Nyheter

Gruvesjefer går av - ødela 46.000 år gammel kulturarv

Gruvegiganten Rio Tinto ødela et eldgammelt kulturarvsted tilhørende Australias urbefolkning. Nå må sjefene gå, etter press blant annet fra Church of England.

Det engelsk-australske selskapet sprengte i mars flere 46.000 år gamle huler i Juukan Gorge i Vest-Australia, og ødela slik den eldste kjente bosetningen til Australias urbefolkning.

Administrerende direktør Jean-Sebastien Jacques går av så snart en erstatter er funnet, eller innen 31. mars, opplyser selskapet. To andre toppledere, Chris Salisbury og Simone Niven, går av ved årsskiftet.

– Det som hendte ved Juukan, var galt og vi er fast bestemt på å sørge for at ødeleggelsen av kulturarvsted med en slik unik arkeologisk og historisk viktighet, aldri skjer igjen som følge av Rio Tintos aktiviteter, sa styreleder Simon Thompson i en uttalelse.

Eldgamle arkeologiske funn

Rio Tinto har tidligere kunngjort at Jacques mister en bonus på 3,5 millioner dollar på grunn av ødeleggelsene. Selskapets aksjonærer og organisasjoner som fremmer selskapers samfunnsansvar, krevde likevel toppsjefens avgang.

Arkeologiske utgravninger i hulene i Juukan Gorge har avdekket noen av de eldste arkeologiske funnene i Australia, inkludert et 28.000 år gammelt spisset kengurubein. Dette er det eldste verktøyet laget av bein oppdaget i Australia.

Arkeologer fant også et belte laget av flettet hår, som DNA-testing har knyttet til urfolk som fortsatt bor i området.

Gruveselskap må være ansvarsbevist

Interesseorganisasjonen som fremmer urfolks rettigheter i Australia (NNTC), sier de er glade for at sjefene går av, men at andre nødvendige tiltak også må iverksettes for å sikre at noe lignende ikke skjer på nytt.

– Vi håper dette sender en tydelig beskjed til hele gruveindustrien. Dere er nødt til å tre inn i det tjueførste århundret og starte å ta ansvaret dere har for miljø, sosiale forhold og konsernledelse på alvor, sa lederen for NNTC, Jamie Lowe.

Senteret for bedrifters samfunnsansvar i Oseania (ACCR) er også kritisk til hvor lang tid det tok før en avgjørelse ble fattet.

– Her er det snakk om to katastrofer. Den første er den tragiske ødeleggelsen av Juukan Gorge i mai. Den andre er den uredelige håndteringen av styret i Rio Tinto og selskapets øverste ledelse i månedene siden, sa ACCR-advokat, James Fitzgerald.

Får kritikk fra Church of England

Pensjonsfondet til Church of England har en eierandel i gruveselskapet Rio Tinto. I forkant av Rio Tintos styremøte torsdag, sa fondets etikkdirektør Adam Matthews at det var tydelig at «eiere ikke opplever at tiltakene styret til nå har planlagt er tilstrekkelige».

• LES MER:

Brasils høyesterett ber Bolsonaro fjerne gullgravere og andre fra urfolkslandsbyer

«Rødhudene» forsvinner fra amerikansk fotball - på grunn av anklager om rasisme

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter