Nyheter

Foreldre i Sogndal vil ikke at Mikael Bruun skal ha konfirmantundervisning for deres barn

Sokneprest Mikael Bruun er uønsket som konfirmantunderviser av flere foreldre i Sogndal etter at han stod fram som en motstander av kvinnelige prester.

Foreldre til 26 konfirmanter i Sogndal vil ikke at presten Mikael Bruun skal delta i høstens konfirmasjonsundervisning. Det melder Sogn Avis mandag ettermiddag.

Reaksjonene fra gruppen av foreldre kommer etter Bruuns opptredenen på Dagsnytt 18, hvor han gjentok et budskap han nylig skrev i Vårt Land – at han ikke vil ha gudstjeneste eller nattverden med kvinnelige prester.

«Da jeg så dette på Dagsnytt 18, forstod jeg at presten skulle jobbe med min konfirmant. Det kjentes ikke greit», sa Tone Myklebust Kvåle til Sogn Avis.

Har skrevet brev til kirken

Foreldrene har sendt et brev til kirken i Sogndal hvor de uttrykker at de ikke ønsker Bruuns deltakelse i verken undervisningen eller konfirmasjonsgudstjenestene.

I brevet oppfordres det til at Bruun fjernes fra undervisningen.

Da Bruun nylig skrev en kronikk om sin motstand mot kvinnelige prester i Vårt Land, innledet han med spørsmålet: «Når vil jeg miste jobben?».

Biskop: – Dette kan ikke foreldrene bestemme

Til Sogn Avis sier Biskop Halvor Nordhaug i Bergen at han ikke kan imøtekomme ønsket til foreldrene. Han begrunner det med å påpeke at også Bruun har rettigheter. Men til NRK legger Nordhaug til at han forstår at foreldrene blir opprørt når de møter en prest som ikke er for kvinnelige prester, et punkt Nordhaug selv er uenige med Bruun om.

– Jeg lurer på hvor dette samfunnet havner om vi skal ha det perspektivet at vi ikke blir undervist eller snakke med noen som har et annet syn enn meg selv, sier Nordhaug til NRK.

Bruuns begrunnelse

I Vårt Land har Bruun skrevet følgende om hvorfor han mener det kun er menn som burde få lov til å være prester:

«Vi er likeverdige, men samtidig forskjellige. Vi har ulike evner, roller, og oppgaver. Dette er en tanke som gjennomsyrer Bibelen fra start til slutt, og fremmes da også av Herrens apostel Paulus. Det sentrale ligger i hva prekenembetet er og hvor det kommer fra. Jesus utvalgte apostler og sendte dem ut med oppdrag å døpe og lære, å være hyrder for Guds folk. Det bibelske og apostoliske vitnesbyrdet er at fortsettelsen av aposteltjenesten i presteembetet er en tjeneste forbeholdt menn».

Dette bibelkonservative synet skal det være rom for blant prestene i Den norske kirke, ifølge Halvor Nordhaug.

LES MER:

* Bruun: – Nei, vi er ikke imot kvinner

* Ett år med kvinnelig prest var nok

* Blir første kvinelige prest i Nord-Troms prosti

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter