Nyheter

25 mennesker sendt til sykehus etter grottefest – Lovisenberg-stiftelse eier anlegget

Det er Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg som eier grotten hvor en rekke personer natt til søndag ble kullosforgiftet på en ulovlig fest.

Administrerende direktør Vidar Haukeland ved Lovisenberg bekrefter at stiftelsen overtok det gamle tilfluktsrommet fra Sivilforsvaret i 2012.

– Det var en del av beredskapen i Oslo fram til 2012, sier han til NTB.

Det var klokken 3.46 natt til søndag at en politipatrulje fant sju unge personer bevisstløse etter en rave-fest i en grotte i fjellet i krysset mellom Uelands gate og Colletts gate på St. Hanshaugen i Oslo. Deretter ble evakuering og livreddende førstehjelp satt i gang.

25 ble sendt til sykehus med kullosforgiftning, men de skal alle være utenfor livsfare, ifølge helsepersonell.

– Brukt verktøy for å bryte seg inn

Ifølge Haukeland ble anlegget sikret med plater som ble boltet fast i fjellet for omkring fire år siden, etter at mennesker uten fast bosted hadde overnattet der inne.

– Her er det brukt verktøy for å bryte seg inn, sier han om hendelsen natt til søndag.

– Vi har ikke visst om noen aktivitet der og ikke fått noen indikasjoner på det i det hele tatt. For noen dager siden var platene på plass, sier han søndag.

Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg er en ideell diakonal stiftelse med omfattende virksomhet innenfor sykehusdrift, helseutdanning, eldreomsorg og barnehagedrift.

25 mennesker er sendt til sykehus. Alle som ble innlagt med kullosforgiftning er utenfor livsfare, opplyser helsepersonell.

– Men noen av dem er fortsatt regnet som alvorlig skadd, sier Fridtjof Heyerdahl, overlege ved CBRNE-senteret ved Oslo universitetssykehus til Aftenposten.

Var støpt igjen

VG skriver søndag at inngangen tidligere var støpt igjen av Forsvarsbygg, men at Lovisenberg-stiftelsen åpnet det igjen da de overtok i 2012. Målet deres var å undersøke om anlegget kunne brukes som parkeringsanlegg.

– De tok seg ikke bryet med å støpe igjen hullet. En meget dårlig vurdering sett i etterpåklokskapens lys, sier Eirik Nielsen til VG.

Han var prosjektleder for arbeidet med å støpe igjen alle åpninger i det tidligere tilfluktsrommet på oppdrag fra Forsvarsbygg.

– Det er veldig leit det som har skjedd, men det er jo et grovt innbrudd, og vi som eiere føler ikke noe ansvar for dette, sier Vidar Haukeland i Lovisenberg-stiftelsen til VG.

Han bekrefter at de har åpnet anlegget for å undersøke ulike muligheter, men forsikrer at det var sikret med solide treplater.

Politiet hadde mottatt tips 

Politiet bekrefter at de hadde mottatt tips om at det var planlagt en fest i grotten der mange ble kullosforgiftet natt til søndag.

– Jeg kan bekrefte at vi via vårt sentralbord lørdag mottok en telefon om at det var planlagt en fest på det aktuelle stedet. Vedkommende ble satt videre til tipsvakten på Grønland, men jeg vet ikke hvilken vurdering som ble gjort videre i forbindelse med det. Det jeg kan si, er at vi generelt får veldig mange tips, sier operasjonsleder Cathrine Sylju i Oslo politidistrikt til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter