Nyheter

Dommerens Ruth Bader Ginsbergs død kan endre USA

President Donald Trump ventes å gjøre det han kan for å utnevne en ny konservativ høyesterettsdommer etter at det liberale fyrtårnet Ruth Bader Ginsburg døde. Norsk USA-ekspert tror det vil vekke motstandskraft hos Demokratene.

Ruth Bader Ginsburg var den andre kvinnen som tjenestegjorde USAs høyesterett og en pioner for likestilling. 18. september døde hun av kreft, 87 år gammel. Ginsburg var den ubestridte lederen av høyesteretts liberale fløy.

Dødsfallet hennes åpner opp for at president Donald Trump kan rekke å utnevne en ny dommer for å erstatte Ginsburg før valget. I så fall blir det den tredje høyesterettsdommer presidenten utnevner.

###

Å erstatte Ginsburg med en konservativ dommer endrer dynamikken i høyesterett til et «6 mot 3»-flertall for den konservative fløyen.

En slik endring vil ha enorme politiske konsekvenser med tanke på abort-, menneskerettighets- og våpenlovgivning – og mye mer. Det forteller USA-ekspert Jennifer Leigh Bailey ved NTNU.

En kamp om ny høyesterettsdommer i Senatet kan fyre opp Trumps kjernevelgere og også republikanere som ikke liker Trump, men støtter hans innsats for en mer konservativ høyesterett.

– Jeg er sikker på at han vil handle så snart som mulig for å få dette til, forteller Bailey, og forteller hvordan:

– Trump kommer til å velge noen som er vil appellere mest til hans velgergrupper, slik at de og de konservative blir mer engasjerte.

Bailey tror imidlertid ikke dødsfallet vil ha en direkte påvirkning på valget, men dersom utnevnelsen av ny dommer skjer, vil høyesterett bli mer konservativ i årene fremover.

Dette kan demokratene gjøre

De fleste liberale høyesterettsdommerne i dag er gamle, de konservative er yngre. Bailey forteller at de konservative dommerne derfor vil ha en sterk stemme i mange år fremover. Ved valg av en ny konservativ dommer, tror hun Demokratene vil reagere sterkt.

– Dersom de konservative får inn en ny dommer, vil Demokratene bli rasende. Da kan det tenkes at de vil ha endring av antall dommere satt på dagsorden, sier hun.

Hun forteller det har vært et fjernt forslag lenge, men at når det er såpass bred politisk uenighet, kan det tenkes at det skjer nå. Franklin D. Roosvelt er den siste presidenten som tidligere har foreslått endring i antall høyesterettsdommere. Forslaget ble derimot nedstemt.

I 1869 vedtok Kongressen en lov om å endre rettssystemet delvis ved å øke antallet høyesterettsdommere til ni. Dette vedtaket står enda i kraft den dag i dag. Det er eneste gang et slikt forslag har nådd gjennom.

En siste beskjed fra Ginsburg

Kun noen dager før hun gikk bort, dikterte Ginsburg en uttalelse til barnebarnet Clara Spera, der hun oppfordret Trump til ikke å utnevne noen ny dommer før valget.

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, har allerede gjort det klart at Senatet vil holde avstemning for en eventuell Trump-kandidat.

Biden med klar tale

Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, uttalte i natt at han ikke håper at Ginsburg blir erstattet før valget i november. Han understreket at det er samme posisjon som Republikanerne tok i 2016 da det var 10 måneder til valget. Nå er det 46 dager til neste valg.

– Jeg tror den raskeste avgjørelsen av en høyesterettsdommer har tatt 47 dager, men gjennomsnittet er nærmere 70 dager. De (sentatet i USA, red.anm) burde gjøre dette med full omtanke, og mitt håp og forventning er at de gjør det, sa han på pressekonferansen, vist på CNN.

Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden pauses with his face mask in his hands as he speaks about the death of Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg after he arrives at at New Castle Airport, in New Castle, Del., Friday, Sept. 18, 2020, as he returns from Duluth, Minn. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, snakket om Ruth Bader Ginsburg bortgang.

For republikanerne er det viktig å handle før valget i tilfelle Trump taper og Joe Biden får sjansen til å utnevne en liberal dommer som kan påvirke beslutninger om rett til abort, miljøreguleringer, presidentens myndighet og stemmerettsregler i lang tid framover.

Og selv om Trump vinner, frykter Republikanerne også at flertallet i Senatet går tapt slik at han ikke får godkjent sin kandidat.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter