Nyheter

Rekordmange ungdommer blir døpt i Den norske kirke

Aldri før har så mange ungdommer blitt døpt i Den norske kirke. Tallene forklares blant annet med at færre blir døpt når de er spedbarn.

1.008 ungdommer mellom 14 og 15 år ble døpt i Den norske kirke i 2019. Det skriver avisa Framtida.no.

Kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig, sier til Framtida.no at de regner med at dåpstallene vil øke siden færre blir døpt som spedbarn.

I all hovedsak har dåp i tenårene og i forbindelse med konfirmasjonstiden vært et by-fenomen, men skillet mellom bygd og by og landsdeler viskes stadig ut ifølge, Dybvig.

Nydøpt: – Fint å høre til

Framtida forteller om at det i Stord kirke var fem ungdommer som lot seg døpe i vår.

– Jeg var litt spent på å gå fremfor alle folkene i kirka og få vann på hodet. Det var mange øyne som stirret på meg, sier Eli Maria Marås (14) til Framtida.no.

På spørsmål om hvordan det var å bli døpt svarer 14-åringen at det var «ganske fint».

– Nå hører jeg til i kirka og hører til i menigheten, sier Marås.

Marås forteller at hun tror på Gud og ønsket å konfirmere seg kristelig, og derfor måtte la seg døpe først. Hun synes det har vært en kjekk konfirmasjonstid med blant annet konfirmasjonsfestival med fotball, innebandy og andre sosiale aktiviteter.

– Stor åpenhet blant unge

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, sier han er glad for at flere av de som ikke blir døpt som barn ønsker å la seg døpe som ungdommer.

– Det viser at det fremdeles er en stor åpenhet blant unge for en kristen tro, sier han på telefon til Framtida.no.

Halvor mener unge i dag både er modige og åpne for troen på en annen måte enn en kunne se tidligere. Biskopen sier også at kirka pleier å ta hensyn ved å legge til rette for mer privat dåp for dem som ønsker det.

Stabilitet i barnedåpstall

Vårt Land skrev tidligere i sommer om at fallet i antall døpte i Den norske kirke nesten har stanset, ifølge nye tall. I 2019 ble 28.011 personer døpt i Den norske kirke, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Det var en nedgang på omtrent 600 personer fra 2018, noe som gjorde at andelen døpte gikk fra 52 til 51 prosent.

Etter årevis med stor nedgang så tallene da ut til å stabilisere seg.

LES MER:

• Marius Timmann Mjåland: Pavelig hyrdebrev om dåp

Spådde stort fall i dåpstallene – nå øker det flere steder

Dette er Bispemøtets dåpstekst som vakte sterke reaksjoner

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter