Nyheter

Million-underslag i Malawi for Atlas-alliansen

Atlas-alliansens lokale partner i Malawi skal ha underslått 1,2 millioner kroner.

Atlas-alliansens lokale partner i Malawi, Fedoma, har over en periode på mindre enn tre år underslått 1,2 millioner kroner.

Det skriver Bistandsaktuelt (BA).

Det fremgår av Norads rapport om økonomiske mislighetssaker for andre kvartal 2020.

Atlas-alliansen står ansvarlig for pengene som Fedoma har underslått, siden Atlas-Alliansen mottar midlene fra Norad. Atlas-alliansen har derfor tilbakebetalt 1,1 millioner til Norad.

To millioner tilbakebetalt

I andre kvartal 2020 registrerte Sentral kontrollenhet, som behandler saker som gjelder mistanke om brudd på gjeldende regelverk i utenrikstjenesten, 15 nye saker. I hovedsak knyttet til mistanke om økonomiske misligheter. Totalt ble det tilbakebetalt 2 millioner kroner.

Atlas-alliansen er en bistandsorganisasjon som jobber for å fremme rettighetene og bedre levekårene for funksjonshemmede i fattige land. 17 norske organisasjoner står bak Atlas-alliansen, blant andre Norges Blindeforbund og Norges Handikapforbund.

Norad ble informert i saken etter at Atlas-alliansen i 2019 mottok et varsel om treg gjennomføring av Fedomas prosjekter.

Norad og Atlas-alliansen ble derfor enige om at det skulle gjennomføres en «overraskelsesrevisjon», skriver BA. Revisjonen avslørte underslag og mislighold hos Atlas-alliansens partner.

– Ikke gjort en god nok jobb

Morten Eriksen, daglig leder i Atlas-alliansen, forteller til BA at saken har store ringvirkninger for arbeidet for funksjonshemmedes rettigheter i Malawi.

– Vi har ikke gjort en god nok jobb, det er helt klart. Vi har hatt for mye tillitt til enkeltpersoner og organisasjonen, sier han til Bistandsaktuelt.

Leder av Norads varslingsteam, Svend T. Skjønsberg, forteller at det har vært en utfordrende sak å håndtere, blant annet fordi ledelsen i Fedoma var mistenkt.

– Revisjonen avdekket åpenbare grove misligheter, herunder forfalskninger og underslag. Svikten i internkontroll var så vidt åpenbar at forholdene skulle vært oppdaget om Atlas-alliansen hadde etterlevd Norad-avtalens krav om god kontroll med midlene, sier Skjønsberg til Bistandsaktuelt.

Les mer om bistand:

• Regjeringen lovet å satse på bistand til fornybar energi, og innfridde. Med KrF i regjering kom kutt etter kutt

• Geir Ove Fonn: Nå pågår en ideologisk dragkamp om britisk bistandspolitikk

• Dag-Inge Ulstein: «Viruset har vist oss at det ikke er et oss og et de. Det er vi»

---

Atlas alliansen

  • 17 norske organisasjoner står bak Atlas-alliansens, bland andre Norges Blindeforbund og Norges Handikapforbund.
  • I 2019 fikk Atlas-alliansen omlag 126 millioner kroner i støtte fra Norad.
  • I Norads rapport om økonomiske mislighetssaker for andre kvartal 2020 har Atlas-alliansen/ Norges Handikapforbund hatt omfattende misligheter hos lokal partner og at 1,1 millioner kroner er tilbakebetalt til Norad.
  • Kilde: Bistandsaktuelt.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter