FØDT FRI-GRANSKING:

Født Fri-gransking: – Styret er ansvarlig

– Et styre kan ikke si «dette visste vi ikke» eller «dette fikk vi ikke vite». De har plikt til å spørre, sier Turid Elisabeth Solvang, som er ekspert på styrer.

Hun påpeker med det at styrer i stiftelser, som Født Fri er, har handleplikt og plikt til å søke informasjon.

Mandag ettermiddag ble det kjent at stiftelsen Født Fri mister statsstøtten etter en fellende gransking av organisasjonen. Rapporten er utarbeidet av EY. Kunnskapsdepartementet omtaler funnene som svært alvorlige.

• LES OGSÅ: Født Fri mister statsstøtten etter gransking: Svært alvorlig, sier statssekretær

Kan politianmeldes

EY anbefaler IMDi å vurdere å politianmelde forholdene, da de mener straffeloven er brutt.

– Dersom det blir politianmeldelse av organisasjonen, hvem står da ansvarlig?

– Det er styret i stiftelsen. Og i et styre er det kollektivt ansvar, det vil si at alle som sitter i styret har like mye ansvar. Dersom man som styremedlem ikke har kommet med noen innsigelser, har man passivt godkjent. Styrets medlemmer kan også bli stilt personlig, økonomisk ansvarlig, som i et aksjeselskap.

Risikerer at styrer sitter lenge

– I en stiftelse er det styret som har ansvaret for driften og de er underlagt stiftelsestilsynet, sier Solvang.

Det vil ifølge Turid Elisabeth Solvang si at det ikke er medlemmer som velger et styre.

– Derfor risikerer en at et styre bare sitter og sitter, siden det ikke er noen som kan kaste de. Det er ikke noen generalforsamling eller årsmøte, det er Stiftelsestilsynet som har den rollen.

Styret over daglig leder

– Hvem er øverste ansvarlig i stiftelsen Født Fri, daglig leder eller styret?

– Virksomheten er styrets ansvar. Det er deres jobb og ansvar å ansette daglig leder, som er skal drifte stiftelsen i det daglige, sier Solvang.

Solvang mener det skal godt gjøres at styret kommer unna i denne saken, men påpeker at hun ikke har noen forutsetning for å si at det er gjort noe straffbart.

Styret: – Har vært en hastesak

– Vi er veldig overrasket over avgjørelsen, men kanskje først og fremst saksbehandlingen, sier styreleder i Født Fri, Jan Sverre Asker, til Vårt Land.

Asker mener at det er uvisst hvorfor dette har virket som en hastesak.

– Det har vært korte frister, som det ikke har vært mulig å etterfølge, sier han.

Styrelederen er kritisk til at det var gjennom media at han skulle få vite om resultatet fra rapporten og departementets avgjørelse. Han var ikke klar over at rapporten var levert, og at Født Fri mistet statstøtten da Vårt Land ringte klokka 18.00 mandag.

Her kan du lese flere saker om Født Fri

Slik gikk Født Fri fra løs idé til budsjettvinner – på fire uker

– Tiden i stiftelsen brøt meg ned

Styret om gransking: «Vi mener at stiftelsen har hatt god styring. Vi tar IMDis varsel til orientering og imøteser granskingen»

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter