PRIVAT INITIATIV:

NLA-lærere med privat initiativ: Tilbyr samtaler med skeive studenter

To NLA-lærere vil gjennom Skeivt Kristent Nettverk være en ressurs for studenter på høgskolen «som trenger noen å snakke med». En av dem har også sendt en bekymringsmelding til ledelsen angående den omdiskuterte studentprestansettelsen.

– Bakgrunnen for initiativet er at vi har fått signaler fra studenter om at de ikke føler seg velkommen på NLA fordi de er skeive, eller fordi de tenker litt annerledes i samlivsetikken enn det som er NLA sitt offisielle ståsted, sier Gunn Vedøy, førsteamanuensis i pedagogikk på NLA Høgskolen i Bergen.

Sammen med NLA-professor Line Alice Ytrehus har de på privat initiativ meldt seg inn i Skeivt Kristent Nettverk (SKN). På nettverkets nettside står de nå oppført som kontaktpersoner for studenter og ansatte på den kristne høgskolen.

Tirsdag har SKN lagt ut et Facebook-innlegg der de reklamerer for det nye tilbudet:

«Er du student eller ansatt ved NLA? Det er ikke tvil om at det ved enkelte undervisningsinstitusjoner og arbeidsplasser kan være spesielt krevende å være skeiv, og derfor er vi takknemlige for å samarbeide med flotte mennesker som ønsker å stå opp for retten til å få lov til å tro og å samtidig like seg selv som LHBT+.

Vi er glade for å ha to ansatte ved NLA som ønsker å være en ressurs for deg med tilknytning dit som trenger noen å snakke med.»

'Ingen politisk handling'

Studenter ved høgskolen har over lengre tid reagert på skolens verdidokument, der det heter at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne. Konflikten tilspisset seg forrige uke da det ble kjent at Jens Fredrik Brenne er blitt midlertidig ansatt som studentprest. To av studentene har kalt ansettelsen «problematisk» fordi Brenne er styreleder i det kristne nettverket Til Helhet, en organisasjon som hevder at seksuell legning kan forandres.

I et leserinnlegg, først publisert i Khrono på mandag, skriver NLA-lærerne Gunn Vedøy og Line Alice Ytrehus at de forstår studentenes bekymring for ansettelsen av Brenne, og ønsker å vise dem sin støtte, men uten å nevne sitt private initiativ.

Vedøy understreker at de som kontaktpersoner i SKN ikke skal være et alternativ til sjelesorg, som er en del av Brennes arbeidsoppgaver.

– Vi står som støttemedlemmer i Skeivt Kristent Nettverk dersom skeive kristne studenter trenger noen å snakke med om ting de synes er vanskelige. Vi er der for å høre på dem og støtte dem. Jeg håper vi kan vise dem at de er gode nok akkurat som de er.

Hun understreker videre at initiativet ikke er en politisk handling, selv om hun medgir at det kan oppfattes slik utad.

– Dette er primært gjort i omtanke for studentene, sier Vedøy.

Bekymret for skolens omdømme

Da Vedøy tidligere i høst fikk kjennskap til skolens planer om å ansette Brenne som studentprest, sendte hun og en kollega en bekymringsmelding til NLA-ledelsen. I den påpekte de at ansettelsen av Brenne ville kunne skade NLAs omdømme dersom saken ble kjent gjennom media.

– I tillegg var vi bekymret for studentvelferden. Ville studenter føle seg velkommen på NLA dersom de skjønte forhistorien hans og at han hadde vært involvert i debatten som pågikk i fjor? For det tredje var vi bekymret for arbeidsmiljøet internt, for dette skaper usunne konfliktlinjer. Det tærer på arbeidsmiljøet og setter oss som jobber her i en vanskelig situasjon.

Vedøy mener ledelsen fra før har vært utydelig på hva de mener om konverteringsterapi. Med ansettelsen av Brenne er utydeligheten blitt større, ifølge henne.

– Men Brenne har avvist at han driver med konverteringsterapi. Hvorfor trekker du ham inn i dette?

– Jeg registrerer hva Brenne sier, men vitenskapelig sett er den praksisen han driver med i en gråsone for hva som kan kalles konverteringsterapi. Jeg vil ikke påstå at han driver med det, men jeg vil ikke påstå at det ikke er det heller. Når man opererer i gråsoner har vi allerede gått for langt. Som en kristen høgskole bør ikke vi være de som prøver å pushe grensene for hva som er konverteringsterapi eller ei.

Vedøy understreker at deres bekymring for studentprest-ansettelsen ikke dreier seg om Brenne som person.

– Han er sikkert en kjempekoselig, hyggelig og velmenende mann, og på en måte tenker jeg at han er like mye offer som noen andre i denne saken. Han får antakelig mye dritt nå, og det synes jeg ingenting om. Det er NLA Høgskolen som har satt ham i denne situasjonen ved å vise dårlig dømmekraft når de har ansatt ham i denne rollen, sier hun.

Vårt Land har spurt rektor ved NLA Høgskolen, Sigbjørn Sødal, hva han tenker om initiativet. Han svarer følgende per e-post:

«Som arbeidsgiver ønsker ikke NLA Høgskolen å blande seg inn i hvilke organisasjoner våre 270 ansatte engasjerer seg i på fritiden. Alle bør imidlertid skille mellom private og yrkesrelaterte verv, og som hovedregel kan en ikke bruke noen av arbeidsgiverens ressurser i private sammenhenger. Dette gjelder selvsagt uavhengig av hvilke organisasjoner eller verv det måtte dreier seg om.»

LES MER:

Uenigheten mellom studenter og NLA fortsetter: Nå prydes høgskolen av Pride-flagg

To NLA-ansatte sa opp i protest

Etter Til Helhet-møte på NLA: – Vil unngå lignende arrangement i framtida

---

NLA Høgskolen

  • NLA Høgskolen (NLA) er en privat høyskole med studietilbud i Bergen, Oslo og Kristiansand. NLA tilbyr studier innen blant annet medier, lærerutdanning, teologi og kunstfag. Høyskolen har i overkant av 2000 studenter.
  • Høyskolen eies av Den Evangelisk Lutherske Frikirke, Det Norske Misjonsselskap, Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Indremisjonsforbundet, Søndagsskolen Norge og Norges Kristelige Student- og skoleungdomslag.
  • NLA ble akkreditert som høyskole i 2006. Det betyr at de selv kan opprette studietilbud på bachelornivå. Dersom de skal opprette mastergrad- og ph.d.-studier, må de søke NOKUT om akkreditering av studietilbudet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter