Nyheter

Slagpasienter rammes hardt av koronatiltak

For to år siden ble Johanne Marie Hemnes (20) rammet av slag. For henne ble tidlig 
rehabilitering gull verdt på veien tilbake. Nå setter 
koronapandemien tilbudet i fare.

Koronakrisen har rammet slagpasienter hardt, og mange sårbare pasienter har miste verdifull opptrening som følge av stengte treningslokaler. Det bekymrer organisasjonen LHL Hjerneslag. Det skriver Dagsavisen.

I mars for to år siden fortalte avisen historien om Johanne Marie Hemnes, som fikk slag som 18-åring. Rehabiliteringen fikk hun på FRA (Forsterket slagavdeling Aker).

– Denne avdelingen er gull verdt, sa hun til Dagsavisen da.

Torsdag møtte hun igjen Dagsavisen på Aker, hvor hun fortsatt driver med rehabiliteringstrening.

– Og avdelingen er fortsatt gull verdt, sier hun med et smil.

Mye har skjedd med Johanne siden vi sist møttes.

– Jeg har fått en mye bedre gangfunksjon, bedre kondisjon, og kan gå mye raskere. Jeg er blitt veldig mye bedre. Nå greier jeg fire timer om dagen med studier, sier Johanne, som studerer pedagogikk.

LES OGSÅ: Ungdom syns livet har blitt verre under korona

Stengt ned – ikke mulig å trene inne

Da koronaen stengte Norge i mars, gikk det også utover slagpasienter som var i en viktig opptreningsfase.

Johanne Hemnes fikk slag i 2017 og er nå under opptrening på Aker, med fysioterapeut .

– Jeg trente ofte på FRA, og mistet det tilbudet over natten. Fra midten av mars og ut april var det ikke mulig å trene inne. For min egen del hadde jeg kommet så langt i rehabiliteringen at jeg kunne trene ute. Sammen med fysioterapeutene mine brukte vi veiene rundt om på Aker. Her var det også mye lettere å holde smittevernavstand, sier hun.

Nå trener hun én gang i uken på Aker, samtidig som hun trener mye på egen hånd.

– Regimet er litt annerledes nå. Hver gang jeg kommer hit må jeg fylle ut et skjema, hvor jeg må svare på spørsmål om jeg har vært testet, om jeg har vært i utlandet, eller om jeg har symptomer. Et lite host, og jeg får ikke komme inn, sier hun.

Men ikke alle slagpasienter har vært like heldige som Johanne.

– De som er innlagt får trent. Men for de som var i samme situasjon som jeg var for to år siden, har mistet et verdifullt rehabiliteringstilbud. Det er i den første tiden etter et slag det er viktig å komme i gang med riktig og regelmessig trening for å få i gang musklene, sier hun.

LES OGSÅ: Leif (59) opplever at korona-krisen utfordrer samlivet: Ekteskapet vårt blir satt ekstra på prøve

Har sendt brev til byråden

Ove Hellvik, leder i LHL Hjerneslag Oslo, og generalsekretær i LHL Hjerneslag, Tommy Skar, har sammen sendt brev til byråd for helse, eldre og innbyggertjeneste, Robert Steen (Ap), hvor de uttrykker sin bekymring:

«LHL Hjerneslag og LHL Hjerneslag Oslo ber om at Oslo kommune på kort sikt inngår en dialog med FRA (Forsterket rehabilitering Aker) slik at de også under den pågående koronapandemien kan opprettholde aktiviteten på nivå med før smitteverntiltakene ble innført. I budsjettet for 2021 ber de om at Oslo kommune øker bevilgningene til FRA, slik at de kan øke kapasiteten med i tråd med behovene i Oslo», skriver de.

Bekymret

Tommy Skar er bekymret for tilbudet til slagpasienter.

– Vi var de første som sammen med leger på Oslo universitetssykehus Ullevål advarte mot at i starten av pandemien ble færre enn før med slagsymptomer innlagt på sykehus. Nå er det viktig å bidra til at alle får den rehabiliteringen og oppfølgingen de har behov for, sier han.

– Konsekvensene kan bli store både for de som berøres, gjennom reduserte muligheter for å gjenvinne tapte funksjoner, og for samfunnet økonomisk, sier Tommy Skar.

Fot par dager siden fikk de svar fra administrasjonen i byrådsavdelingen. Et veldig generelt svar, som ikke sa så mye, ifølge Tommy Skar.

– Det vi ser er at det, også før koronaen, er at det er store forskjeller på behandlingstilbudet rundt om i landet. Noen steder er det veldig bra, andre igjen dårlig, sier Skar.

LES OGSÅ: Korona kan gi oss 13 millioner flere barnebruder

Press på ressurser

– Koronaen har forsterket den bekymringen, og vi frykter at det vil bli veldig press på ressursene fremover. Vi holder nå på med å kartlegge hvordan situasjonen er rundt om i landet. Mens situasjonen i nord er som før, gir informasjonen fra FRA grunn til stor bekymring i Oslo. Noe vi har skrevet i brevet til byråden, sier Skar.

På spørsmål fra Dagsavisen svarer byrådsavdelingen for eldre, helse og sosiale tjenester mer utfyllende enn brevet de sendte LHL Hjerneslag.

– De første månedene av koronapandemien måtte tilbudet dessverre begrenses for å kunne gi forsvarlige tjenester og ivareta nødvendige smittevernhensyn. Vi forstår svært godt at det var vanskelig for brukere, pårørende og ansatte. Etter en gradvis opptrapping, tilbyr nå Helseetaten igjen 23 plasser, det vil si den kapasiteten som var planlagt, skriver seksjonsleder for helsetjenester, Kari Elisabeth Sletnes i en e-post til Dagsavisen.

Utfordringer

– Koronapandemien har gitt Oslo kommune både faglige og økonomiske utfordringer, men vi vil understreke at kommunen gjennom pandemien har prioritert å opprettholde tilbudet ved FRA. Oslo kommune jobber for å gi et forsterket rehabiliteringstilbud innen rammene vi har. Vi mener at tilbudet til slagpasientene har vært like godt i koronatiden fordi tilbudet til slagpasientene har vært uendret eller bedre. Vi har totalt sett har hatt færre pasienter, men ingen reduksjon i antall leger eller terapeuter. Det har vært mer tid til og fokus på én-til-én-trening, og generelt mer tid til den enkelte pasient, skriver seksjonslederen.

– Det ble i juni gjennomført møter med bydelene for både å styrke dialogen om pasienter, og avdekke behov. Vi er tilfreds med at vi nå har maks kapasitet igjen, og vi jobber hele tiden med å forbedre tilbudet til våre pasienter, skriver hun til slutt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter