Nyheter

Duo dømt til livstid for bombeangrep mot israelsk buss

En bulgarsk domstol dømte mandag to menn til livsvarig fengsel for bombeangrepet mot en israelsk turistbuss ved flyplassen i Burgas i 2012.

Dommer Adelina Ivanova dømte de to mennene – som har rømt fra Bulgaria og ble dømt uten å være til stede – til livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse for terrorisme og drap.

En selvmordsbomber drepte fem israelske turister og en bussjåfør i angrepet sommeren 2012. Angrepet, som ble utført av en fransklibaneser, var det største mot israelere i utlandet siden 2004 og vakte stor internasjonal oppmerksomhet.

Bulgarske og israelske myndigheter har lagt skylda for angrepet på den libanesiske Hizbollah-bevegelsen. Angrepet ble også en viktig faktor i EUs avgjørelse om å svarteliste Hizbollahs militære fløy i 2013.

De to dømte mennene er identifisert som libanesisk-australske Meliad Farah og libanesisk-canadiske Hassan El Hajj Hassan. Begge ble siktet i medio 2016 som selvmordsbomberens medskyldige.

DNA-prøver har identifisert fransklibanesiske Mohamad Hassan El-Husseini som selvmordsbomberen.

Overvåkingsbilder fra flyplassen viser selvmordsbomberen vandrende med en sekk i ankomsthallen rett før angrepet på bussen som skulle ta passasjerene til den populære feriedestinasjonen Sunny Beach ved Svartehavet.

Det er ikke kjent hvor de to mennene oppholder seg, og de er etterlyst internasjonalt av Interpol. Rettsavgjørelsen kan fortsatt ankes til en høyere domstol.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter