Nyheter

Dronningen om koronatiden: – Man føler seg jo isolert

Dronning Sonja sier det har vært trist å ikke kunne møte folk under koronapandemien. Men understreker at hun ikke har mye å klage over.

– Det er jo litt trist for oss som egentlig skal møte mennesker. Møter har jo vært vanskelig, og det er det jo fremdeles. Det er en utfordring, sier dronning Sonja til NTB.

Kongeparet havnet selv i karantene da samfunnet stengte ned 12. mars, etter at de hadde vært på reise i Jordan. Alle offisielle planer ble avlyst, og de siste månedene har de stort sett holdt seg hjemme.

Dronningen sier at hun tror kongefamilien har opplevd situasjonen «som de fleste andre».

– Man føler seg jo isolert. Man samarbeider via Skype, og man ser jo ikke mennesker, sier hun.

Samtidig er hun glad for å ha familien rundt seg. I sommer har kongehuset delt bilder fra ferieturer i Norge, blant annet på tur med kongeskipet i Lofoten.

– Vi har hatt det veldig bra. Vi kan ikke klage, vi. Det er verre for mennesker som er alene, tror jeg, som bor alene. Det tror jeg er en prøvelse, sier hun.

Leknes 20200813. 
Kongefamilien avsluttet sommerferien 2020 i Lofoten. Fra v. kong Harald, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, Emma Tallulah Behn, prinsesse Märtha Louise, Leah Isadora Behn og Maud Angelica Behn. Kongeparet hadde invitert hele familien om bord på Kongeskipet «Norge», her er de samlet på  på akterdekket.
Foto: Elin Rønning, Det kongelige hoff / NTB scanpix
Dronningen sier at kongefamilien har hatt det fint den siste tiden. I sommer var de på tur med kongeskipet Norge, blant annet i Lofoten. Fra venstre: Kong Harald, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, Emma Tallulah Behn, prinsesse Märtha Louise, Leah Isadora Behn og Maud Angelica Behn. Foto: Elin Rønning / Det kongelige hoff / NTB scanpix

Trakk seg tilbake

Oslo 20200401. 
Dronning Sonja og kong Harald fotografert på Kongsseteren i Oslo der de skal tilbringe årets påske.
Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff / NTB scanpix  
ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE

I påsken sendte kongeparet ut en hilsen til folket fra Kongsseteren i Oslo. På det tidspunktet var smittetallene fortsatt høye og situasjonen svært uoversiktlig. For mange var tiden tung.

– Vi må forsøke å se det positive i en vanskelig situasjon. Og gå på med kamphumør. For dette kan tære på kreftene og tålmodigheten. Men jeg tror at vi er et såpass sunt folk. Dette klarer vi bra, sa dronningen.

Både hun og kongen er i risikogruppen på grunn av alderen, og de har hatt begrenset kontakt med omverdenen de siste månedene. Kongen ledet i flere uker statsråd over telefon, i stedet for å ta imot statsministeren og resten av regjeringen på Slottet.

Men da festdagen 17. mai kom, var kongeparet tydelig klare til å komme seg litt ut igjen. Plutselig klinket de til med en overraskende og historisk kjøretur i åpen bil gjennom folkehavet i Oslo sentrum. En gest som ble hyllet i ettertid.

Oslo 20200517. 
Kong Harald og dronning Sonja under 17 mai feiringen utenfor barneavdelingen på Ullevål Sykehus i Oslo. Nasjonaldagen feires i år på en ny og annerledes måte på grunn av koronoaviruset. POOL
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kongeparet ble hyllet for sin overraskende tur i åpen bil gjennom Oslo sentrum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Veldig trist

Torsdag denne uken var dronningen på et av sine første arrangementer siden nedstengningen, da hun og Magne Furuholmen åpnet hver sin separatutstilling på Soli Brug Galleri i Østfold.

Solen skinte, og dronningen var tydelig glad for å kunne være ute blant folk igjen – selv om man må holde minst én meters avstand.

– Det å møte og se mennesker er noe vi har savnet alle sammen. Så det er veldig hyggelig, sier hun til NTB.

Greåker 20200827. 
Dronning Sonja og Magne Furuholmen er tilstede på Soli Brug i Greåker hvor de viser frem sine nye kunstutstillinger.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Dronning Sonja og Magne Furuholmen har begge hver sine nye separatutstillinger på Soli Brug i Greåker som åpnet fredag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Dronningen forklarer at hun også savner det å utfolde seg på andre måter.

– Det har vært få utstillinger og lite å se. Ikke konserter. Ikke teater. Ikke det ene eller det andre. Det er veldig trist. Så løser man jo dette på digitale måter, som er imponerende.

Dronningens nye kunstutstilling består av 96 verk, både grafikk og keramikk. Selv om det har blitt brukt mindre tid til andre ting de siste månedene, har hun ikke tatt seg mer tid til å jobbe med kunsten.

– Nei, jeg har faktisk ikke det. Jeg har laget meg selv noen andre prosjekter, som ikke akkurat er i den sjangeren, sier dronningen, som ikke røper hvilke prosjekter det er snakk om.

Tiden vil kanskje vise.

LES MER OM KONGEHUSET:

• Veslemøy Østrem: «At makt og privilegier går i arv, strider mot viktige prinsipper i et liberalt demokrati. Likevel sitter kong Harald og arverekken, trygt på tronen»

Kongen om den tunge perioden: – Det vil ta tid å komme videre etter Aris dødsfall

Ny undersøkelse: Kongehuset har bred støtte fra norske kristne

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter