Nyheter

Klar som «Tøffe-Ropstad» i KrFs sperredrama

Kjell Ingolf Ropstad gjør partiet forberedt på tøffere angrep utenfra i valgdrama om sperregrensen. I budsjettkamp mot Frp vil KrF ikke fire på bistandsprosenten.

Søndag er det ett år til valget. Og det som kan bli et hårfint drama for KrF om sperregrensen, ble gjennomgått i gårsdagens Vårt Land.

Men KrFs leder har også valgambisjoner for alle regjeringsmakkerne:

– Vi vil gjøre det vi kan for å bli gjenvalgt, varsler han.

Når han i dag taler til landsstyret, vil det blant annet handle om en eldrepolitikk som skal bli bredere. Dessuten blir erfaringer fra korona-månedene sentralt i politikkskapingen fremover: Familier fikk mer tid sammen – noe KrF nettopp kjemper for.

– Et parti som tar tak i hverdagen. Det vil velgerne se frem mot valget, varsler Ropstad.

Om valgkampen: «Vil bli møtt mye hardere»

Men i kampen mot sperregrensen kan forsøk på å selge egen politikk møte annet press: Angrep venter fordi KrFs plass over eller under grensen også kan avgjøre om Solberg-partnerne beholder regjeringsmakten.

– Når vi sitter i regjering, vil vi også bli møtt mye hardere. Det er politikkens dynamikk, og det må organisasjonen vår være forberedt på, sier Ropstad.

– Og mot dette kan du bli «Tøffe-Ropstad»?

– Jeg har vist at jeg kan stå i debatter når det trengs. Og vi skal jobbe med å få frem gode svar på hvorfor vi bør få en ny periode. Men at KrF er avgjørende for om regjeringen fortsetter, kan vi tjene på også. Det trenger ikke være negativt for KrFs oppslutning.

Ap kvesser tonen – Ropstad slår tilbake mot Støre

I stortingsvalgkampen i 2017 strevde KrF med å få ut budskapet og skape duellene. Andre partier ville helst snakke vel om et KrF med en nøkkel til samarbeid.

– Det blir noe helt annet nå. Det blir en annen retorikk. Det er vi klare for, varsler Ropstad.

En forsmak kan ha kommet: Nylig stemplet Ap-leder Jonas Gahr Støre KrF som et «kristenkonservativt parti» det var utelukket å samarbeide med.

– Hvordan reagerer du på stempelet?

– Jeg håper dette var en lite gjennomtenkt kommentar fra en som ønsker å bli statsminister. Mitt budskap er tydelig: Vi skal være det brede folkepartiet som er åpent for alle. Vi skal senke terskelen for å stemme KrF, klare å forene ulike syn og er ikke et parti for noen bestemte kristne.

Hvorfor har ikke KrF mer enn 3,7?

Overfor Vårt Land bruker Ropstad merkelappen «det kristendemokratiske sentrumspartiet». Men akkurat nå har det ikke mer enn 3,7 prosent i snitt på gallupene.

– Hvorfor er dette oppslutningen, etter å ha sittet i regjering siden januar 2019?

– Det er umulig å finne den eksakte fasiten på akkurat det. Men da jeg tok over som leder, var jeg svært klar over at vi sto foran en langsiktig jobb. Jeg opplever likefullt at vi er et parti som står sterkt sammen, både i saker og verdier. Vi er stolte av resultatene. Med ett år igjen tror jeg dette vil løfte oss.

Trekker grense: Frp får ikke kuttet bistandsmålet

Om en måned venter stormvær om statsbudsjettet. Regjeringen må forhandle en budsjettavtale med et Frp som alt stiller høye krav: Færre kvoteflyktninger, lavere alkoholavgifter og kutt i bistanden – alt er angrep på kjernesaker for KrF.

– Frp fremmer krav, men KrF har vel klare grenser?

– Kravene deres er gjenkjennelig Frp-politikk. Vi har laget 14 budsjetter med dem, om vi tar med revisjoner og alt. Vi skal klare dette igjen.

– Men kan dere forhandle bort alkoholpolitikk, flyktninger og bistandsmål på 1 prosent?

– Alle feltene ligger som grunnstein i Granavolden-plattformen, forhandlet av alle de fire partiene. I den er bistandsprosenten en forutsetning for KrF.

Arresterer Sp for rødt selskap

Ropstad er også klar til å angripe en annen vei: Mot rødgrønne som vil ta makten – og som spriker. Han har ristet i dette i debatter.

– Og det vil du fortsette med?

– Først og fremst vil jeg snakke om egen politikk. Men jeg skjønner virkelig ikke hvorfor Sp søker til Rødt, MDG og SV. De har mer til felles med oss, vi har samarbeidet godt. Vi vil minne velgerne om at det er en forskjell. For hvis Rødt, MDG og SV gjør det så godt som nå, er det ikke Sp-politikk som kommer fra en ny regjering.

LES OGSÅ:

• Ett år til stortingsvalget: Så dramatisk kan KrFs kamp mot sperregrensen bli

• Kristin Walstad ut av KrF: «Jeg har gått på akkord med mitt menneskesyn»

Høyre-kurs for å skrote kontantstøtten og utvidet alkosalg i butikk

---

ETT ÅR TIL DRAMA

  • KrF hadde i august et gjennomsnitt på 3,7 prosent på gallupene.
  • Forrige valgnatt var et drama: Partiet fikk i 2017 4,2 prosent og landet så vidt over sperregrensen på fire prosent.
  • Grensen gir partier som kommer over et ekstra antall utjevningsmandater. For KrF har fem av dagens åtte representanter fått stortingsplass med utjevningsordningen.
  • Vårt Land skrev i går at løpet frem mot neste valg også kan ende med en hårfin kamp mot sperregrensen.
  • Det er tunge kjernefylker sør og vestpå som forsyner partiet med over 50 prosent av stemmene. Valgeksperter spår at det er i disse strøkene partiets valgressurser vil virke best.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter