Nyheter

Erna talte grønt – varsler nye klimasatsinger mot het klode

For å få utslipp kraftigere ned ruller Erna Solberg ut tiltak der elektriske løsninger ikke er mulig. Nå varsler hun storsatsing hvor hydrogen er nøkkelen.

For å få utslipp kraftigere ned ruller Erna Solberg ut tiltak der elektriske løsninger ikke er mulig. Nå varsler hun storsatsing hvor hydrogen er nøkkelen.

I talen til Høyres landsmøte gjorde Solberg det klart at valget neste år bør være et retningsvalg om grønn, næringsvennlig politikk. Hun lovet en klimapolitikk som virker.

– I Norge har lav- og nullutslippsløsninger kommet langt. Men vi skal enda lenger, sa Solberg.

Solberg brukte mye av talen på pandemi-situasjonen, men store deler av den handlet også om nye tiltak mot klimatrusselen. Og syv år med borgerlig klimapolitikk har ifølge Solberg gjort at 2020-mål for utslippskutt er «nesten innen rekkevidde».

Vannet som renner skal gi enda mer kraft

– Mye går på strøm allerede – og mer skal det bli, sa Solberg

Hun varslet kraftigere satsing på miljøvennlig vannkraft. Men på en haug sektorer er ikke elektrisitet som drivstoff og energi nok.

– Dersom vi skal nå klimamålene, må vi også jobbe med løsninger der hvor elektrisitet ikke er svaret, sa hun.
Nå er det klart for Hydrogen-Høyre

Solberg skrøt av at regjeringen har gått foran med elektrifisering av bilparken og bilferger. Nå står havbruk, offshoreinstallasjoner, skipsfart og annen ny industri for tur.

Hun erkjente at utfordringene for å få ned utslipp innen både skipsfart og tungtransport er formidable. Men nettopp der elektrisitet ikke kan gi utslippsfrie løsninger ønsker altså statsministeren sterk satsing på hydrogen.

– Hydrogen er en energibærer som har betydelig potensial til å redusere utslipp, lokalt, nasjonalt og globalt, sa Solberg.

Lavutslipp – i alle leddene
Hun viste til at Danmark er i gang med storsatsing: Strøm fra vindkraft skal brukes til å lage hydrogen, og ambisjonene er enorme. Og EU satser tungt på hydrogen når de skal skape nye arbeidsplasser og vekst etter pandemien.
Solberg-regjeringen har like før sommeren lagt frem en hydrogenstrategi. For at hydrogen skal bli en energiform som er lav- eller utslippsfri, må også fremstillingsformen være utslippsfri: Bruk av ren kraft eller naturgass med CO2-håndtering.

Høyre har laget en meny

Solberg presenterte blant annet fremtidspunkter fra Høyres eget arbeid:

• Ønske om å få dialog med de andre nordiske landene om nullutslippssoner for ferjetrafikk.

• Krav om nullutslipp i ferjesamband her hjemme – der hydrogen kan være alternativ til elektrisitet.

• Sjekke ut hva slags norske tungtransportruter der hydrogen kan være drivstoff.

Hyllet borgerlige klimagrep
Statsministeren ramset opp hvordan Norge har blitt mer klimavennlig etter at hun og borgerlige partnere overtok etter de rødgrønne i 2013.

– Der de rødgrønne førte en politikk hvor fabrikker for biodrivstoff ble lagt ned, har vi ført en politikk hvor det bygges nye, sa hun.

Å lykkes i klimakampen handler om at næringslivet er i stand til å omstille seg og satse nytt. Da må også næringslivet få lettelser til å klare dette.

– Det blir ikke noe grønt skifte av rød bunnlinje. Dårlig næringspolitikk er dårlig klimapolitikk, sa Solberg.

LES OGSÅ:
Erna Solberg kraftig ut mot å fjerne kontantstøtten - kaller det «smålig»
Tina Bru refset biskoper og kjempet for eggdonasjon - slik vil nestlederen prege Høyre
Høyre-kurs for å skrote kontantstøtten og utvidet alkosalg i butikk

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter