Nyheter

Erna Solberg kraftig ut mot å fjerne kontantstøtten – kaller det «smålig»

Statsministeren går sterkt i rette med egen programkomité, som vil skrote kontantstøtten. Høyre-lederen varsler kamp mot forslaget.

– Her vil jeg stå på og mene at dette er et av de luftehullene vi skal ha i vårt samfunn, sa Erna Solberg i NRKs Politisk Kvarter fredag morgen.

Slik varslet Solberg aktiv motstand mot å fjerne støtten. Hun gikk dermed tydelig ut mot posisjonen også hennes påtroppende nestleder Tina Bru har.

Forslaget om å gjøre kontantstøtten om til «ventestøtte» ble lansert i programutkastet mandag.

Sto selv på for å få kontantstøtten inn hos Høyre

I programkomiteen deler leder Linda Hofstad Helleland og nestleder Henrik Asheim partilederens syn. Men selv om mindretallet har tatt dissens, er oppfatningen på sentralt partihold at vinden blåser i retning landsmøteflertall for å fjerne støtten.

Men nå går altså statsministeren selv tungt inn i Høyres programdebatt:

– Jeg er jo tilhenger av kontantstøtten. Jeg har alltid vært det og var med på å få støtten inn i Høyres program. Å gi folk tillit til valgfrihet kommer jeg alltid til å mene, sa Solberg i Politisk Kvarter.

Solberg: Hvorfor skal «det offentlige» definere behov?

I KrF ble Høyre-forslaget om å fjerne støtten mottatt med skuffelse. KrF-profiler reagerte på at Høyre-komiteen ville innskrenke familienes valgfrihet.

Det er også motargumentet fra Erna Solberg:

– Når komiteen foreslår en såkalt ventestøtte, så kan du si at det jo dekker litt av det behovet. Men hvorfor skal det offentlige definere dette? I stedet for at hver enkelt familie definerer hva som er viktig for dem, sa hun.

Hyller valgfriheten for familiene

Hun imøtegikk påstanden om at dagens kontantordning bidrar til det motsatte av å inkludere flere i arbeidslivet. Solberg mener støtten er kjærkommen når barna er små.

– Det gir valgfrihet. Det er viktig å huske at vi alltid tar utgangspunkt i enkeltmennesket. Og tror at folk skal bestemme mer i eget liv, sa hun.

«Litt smålig å styre over familiene»

Solberg viste til at Høyre også på tidligere landsmøter har tatt stilling til om dagens kontantstøtte skal fortsette.

– Og jeg kommer fortsatt til å mene at det er litt smålig å styre over familiene ved å ta vekk en mulighet til å være fleksibel.

Høyre åpner sitt korona-utsatte landsmøte på Gardermoen i formiddag. Men det er først neste vår partiet vedtar det nye stortingsprogrammet, med eller uten kontantstøtte.

LES OGSÅ:

• Tina Bru refset biskoper og kjempet for eggdonasjon - slik vil nestlederen prege Høyre

Høyre-kurs for å skrote kontantstøtten og utvidet alkosalg i butikk

• Ett år til stortingsvalget: Så dramatisk kan KrFs kamp mot sperregrensen bli

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter