– Generalsekretæren sa at han måtte ha tillit til at slike prosesser ble håndtert så godt som mulig på regionledelsesnivået i organisasjonen, sier Rune Olav Andersson, tidligere misjonær og styreleder i Region Øst i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Han valgte i januar i fjor å varsle hovedstyret om regionledelsens håndtering av Kai Nordhagen.
Nordhagen er tidligere styremedlem ved et NLM-eid leirsted på Østlandet. Fredag fortalte Nordhagen til Vårt Land hvordan han i juni 2018 brått ble bedt om å tre ut av styret – midt i en styreperiode, og uten begrunnelse og forvarsel. Bak avgjørelsen sto regionleder og regionstyreleder som meddelte ham beskjeden på e-post.
I sin bekymringsmelding til hovedstyret stilte Andersson en rekke spørsmål knyttet til prosessen i Nordhagens sak, samt et annet forhold i Region Øst. Han skrev at det «er tungtveiende grunner for meg til å be den øverste ledelsen i NLM å undersøke disse prosessene».
LES MER: Mangeårig personalkonsulent i NLM sendte bekymringsmelding
Positivt møte
På bakgrunn av sin bekymringsmelding ble Andersson invitert til møte med NLMs generalsekretær Øyvind Åsland og personalleder mars samme år. Møtet opplevde Andersson som positivt, og han fikk anledning til å utdype sitt syn på ulike sider av konfliktene og konsekvensene av dem. Samtidig forteller Andersson at Åsland innledningsvis gjorde det klart at NLM «ikke hadde verken en struktur eller ressurser som gjorde det mulig å evaluere prosessene» som Andersson ønsket.
– Han sa at han måtte ha tillit til at slike prosesser ble håndtert så godt som mulig på regionledelsesnivået i organisasjonen. Jeg understreket at hensikten med å evaluere, var å identifisere læringspunkter med tanke på kunnskapsdeling i organisasjonen. Kunnskapen foreslo jeg å dele med styremedlemmer, feltledere og regionledere på deres respektive samlinger. Jeg undres fortsatt på om det har skjedd, sier Andersson.
LES OGSÅ: Ble kastet ut av NLM-styre: – Jeg fikk aldri en skikkelig begrunnelse
Fikk ikke fortsette
Saken til Nordhagen kjenner Andersson godt. De er venner, og i 2018 var han med som bisitter under et møte mellom regionledelsen og Nordhagen. Der hadde Nordhagen et håp om å få svar på hvorfor han fem måneder tidligere hadde blitt uønsket i styret.
Selv har Nordhagen påpekt at han i denne saken blant annet er blitt fratatt mulighet til å forklare seg, og få kjennskap til hva han skal ha sagt og gjort som er galt.
– Jeg kan i alle fall bekrefte at han ble fratatt en slik mulighet i dette møtet. Ifølge mine notater leste nestleder i regionstyret opp en uttalelse eller et vedtak, om at årsaken til at Kai måtte trekke seg, var hans kommunikasjonsform. Han hadde «tråkket på» ansatte og frivillige ved leirstedet, sier Andersson.
– Flere ganger i møtet, stilte Kai spørsmål om hva han hadde gjort galt. Mot slutten nevnte nestleder ett eksempel, en episode knyttet til rydding på et kjøkken. Regionledelsen fikk etter møtet en e-post fra Kai der han påviste feil ved faktum i denne fremstillingen.
Én måned senere fattet regionstyret sitt vedtak i saken: Nordhagen fikk ikke fortsette i styret.
LES OGSÅ: Øyvind Åsland: Stenes paralleller mellom NLM og Knutby legger ikke til rette for en god samtale
Mener NLM bør ta lærdom av saken
Andersson presiserer at han ikke tar stilling til om regionledelsen landet på riktig avgjørelse da de valgte å avsette Nordhagen, eller om det tidligere styremedlemmet var med eller uten skyld. Hans bekymring er kun knyttet til regionledelsens saks- og konflikthåndtering.
– NLM bør nå bruke mulighetene for å heve nivået på dette viktige feltet. Det å innhente informasjon ensidig, forsterker menneskets ubevisste og sterke tendens til å bli forutinntatt. Dette er godt dokumentert i psykologisk forskning, sier han.
Andersson viser også til et intervju på Radio Øst denne uken, der NLMs informasjonsleder Espen Ottosen uttalte seg om varslingssaker.
– Han viste til Arbeidsmiljølovens bestemmelser om varsling for ansatte, og ulike prinsipper som må balanseres opp mot hverandre. Ottosen sa at NLM måtte respektere personvernet og hensynet til konfidensialitet. NLM må også respektere kravet til kontradiksjon, muligheten til å forsvare seg mot anklagen, mener Andersson.
Full tillit til prosessen
Som Vårt Land omtalte på mandag har også mangeårig personalkonsulent i NLM, Leiv Kåre Aambø, sendt en bekymringsmelding om regionledelsens håndtering av Nordhagen. Den adresserte han til daværende regionstyreleder i Region Øst i 2018. Åsland gjentar at han mener regionen behandlet bekymringsmeldingen korrekt og tillitsvekkende. På bakgrunn av bekymringsmeldingen og møtet med Andersson i fjor, så Åsland heller ingen grunn til at hovedkontoret skulle evaluere prosessene i saken.
– Jeg har full tillit til regionledelsens håndtering av denne saken.
– Er det korrekt at NLM ikke har struktur eller ressurser til å evaluere prosesser gjort på regionnivå?
– Det er viktig å huske på at det er flere hundre ansatte og frivillige med styreverv i NLM. Vi har syv regioner og et stort antall institusjoner med ansatte og mange engasjerte frivillige. Fra tid til annen vil det oppstå konflikter. Vi ønsker at konflikter skal håndteres lokalt og regionalt, og har tillit til at dette stort sett håndteres på en god måte.
Åsland bekrefter at det i NLMs struktur ikke legges opp til at hovedkontoret skal evaluere det som skjer regionalt.
– Vi har samlinger for lederteamene i regionene fem ganger i året, og årlige møtepunkt med styrelederne. Her tar vi med oss det vi har lært av denne og andre saker.
---
Norsk Luthersk Misjonssamband
- Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
- Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
- Har omkring 2.500 foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
- Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskolenivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.
---