Nyheter

Trond Giske: – Jeg skal si mitt fra talerstolen

Lørdag er det klart for årsmøte i Trøndelag Arbeiderparti. Trond Giske sier han skal si sitt og innstilt leder Marit Bjerkås sier hun er forberedt på at det kan komme benkeforslag.

Trondheim 20200829. 
Trond Giske ankommer Trøndelag Arbeiderparti sitt fylkesårsmøte på Clarion Hotel og Congress Trondheim lørdag. Dagen før ble det kjent at Marit Bjerkås blir innstilt som ny leder og at Giske gir seg i politikken.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Trond Giske er på plass på fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti. Han varsler at han vil ta ordet under møtet.

– Jeg skal si mitt fra talerstolen, sa Giske på vei inn.

På spørsmål fra NTB om hvordan det var for ham å være på årsmøtet nå, svarte Giske slik:

– Det er alltid hyggelig å være på årsmøtet.

Giske ble fredag vraket som kandidat til vervet som fylkesleder i Trøndelag Ap. Han varslet samtidig at han ikke tar gjenvalg til Stortinget.

– En heftig uke

Marit Bjerkås, som er innstilt som leder i Trøndelag Ap, mener den siste uken viser at hun har en stor jobb foran seg, dersom hun blir valgt til ny fylkesleder.

– Det har vært en kjempeheftig uke, og det som har foregått har vært tøft for mange. Men jeg er veldig glad for at vi samles her nå og gleder meg til mange gode politiske diskusjoner gjennom dagen, sier Marit Bjerkås til NTB på vei inn til fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti.

Trondheim 20200829. 
Marit Bjerkås og Trond Giske ankommer Trondheim Aps fylkesårsmøte på Clarion Hotel og Congress Trondheim lørdag. Dagen før ble det kjent at Marit Bjerkås blir innstilt som ny leder og at Trond Giske gir seg i politikken.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bilde: Marit Bjerkås og Trond Giske ankommer Trondheim Aps fylkesårsmøte. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Hun ble fredag innstilt som ny leder i Trøndelag Ap etter at AUF torsdag trakk sin støtte til Trond Giske. Lørdag skal den nye lederen velges på fylkesårsmøtet i Trondheim.

Det har vært turbulent i fylkeslaget etter at Giske ble enstemmig innstilt som ny fylkesleder.

– Tror du at du vil klare å samle partiet og skape ro i rekkene?

– Jeg er helt sikker på at jeg ikke har sjans til å klare det selv. Vi har et helt styre og er et godt lag, og så håper jeg at partiet og laget har lyst til å bidra til at vi kan bygge oss opp igjen, sier Bjerkås.

Forberedt på benkeforslag

Hun sier at det som har kommet fram de siste dagene, viser at hun har en stor jobb foran seg.

Flere medier meldte tidligere fredag at stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol var favoritt til å bli ny leder da det ble klart at valgkomiteen ville komme med en ny innstilling. I stedet innstilte valgkomiteen på Bjerkås.

Marit Bjerkås sier at hun er forberedt på at det kan komme benkeforslag om Kjerkol, og at det kan gå til kampvotering under fylkesårsmøtet.

– Sånn som denne uken har vært, så vet vi ingenting før årsmøtet er ferdig. Det er jeg forberedt på, men samtidig er det en enstemmig innstilling som er lagt fram. Det blir uansett spennende å se hvordan dette går.

– Det groveste jeg har vært med på

Ingvild Kjerkhol selv understreker overfor NRK at hun mener valgkomiteen og leder Arild Grande ikke har oppført seg på en god måte i denne prosessen.

– Lederen i valgkomiteen har brutt alt det vi har av rutiner for både valgprosesser og varslingsrutiner. Det må det tas et oppgjør med. Det vil ikke være å starte en ny kultur å fortsette det løpet Arild Grande har kjørt den siste uka, sier hun til NRK under fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti og legger til:

– Jeg tar varsling veldig alvorlig. Men rykter og tjuvtriks kan jeg ikke akseptere som mangeårige leder i Arbeiderpartiet. Dette er det groveste jeg har vært med på.

Fredag kom det en rekke meldinger om at det kom til å bli varslet om Kjerkhols oppførsel dersom hun ble innstilt som leder av fylkeslaget.

Grande har ennå ikke kommentert Kjerkols utspill, men sier han vil komme med sine synspunkter etter at han har lest artiklene der Kjerkol er intervjuet.

Partisekretær Kjersti Stenseng har bekreftet overfor Dagbladet at det ikke har kommet varlser mot Kjerkhol.

LES MER HER:

• Berit Aalborg: Arbeiderpartiets ledelse bør revurdere sin rolle i Giske-saken

• Marianne Marthinsen: «Eg skulle ønska Trond Giske hadde sett partiet først»

• Giskes støttespillere slår tilbake mot kritikken: – Han representerer grasrota

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

NTB Nyheter

NTB nyheter

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor er vaktsjef i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter