tross for at målingen gir den rødgrønne blokken ti mandater mer enn de borgelige, er det ikke gitt de kan surfe inn i valgkampen som soleklar vinner, slik det så ut i august.

Hvilken blokk som får flertall er som alltid avhengig av småpartienes drama om sperregrensen. Akkurat nå ser ut som et lotteri. Men her kan Venstre bli en joker. Partiet har ligget stabilt lavt. Men til helgen velger partiet Guri Melby som ny leder. Det kan gi Venstre ny energi og øke velgertilsiget. Dersom det skjer, kan Venstre bidra til å vippe flertallet langt nærmere en borgelig seier.

LES OGSÅ:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter