Nyheter

SV refser KrF: «Det vi ser nå er så stygt»

– KrF lovte å hjelpe barna i Moria og lot som de hadde funnet en løsning, sier SVs Karin Andersen.

– KrF lovte å hjelpe barna i Moria og lot som de hadde funnet en løsning. Tydeligvis var det bare en løsning på egne interne problemer i regjeringa og ingen vilje til å bruke krefter på å hjelpe barna.

Kraftsalven kommer fra SVs leder i Stortingets kommunalkomité, Karin Andersen.

Hun viser til Vårt Land som fredag forteller at det bare mangler ett land før regjeringens mål er nådd i saken med å hente sårbare enslige barn fra leirer i Hellas.

Sju land har til nå fysisk hentet ut barn. Regjeringen forutsetter at minst åtte-ti EU-land gjør akkurat det. Overføringene fra leirer i Hellas viser også at ikke alle som er lovet hentet ut, har landet i sine respektive EU-land.

Frankrike har lovet å ta 350 enslige mindreårige, men forløpig har bare rundt 50 kommet til landet fra Hellas. Tyskland på sin side har sagt ja til opp mot 250, men har til nå bare hentet ut 99.

Regjeringen: Snart klare 

KrF-leder og barneminister Kjell Ingolf Ropstad sier at han og partiet er like utålmodige i denne saken som det SV er:

– Jeg deler SVs engasjement, men jeg minner om at det var ikke flertall på Stortinget for den løsningen vi ønsket. Så hadde KrF ikke fått på plass den avtalen vi fikk, hadde det ikke skjedd noe, sier Ropstad til Vårt Land.

Han fastholder at avtalen Høyre, Venstre og KrF inngikk om å hente barn fra Hellas når minst åtte-ti EU-land har gjort det samme, er et «viktig signal» om at Norge tar ansvar.

– Nå har sju EU-land fysisk tatt i mot barn fra Hellas, hvor fort kan Norge hente når det åttende EU-landet har gjort det de lover?

– Forhåpentligvis henter de siste landene snart slik at Norge også kan hente barn om kortest mulig tid, sier Ropstad.
Han sier «ingen kommentar» på spørsmål om hvilke forberedelser Norge har gjort, eller om Norge har samtaler med de fire EU-landene som har lovet å hente ut barn, men som ennå ikke har gjort det.

Norge sluttet seg til EU-avtale

Siden Hellas i fjor høst oppfordret andre EU-land til å relokalisere enslige mindreårige som har kommet til Hellas som flyktninger, har det rast en debatt innad i EU om hvem som kan hjelpe. UNICEFs kartlegging viser at det oppholder seg vel 5.000 enslige, mindreårige flyktninger i leire i Hellas. Rundt 1.600 av dem er i kategorien «særlige sårbare».

I vår gikk 11 EU-land sammen og lovet å hente ut 1.600 sårbare barn. I mai sluttet Solberg-regjeringen seg til avtalen:

– Forutsatt at minst åtte–ti andre land i Europa realiserer sine uttak, vil regjeringen bidra og hente sårbare barn og familier, med stor sannsynlighet for opphold, fra leirene i Hellas, kunngjorde justisminister Monica Mæland (H).

Etterlyser humanitære gjennomslagskraft

Andersen mener arbeidet med å hente barn til Norge kan ta enda lenger tid dersom regjeringen krever at alle land har fullført uthentingen.

– Tida går, koronaen kommer og regjeringa og Ropstad vet fremdeles ikke hvordan de skal hente noen barn. Hva har de holdt på med hele sommeren, sittet musestille og håpet at det skulle bli glemt, spør hun og legger til:

– Jeg håper det er noen rester igjen av KrFs humanitære gjennomslagskraft i regjeringen. Ropstad må innse at regjeringen ikke kommer til å løfte en finger for disse barna på lang tid hvis ikke han som KrF-leder våger å slå i bordet.

«Viktig seier for KrF»

Avtalen mellom Høyre, KrF og Venstre sikret borgfreden innad i regjeringen, og KrF og Venstres varslede forsøk på å prøve å overkjøre Høyre i Stortinget, ble lagt vekk. Samme dag som Mæland annonserte avtalen, jublet både KrF og Venstre:

– Dette er en viktig seier for KrF i regjering. KrF har fått gjennomslag for en løsning i Moria-saken i regjering. Regjeringen forplikter seg nå til å delta i en felleseuropeisk løsning som også innebærer at Norge vil hente barn og familier til Norge, sa Ropstad til NTB.

– Det er svært gledelig at regjeringen vil hente sårbare barn og familier fra Hellas. Dette har Venstre jobbet for i lang tid, på Stortinget og i regjering, sa parlamentarisk leder i Venstre, Terje Breivik.

«En mulig koronakatastrofe»

Vel tre måneder senere liker ikke Karin Andersen det hun ser:

– Det vi ser nå er så stygt. Jeg forventer at barneministeren setter ned foten og får fortgang i å evakuere barna fra Moria. At Justisdepartementet sitter å tvinner tomler og teller land når vi står ovenfor en mulig koronakatastrofe i leirene, er utilgivelig.

Onsdag ble det kjent at en person som sitter i Moria-leiren på Lesvos er smittet med covid-19.

LES MER OM DE ENSLIGE MINDREÅRIGE BARNA I HELLAS

Moria–barna er gutar frå Afghanistan

Unge gutar flyktar frå ungt land

– Folket vil noe annet enn de folkevalgte

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter