Minnemynten blir en 20-krones sirkulasjonsmynt, altså en mynt som vil inngå i vanlig bruk.
Den vil få spesialpreg, melder Norges Bank i en pressemelding.
Økonomisk modernisering
Hauge er selvsagt mest kjent som vekkelsespredikant og som den sentrale figuren i den pietistiske legmannsbevegelsen. Men han var også en driftig kjøpmann, næringslivsgründer og samfunnsreformator
Banken legger vekt på at Hans Nielsen Hauge (1771-1824) var en vesentlig kraft i tiårene rundt århundreskiftet 1800.
– Hauge selv og bevegelsen han skapte har hatt stor betydning for religiøs, politisk og økonomisk modernisering av Norge. Blant annet var han i en tidlig fase sentral i kampen for forsamlingsfrihet og ytringsfrihet. Hauges virke favnet et bredt spekter av samfunnsoppgaver. Med minnemyntutgivelsen ønsker Norges Bank å markere Hans Nielsen Hauges viktige bidrag til å utvikle demokrati og næringsliv i Norge, skriver de i pressemeldingen.
Fem kunstnere
Norges Bank har invitert fem kunstnere til å delta i en konkurranse om utformingen av jubileumsmotivet. Vinnermotivet vil bli lansert i løpet av høsten.
Nøyaktig tidspunkt for minnemyntutgivelsen vil bli fastsatt senere.
To typer minnemynter
Norges Bank utgir to typer minnemynter for å markere viktige kulturelle, historiske eller nasjonale hendelser, det kan være enten jubileums- og minnemynter i gull- og/eller sølv eller sirkulasjonsmynt med spesialpreg.
I år har Norges Bank gitt ut minnemynter for Anne-Cath. Vestly, i fjor ble Gustav Vigeland hedret med en slik mynt.