Nyheter

SV vil pålegge oljefondet klimavennlige investeringer

SVs finanspolitiske talskvinne Kari E. Kaski vil ha forhåndsgodkjenning av selskaper oljefondet investerer i.

Oslo  20181203.
Kari Elisabeth Kaski fra SV under finansdebatten på Stortinget mandag.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Mandag presenterer regjeringen oljefondmeldingen som behandles i finanskomiteen. SV varsler at de vil foreslå skjerpede regler for fondet.

– SV ønsker en ny forvaltning av fondet. Vi vil bort fra dagens referanseindeks og etikkråd som kommer med anbefalinger om uttrekk. Vi vil ha en ny referanseindeks der alle selskaper på listen innfrir kravene til etikk og miljø, sier Kaski til Aftenposten.

Målet er å sikre at fondet «investerer klimavennlig og etisk».

Konkret vil SV ha regler som pålegger oljefondet å sjekke selskaper for miljøskade, menneskerettighetsbrudd og andre etiske prinsipper før det investerer. I dagens ordning sjekkes enkeltselskaper i etterkant.

– Vi ønsker en forhåndsfiltrering. En referanseindeks der verstingene er filtrert bort vil bidra til å sikre et minstenivå av ansvarlig forvaltning, sier Kaski.

I tillegg vil SV at Oljefondets investeringer skal være i tråd med Paris-avtalens mål om maks 1,5 graders oppvarming.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter