Nyheter

Leger Uten Grenser: Evakuer brannofrene

Hjelpeorganisasjon ber EU og europeiske land om å hjelpe Hellas med å tømme Moria-leiren.

– Vi har krevd evakuering i fem år. Levevilkårene i Moria er bare blitt verre og verre, og nå står nesten 13.000 uten husly etter brannen, sier Dorsa Javeid, feltarbeider og talsperson i den medisinske hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser.

Hun har en klar oppfordring til de som kan hjelpe:

– Nå må EU og europeiske land ta ansvar å stille opp for alle de som er rammet av brannen i Moria, sier Javeid til Vårt Land, og legger til:

– Nå lever nesten 13.000 i uvisshet. Løsningen ligger i en fullstendig evakuering. Alle må hentes ut fra Moria og Lesvos.

Onsdag kveld brøt det ut flere branner i Moria-leiren.

Vil hjelpe Hellas

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier unionen og medlemslandene er innstilt på å hjelpe Hellas etter brannen som herjet i Moria-leiren.

– Vår prioritering er sikkerheten til dem som står uten husly, skriver von der Leyen på Twitter.

EU-toppen har bedt visepresident Margaritis Schinas reise til Hellas umiddelbart, melder NTB.

Hun og resten av kollegiet ble informert om brannen onsdag morgen, og hun sier det som har skjedd, er svært sørgelig.

Tusenvis av asylsøkere er uten tak over hodet etter at den overfylte Moria-leiren på den greske øya Lesvos gikk opp i flammer natt til onsdag.

Trygler om hjelp

Hjelpearbeidere har lenge advart mot de elendige forholdene i leiren, som opprinnelig ble bygd for 2.750 asylsøkere, men som nå huset over 12.500.

Leiren har blitt et symbol på EUs og europeiske lands manglende evne og vilje til å oppfylle sine internasjonale forpliktelser til å gi mennesker på flukt fra krig og forfølgelse en human behandling.

Greske myndigheter, som forgjeves har tryglet andre land om å ta imot noen av asylsøkerne i Moria-leiren, forsøker nå å finne tak over hodet til de mange tusen som levde i teltleiren.

At innbyggerne i leiren satt i karantene som følge av koronapandemien, kompliserer situasjonen ytterligere, og frykten for smittespredning er stor.

Eksepsjonelt krevende

– Kombinasjonen av migrasjon og pandemi gjør dette til en eksepsjonelt krevende situasjon, sier Hellas' migrasjonsminister Giorgos Koumoutsakos.

Greske myndigheter hadde fra før erklært fire måneders unntakstilstand på øya Lesvos, der det har vært økende konflikt mellom asylsøkere og de rundt 85.000 innbyggerne den siste tiden.

Ifølge Koumoutsakos ble brannen i Moria-leiren tilsynelatende utløst som følge av misnøye med nedstengningen av leiren.

Nedstengningen skjedde etter at en somalisk mann, som tidligere i måneden returnerte til leiren etter å ha fått innvilget asyl, testet positivt for koronasmitte.

Som følge av dette ble det gjennomført omfattende testing av hjelpearbeidere og innbyggere i leiren, og 35 har siden fått påvist smitte, skriver NTB.

Brannmannskaper ble hindret

Ifølge brannsjefen i området, Konstantinos Theofilopoulos, startet brannen omtrent samtidig på minst tre ulike steder i leiren og spredte seg raskt som følge av kraftige vindkast. Ifølge ham hindret leirens innbyggere brannmannskapene i slukkingen av brannen.

– Jeg erkjenner at omstendighetene er vanskelige, sier Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis i en kommentar til brannen.

– Men helsekontroll kan ikke være en unnskyldning for voldshandlinger, legger han til.

– Situasjonen i Moria kan ikke fortsette, for dette er både et spørsmål om folkehelse, medmenneskelighet og nasjonal sikkerhet, sier Mitsotakis.

SV: Norge må hente flere enn 50

Solberg-regjeringen melder at Norge henter ut 50 asylsøkere fra Moria. Opposisjonen på Stortinget kritiserer det lave antallet:

– 13.000 mennesker har bodd i Moria, og titusenvis av flyktninger har vært i Hellas. Å hente 50 flyktninger hjelper ikke på den situasjonen, så her venter vi at det skjer mer snart, sier Karin Andersen (SV), som er leder i Stortingets kommunalkomité, til NTB.

Det må på plass en luftbro, og evakueringen må skje «med en gang», krever Andersen.

«Skrekkelig lavt»

Leder Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne følger opp:

– Det er en lettelse at vi endelig er blant landene som bidrar, men 50 er et skrekkelig lavt tall når 13.000 står uten hjem, håp og helsehjelp, og norske kommuner har uttrykt kapasitet og vilje til å ta imot mange ganger flere.

LES MER OM MORIA-BRANNEN:

Norge henter 50 asylsøkere fra Hellas-leirene

– Katastrofen i Moria kunne vært unngått

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter