Nyheter

Oslos uteliv bidrar til mental helse

Sokneprest Lars Martin Dahl er glad i utelivet i Oslo. – Å gå på byen handler ikke om fyll og elendighet. Utelivet tilbyr en viktig sosial arena og et skapende fellesskap, sier han.

Lars Martin Dahl, sokneprest på Grønland i Oslo, mener mange har et moraliserende og fordomsfullt forhold til utelivet.

– Mange forbinder det å møtes på klubber som en kontinuerlig russefeiring der målet er å få i seg mest mulig alkohol. Slik er det ikke. Jeg går mye ut og opplever disse fellesskapene som en velsignelse. De utgjør svært viktige sosiale arenaer for veldig mange mennesker, sier presten og fortsetter:

– Jeg ville vært en dårligere prest uten alt det positive jeg henter ut fra en kveld med musikk og møte med en inkluderende og hyggelig vennegjeng. Dette er kirkekaffe på sitt beste.

Prest, Lars Martin Dahl fotografert ifb. med bar og kafe Hærverk.

Koronatid

Vi møtes på ett av hans stamsteder, Kafé Hærverk i Hausmaniakvartalet ved Jakob kirke i Oslo sentrum.

– Min interesse for frijazz og improvisert musikk førte meg hit. Her møter jeg folk jeg deler interesse med, og miljøet her er positivt og kreativt inspirerende. Her finner jeg et møtested for flere generasjoner – og møter mennesker med veldig ulik bakgrunn – som gir meg viktige input og gjør kveldene her til en berikelse. I disse miljøene ser jeg veldig mye idealisme og positiv dugnadskraft, og slike steder er også et viktig bidrag til mental helse, sier presten.

Dahl er i nærkontakt med rusproblematikk i sin prestegjerning på Grønland, og i koronatiden møter han ekstra mange mennesker som sliter.

– Utelivet er en regulert ramme for sosial omgang og kulturopplevelser. For dem som sliter er det en langt tryggere ramme å ta seg en øl her – enn å sitte hjemme og trøstedrikke alene. Kafé Hærverk er et prakteksemplar på et møtested med fokus på musikk sosialt fellesskap, mener Dahl.

Etter hvert vet mange han møter her at han er «presten».

– Som prest er jeg vant til å være den som står fremst. Her snus rollene litt, og jeg inntar en helt annen rolle i fellesskapet. Majoriteten av folkene her er ikke flittige kirkegjengere, men jeg føler meg hjemme og blir inkludert, forteller han.

Det hender han får spørsmål fordi han er prest.

– Og jeg hører mennesker her som forteller meg at de ikke ville fiksa livet uten dette møtestedet – så viktig rolle kan et slikt fellesskap ha.

Fellesskap

Daglig leder på Hærverk, Vegard Heskestad (bildet), forteller om tre års drift med stadig økende oppslutning om stedet – men så kom koronaen.

Vegard Hestestad. Meddriver av kafe og bar Hærverk.

– Vi er mange idealister her og dugnadsånden er stor. Vi forholder oss strengt til restriksjonene, men er skuffet over stengetidsbegrensningen. Det føles umyndiggjørende. Vi er ansvarlige og håndhever reglene strengt, uansett hva klokka er, sier Heskestad og forteller at stedet har hatt både bryllup og 80-årsdager.

– Det sier noe om det familiære og inkluderende, som vi setter i høysetet, sier han og fortsetter:

– Vi blir lagt merke til, også internasjonalt, og har de helt store navnene på plakaten – særlig innen elektronika, techno og improvisert og eksperimentell musikk. Jeg tror vi verdsettes høyt blant musikerne fordi de nyter full frihet til å spille det de ønsker, og vi har et engasjert publikum, forteller han.

Rusomsorg

Han livnærer seg ikke av kafédrift alene.

– Jeg har jobbet med rusomsorg i 15 år. Erfaringene derfra har vist meg mye om hvor sterkt destruktive krefter det ligger i isolasjon og ensomhet. Jeg vet at den tilhørighet vi skaper i vårt miljø, er en eksistensielt viktig faktor for mange av de som vanker her, forteller Heskestad.

Både presten og kaféverten har møtt pekefingre og fordommer mot det utelivet i Oslo står for.

– Det finnes mange vrengebilder om misbruk og fyll. Jeg mener utestedene er hjørnesteinsbedrifter i Oslo indre øst, en viktig faktor for kulturarbeiderne, og bransjen blir kraftig undervurdert som sosial faktor. Martin Luther søkte også trøst i en øl, og jeg tror ikke han satt alene hjemme med en tønne, han inntok sin øl i et sosialt fellesskap på sin lokale kneipe, sier soknepresten.

LES MER:

Hun trodde ikke på Gud og ville ikke ha noe med kirken å gjøre

• Styreleder i Til Helhet ansatt som studentprest på NLA

90 nye dåpssalmer er vurdert – her er finalistene

---

Fakta:

---

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter